Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / LIFESTYLE / “Έφυγε” ο σπουδαίος John Hurt, σε ηλικία 77 ετών
LIFESTYLE

“Έφυγε” ο σπουδαίος John Hurt, σε ηλικία 77 ετών

Ένα μεγάλο κενό άφησε στον καλλιτεχνικό χώρο ο Βρετανός ηθοποιός σερ Τζον Χερτ, που άφησε την τελευταία του πνοή ύστερα από μια σκληρή μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 77 ετών. Ο ίδιος είχε αποκαλύψει από τον διαδικτυακό του τόπο το 2015 ότι έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας και υποβαλλόταν σε θεραπεία. Ο Χερτ, που […]

hurtΈνα μεγάλο κενό άφησε στον καλλιτεχνικό χώρο ο Βρετανός ηθοποιός σερ Τζον Χερτ, που άφησε την τελευταία του πνοή ύστερα από μια σκληρή μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 77 ετών.

Ο ίδιος είχε αποκαλύψει από τον διαδικτυακό του τόπο το 2015 ότι έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας και υποβαλλόταν σε θεραπεία.

Ο Χερτ, που άφησε ιστορία με τον ρόλο του στη διάσημη ταινία «Το εξπρές του Μεσονυχτίου» το 1979, έπαιξε σε περισσότερες από 200 ταινίες και σειρές και υπήρξε  υποψήφιος για Όσκαρ δύο φορές, για τον ρόλο του στην προαναφερθείσα ταινία, αλλά και για την ερμηνεία του στην ταινία «Ο Άνθρωπος Ελέφαντας» το 1980.

Ο Χερτ γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1940 κοντά στο Τσέστερφιλντ και παρότι ερασιτέχνης ηθοποιός, η μητέρα του δεν του επέτρεπε να πάει στον κινηματογράφο, θεωρώντας πως αυτό ντροπιάζει τον πάστορα πατέρα του. Το 1960 ξεκινά τη φοίτηση στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης και δύο χρόνια μετά αρχίζει την καριέρα του στο θέατρο και την τηλεόραση.

FILE FILE - JANUARY 28: British actor John Vincent Hurt dies on January 27, 2017. ROME, ITALY - NOVEMBER 09:  John Hurt appears On The Red Carpet during The 8th Rome Film Festival at Auditorium Parco Della Musica on November 9, 2013 in Rome, Italy.  (Photo by Vittorio Zunino Celotto/Getty Images)

Ερμηνεύει τον τον τραβεστί συγγραφέα Κουέντιν Κρισπ και στη συνέχεια τον αυτοκράτορα Καλιγούλα, εντυπωσιάζοντας τους Βρετανούς ενώ έχει πει πως έμπνευση του ήταν ο Άλεκ Γκίνες στο «Oliver Twist» του Ντέιβιντ Λιν.

john_hurt

Το 1978, υποδύεται τον Μαξ, έναν βρετανό ηρωινομανή στην κόλαση τον τουρκικών φυλακών στο «Εξπρές του Μεσονυκτίου» του Άλαν Πάρκερ.

The movie "Harry Potter and the Sorcerer's Stone", (alt.: Harry Potter and the Philosopher's Stone), directed by Chris Columbus, based on the novel by J.K. Rowling.  Seen here, John Hurt as Mr. Ollivander.  Initial world premiere (London) November 4, 2001.  Screen capture. © 2001 Warner Bros. Credit: © 2001 Warner Bros. / Flickr / Courtesy Pikturz.  Image intended only for use to help promote the film, in an editorial, non-commercial context.

Το 1979, υποδύεται τον δεύτερο αξιωματικό Κέιν στο «Alien» του Ρίντλεϊ Σκοτ, αποσπώντας τα καλύτερα σχόλια και την επόμενη χρονιά, ερμηνεύει τον «Elephant Man» του Ντέιβιντ Λιντς, κερδίζοντας το βραβείο Bafta καλύτερου ηθοποιού και μία υποψηφιότητα για το χρυσό αγαλματίδιο.

hurt

Τον είδαμε στον ρόλο του κυρίου Oλιβάντερ στον Harry Potter, ως δρα Χάρολντ Όξλεϊ στο Ιντιάνα Τζόουνς και το Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου ενώ ήταν αφηγητής σε πολλές ταινίας λόγω ης βαθιάς χροιάς της φωνής του.

Πάλεψε χρόνια με τον αλκοολισμό και βούλιαξε στο «πένθος» όταν η επί 16 χρόνια σύντροφος του Μαρί-Λιζ Βολπελιέρ-Πιερό, έφυγε από τη ζωή στα 34 χρόνια της.

for the screening of Only Lovers Left Alive at the 66th international film festival, in Cannes, southern France, Saturday, May 25, 2013. (AP Photo/Francois Mori)

Ο Χερτ είχε κάνει τέσσερις γάμους και ήταν πατέρας δύο παιδιών.

Αυτές τις ημέρες προβάλλεται στις αίθουσες το Jackie, όπου ερμηνεύει τον ρόλο ενός πάστορα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις