Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / “Guardian”:”Η Ελλάδα έχει τρεις εβδομάδες να αντιμετωπίσει την καταστροφή”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

“Guardian”:”Η Ελλάδα έχει τρεις εβδομάδες να αντιμετωπίσει την καταστροφή”

Στον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και στο μαύρο που φαίνεται στον ορίζοντα αναφέρεται ο βρετανικός Guardian, υπογραμμίζοντας την αδυναμία συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές. Ο ελληνικός λαός βλέπει το αύριο καταστροφικό και τις δυνάμεις του να εξαντλούνται, όμως όλα δείχνουν πως μετά το κρίσιμο Eurogroup, η χώρα οδεύει προ το χειρότερο. Το […]

ellada

Στον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και στο μαύρο που φαίνεται στον ορίζοντα αναφέρεται ο βρετανικός Guardian, υπογραμμίζοντας την αδυναμία συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές.

Ο ελληνικός λαός βλέπει το αύριο καταστροφικό και τις δυνάμεις του να εξαντλούνται, όμως όλα δείχνουν πως μετά το κρίσιμο Eurogroup, η χώρα οδεύει προ το χειρότερο. Το δίλημμα για αποδοχή των σκληρών μέτρων ή για «παραίτηση» που θα μας οδηγήσει στις κάλπες, είναι τεράστιο, και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για κανένα επιπλέον μέτρο, κάνουν την κατάσταση στο Μαξίμου πιο ανησυχητική.

Ο Guardian, δίνει έμφαση στις τρεις εβδομάδες που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση, ώστε να καταθέσει προτάσεις που θα φέρουν ίσως μια χρυσή τομή, ή να πει το «ναι» που θα ρίξει τη χώρα στον γκρεμό και θα φουντώσει το χρέος.

Ο καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Αθηνών Αριστείδης Χατζής, έκανε τη δική του εκτίμηση, αναφερόμενος ακόμη και στην έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

ellada krisi

«Είναι κρίσιμο να υπάρξει συμβιβασμός. Αν οι διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρωθούν έως τις 20 Φεβρουαρίου τότε θα βρεθούμε μπροστά σε μια πιθανά καταστροφική πολιτική αναταραχή που θα μπορούσε να φέρει ξανά με ένταση το σενάριο του Grexit», είπε χαρακτηριστικά.

Το αύριο έγινε ακόμα πιο «σκοτεινό», μετά την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με την οποία το χρέος που βαραίνει την χώρα, μπορεί ως το 2030 να μοιάζει με την απόλυτη καταστροφή.
Η Ελλάδα δεν καταφέρνει να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, ενώ το Ταμείο επιμένει πως χωρίς την επιβολή νέων μέτρων, που περιλαμβάνουν ψαλίδι σε συντάξεις και αφορολόγητο, δεν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα.

Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο και για την απουσία «συμμάχων» που άφησαν την Ελλάδα στο έλεος των απαιτήσεων του ΔΝΤ.

«Στη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης» η Αθήνα βρέθηκε μόνη της καθώς ακόμα και η παραδοσιακά σύμμαχός της Κομισιόν δεν βρέθηκε στο πλευρό της» παρατηρεί ο Guardian.

Όλα δείχνουν πως ο δρόμος μπροστά μας είναι δύσκολος, και ο κίνδυνος να βιώσουμε μέρες απόλυτης φτώχειας δεν είναι μακριά. Μέχρι το καλοκαίρι, οι δόσεις για το χρέος μας φτάνουν τα 10,5 δισεκατομμύρια, μεγάλη μερίδα του πληθυσμού είναι άνεργη και οι δανειστές ζητούν συνεχώς.ellada-krisi2-520x290

Κι όσο οι κυβερνώντες δεσμεύονται πως δεν θα φορολογηθεί ούτε ευρώ επιπλέον, πως η ανάπτυξη βρίσκεται προ των πυλών και ο λαός μπορεί να ελπίσει ξανά, τόσο η προειδοποίηση του Ταμείου για το «εκρηκτικό» χρέος μας προβληματίζει για το μέλλον.

Αυτά, στην περίπτωση, λέει το ΔΝΤ που η Ελλάδα τηρήσει τα συμφωνηθέντα κατά γράμμα. Είναι καταδικασμένη η Ελλάδα τελικά;

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις