Ντόναλτ Τραμπ & Τερέσα Μέι, “τα αντίθετα έλκονται”!

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ντόναλτ Τραμπ & Τερέσα Μέι, “τα αντίθετα έλκονται”!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νίκος Καραμάνογλου

  Η πρώτη συνάντηση Το βάπτισμα του πυρός σε συναντήσεις με ξένους ηγέτες, πήρε ο Πρόεδρος της Αμερικής, Ντόναλτ Τραμπ, με την πραγματοποίηση της επίσκεψης της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, Τερέσα Μέι στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή. Η πολυαναμενόμενη συνάντηση, επιβεβαίωσε τον ισχυρό δεσμό μεταξύ των δύο χωρών ενώ επανέφερε μνήμες τις “ειδικής σχέσης” που είχε αναπτυχθεί μεταξύ […]

28.01.2017 | 10:39

 

Η πρώτη συνάντηση

Το βάπτισμα του πυρός σε συναντήσεις με ξένους ηγέτες, πήρε ο Πρόεδρος της Αμερικής, Ντόναλτ Τραμπ, με την πραγματοποίηση της επίσκεψης της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, Τερέσα Μέι στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή.

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση, επιβεβαίωσε τον ισχυρό δεσμό μεταξύ των δύο χωρών ενώ επανέφερε μνήμες τις “ειδικής σχέσης” που είχε αναπτυχθεί μεταξύ του Ρόναλντ Ρήγκαν και της Μαργκαρετ Θάτσερ. Δυνατό μήνυμα αυτής της σχέσης, μεταφέρει μια φωτογραφία που σχολιάστηκε όσο καμία άλλη από τη συνάντηση Τραμπ και Μέι – που όπως όλα δείχνουν θα μείνει ιστορική – αυτή που κρατιούνται σφιχτά από τα χέρια. Εξάλλου όπως η ίδια η Μέι είπε σε ομιλία της στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών στη Φιλαδέλφεια, “τα αντίθετα έλκονται”.

 

Τί είπαν Τραμπ και Μέι

Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με τον Ντόναλντ Τραμπ να λέει με ενθουσιασμό ότι το Brexit είναι κάτι υπέροχο για τη Μεγάλη Βρετανία και τόνισε ότι η θετική ψήφος για να φύγει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ένα πλεονέκτημα για τους πολίτες και όχι βαρίδι. Μίλησε επίσης για την ισχυροποίηση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών και για την άμεση σύναψη διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

Από την πλευρά της η Τερέσα Μέι, αποκάλεσε τη νίκη Τραμπ εκπληκτική, ενώ επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόσκληση της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ, για επίσημη επίσκεψη με τη σύζυγό του Mελάνια, στο Λονδίνο, μέσα στο χρόνο.

Σχετικά με το ΝΑΤΟ, η Μέι μίλησε για την αξία της συμμαχίας αυτής και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν καθαρά τη στήριξή τους στην Βορειοατλαντική συμμαχία. Συγκεκριμένα η κ. Μέι είπε: «ο κ. Τραμπ είναι βέβαιο ότι στηρίζει 100% το ΝΑΤΟ και εμείς στηρίζουμε την πρότασή του να δαπανούν όλα τα μέλη το 2% του ΑΕΠ τους για θέματα άμυνας».
Η Τερέσα Μέι τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Τραμπ, για την επιστροφή της προτομής του Τσόρτσιλ στο οβάλ γραφείο μπροστά στην οποία επέλεξαν οι δύο ηγέτες να βγάλουν και τις εθιμοτυπικές φωτογραφίες.

 

 

Σήμερα Σάββατο, ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει προγραμματιστεί να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ η Βρετανίδα Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία όπου θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

 

 

Ετικέτες
Exit mobile version