Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Υποχωρεί η κυβέρνηση: Μείωση αφορολόγητου, νέοι φόροι, “κούρεμα” στους μισθούς
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Υποχωρεί η κυβέρνηση: Μείωση αφορολόγητου, νέοι φόροι, “κούρεμα” στους μισθούς

Η κυβέρνηση υποχωρεί σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως συναινεί στην αποδοχή πλεονασμάτων της τάξης των 6 δισ. ευρώ το χρόνο για μετά το 2018, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ ζητά το αφορολόγητο να φθάσει στα 3.500 ευρώ. Ενόψει του Eurogroup […]

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Η κυβέρνηση υποχωρεί σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως συναινεί στην αποδοχή πλεονασμάτων της τάξης των 6 δισ. ευρώ το χρόνο για μετά το 2018, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ ζητά το αφορολόγητο να φθάσει στα 3.500 ευρώ.

Ενόψει του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μην δεσμευθεί για τον ακριβή χαρακτήρα των νέων μέτρων που προτίθεται να λάβει για την περίοδο μετά το 2018, αλλά να παρουσιάσει ένα πλαίσιο προτεινόμενων μέτρων σε επίπεδο περιγραφής τους. Σε αυτό το πλαίσιο το πακέτο που προωθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  αν και ακόμη αδιαμόρφωτο, φαίνεται πως αφορά σε νέους φόρους, σε μειώσεις σε μισθούς, όπως και σε μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Έκδηλη είναι άλλωστε η χθεσινή δήλωση του κ. Παπαδημητρίου όπου σημείωνε πως “Το αφορολόγητο και άλλα, διαπραγματεύονται. Όπως ξέρετε, προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα. Αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε, αυτό δεν το ξέρω, αλλά θα είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε”, που φρόντισε να ανασκευάσει μερικώς λίγο αργότερα, τονίζοντας σε γραπτή του δήλωση πως για το αφορολόγητο δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση , η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει αποδεχθεί την εφαρμογή του δημοσιονομικού κόφτη που αφορά κυρίως σε μισθούς και συντάξεις, όπως και την διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ για την περίοδο μετά το 2019. Σε αυτό το μοτίβο ο κ. Τσακαλώτος θέλει να αποφύγει την προκαταβολική νομοθέτηση νέων μέτρων, και να προτείνει στους δανειστές ένα περίγραμμα αυτών μέτρων. Κάτι που προς  ώρας φαίνεται πως δεν γίνεται αποδεκτό από τους δανειστές.

Σε ότι αφορά στο αφορολόγητο η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως όριο υποχώρησης τα 7.500-8.000 ευρώ από τα 8.636 που βρίσκεται σήμερα, με το ΔΝΤ να ζητά το αφορολόγητο να μειωθεί στα 3.500 ευρώ, κάτι που έλλογα σημαίνει πως ο κοινός τόπος θα βρεθεί κάπου στην μέση στην περιοχή των 5.000 ευρώ περίπου. Πρόκειται ουσιαστικά για νέο χαράτσι  σε μισθούς και συντάξεις.

Την ίδια στιγμή στην διαπραγμάτευση έχουν μπει τόσο η αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% ή ακόμη και στο 15%, η μείωση ή η κατάργηση επιδομάτων όπως είναι το επίδομα θέρμανσης, το “πάγωμα” των ειδικών μισθολογίων, νέοι φόροι όπως  η επιβολή φόρου 30 ευρώ το χρόνο στους ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν παραδώσει πινακίδες με την αιτιολογία ότι πρέπει να καλυφθεί το διαχειριστικό κόστος του δημοσίου για την αποθήκευση των χιλιάδων πινακίδων που έχουν κατατεθεί.

Σε αυτό το θολό όσο και αχαρτογράφητο τοπίο θα διεξαχθεί το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου που κρίνεται ως εξαιρετικά κρίσιμο για την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις