Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Άρθρο Τσίπρα στον Economist: “Η ανάκαμψη έρχεται το 2017”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρθρο Τσίπρα στον Economist: “Η ανάκαμψη έρχεται το 2017”

Με τίτλο «Η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας, συνεργασίας και ανάπτυξης το 2017» στην ελληνική εφημερίδα Αγορά, ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στην ετήσια έκδοση του Economist «Ο Κόσμος το 2017», περιγράφει την κατάσταση στην χώρα, υπογραμμίζοντας πως σύντομα θα ανακάμψει. “Μπορούμε βάσιμα να ισχυριστούμε ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για την ριζική μεταστροφή του οικονομικού […]

ΤΣΙΠΡΑΣ-ΕΛΛΑΔΑ

Με τίτλο «Η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας, συνεργασίας και ανάπτυξης το 2017» στην ελληνική εφημερίδα Αγορά, ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στην ετήσια έκδοση του Economist «Ο Κόσμος το 2017», περιγράφει την κατάσταση στην χώρα, υπογραμμίζοντας πως σύντομα θα ανακάμψει.

“Μπορούμε βάσιμα να ισχυριστούμε ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για την ριζική μεταστροφή του οικονομικού προσανατολισμού της χώρας, από ένα κρατικοδίαιτο μοντέλο σε τομείς χαμηλής προστιθέμενης αξίας, σε ένα σύγχρονο εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο που δίνει έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την καινοτομία”.

“Διαρκής στόχος μας είναι η ανάπτυξη να μεταφραστεί σε θέσεις απασχόλησης και η ευημερία να αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι έχουν βιώσει τις συνέπειες της κρίσης».

Ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας τη σημασία που έχουν για την παγκόσμια κοινότητα το Brexit, το ιταλικό δημοψήφισμα αλλά κι η προεδρία Τραμπ, βλέπει την «εντεινόμενη ανησυχία –έως και δυσανεξία– των κοινωνιών απέναντι στην αδυναμία των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων να δώσουν οριστικά και με τόλμη την ώθηση που απαιτείται για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης».

Μια αδυναμία που προκαλεί «τριγμούς στις δυτικές -και όχι μόνο- κοινωνίες» σε τέτοιο βαθμό που οδηγεί στην επανεμφάνιση στην δημόσια σφαίρα πολιτικών δυνάμεων και ιδεολογικών σχημάτων που «αμφισβητούν ευθέως πανανθρώπινες αξίες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, η ισότητα».

tsipras-tin-ora-tou-dimopsifismatos-stin-kypro-i-ellada-tha-parei-thesi

«Ως πρωθυπουργός μιας ευρωπαϊκής χώρας που έχει βιώσει την στέρηση τέτοιων αξιών και δικαιωμάτων για αρκετά χρόνια τον περασμένο αιώνα, εκτιμώ ότι επείγει η ανάγκη να δράσουμε και να πάρουμε τολμηρές αποφάσεις που θα διασφαλίζουν την ευημερία και την κοινωνική συνοχή. Που θα διασφαλίζουν την Ευρώπη και το μέλλον της», αναφέρει πρωθυπουργός, χωρίς ωστόσο να παραλείψει τα σχόλια για την προσφυγική κρίση.

Η «ευαίσθητη και σημαντική γεωγραφική θέση της χώρας» , παίζει τεράστιο ρόλο στο προσφυγικό ζήτημα, με τη συμπεριφορά ολόκληρης της Ευρώπης να ευνοεί την καταπολέμηση της κατάστασης, καθώς τηρεί μια στάση «υπόδειγμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς».

Ωστόσο, είναι μεγάλη ανάγκη να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε οι πρόσφυγες να έχουν ένα δίκαιο και καλύτερο αύριο.

Για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας αναφέρει πως «η οικονομία βρίσκεται στο μέσο μιας σταθερής πορείας ανάκαμψης και υπέρβασης της οικονομικής κρίσης, με υπερκάλυψη -για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2016 και με αναμενόμενα ανάλογα αποτελέσματα τα επόμενα δύο έτη– των συμφωνηθέντων με τους πιστωτές δημοσιονομικών στόχων, ενώ το 2017 «θα είναι έτος ανάπτυξης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσδιορίζει το ύψος της στο 2,7% και το 2018 στο 3,1%».

«Στόχος μας είναι η Ελλάδα να είναι ανταγωνιστική στη νέα οικονομία της γνώσης και όχι να δομεί την οικονομία της στη βάση παρωχημένων παραγωγικών προτύπων που βασίζονται στην ανταγωνιστική υποτίμηση και τους χαμηλούς μισθούς», τονίζει ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την σημασία των νέων επιστημόνων που πρέπει να απορροφηθούν.

«Το 2016 αφήνει ανοιχτά ερωτήματα. Οι απαντήσεις μένουν να δοθούν τη χρονιά που μας έρχεται. Απαντήσεις που οφείλουν να έχουν στον πυρήνα τους τη δημοκρατία, την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ειρηνική συνύπαρξη. Διότι αυτές είναι οι αξίες της Ευρώπης που παραλάβαμε. Δεν θα επιτρέψουμε να αφήσουμε κάτι λιγότερο στα παιδιά μας. Αυτό είναι το διακύβευμα», καταλήγει ο πρωθυπουργός.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις