Εμφανίζονταν ως … παράρτημα της Κεντρικής Ελβετικής Τράπεζας και εξαπατούσαν επενδυτές

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Εμφανίζονταν ως … παράρτημα της Κεντρικής Ελβετικής Τράπεζας και εξαπατούσαν επενδυτές

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νίκος Καραμάνογλου

Του Πέτρου Καρσιώτη Παρουσιάζονταν μέσω διαφημιστικής ιστοσελίδας περίπου ως παράρτημα της κεντρικής τράπεζας της… Ελβετίας και μέσω offshore εταιριών εγγυόντουσαν σίγουρη τοποθέτηση χρημάτων των επενδυτών και υψηλές αποδόσεις! Όμως, αντί αυτών των τόσο θελκτικών για τις τοποθετήσεις σημαντικών κεφαλαίων, απεδείχθη καραμπινάτη απάτη στην οποία εμπλέκονται ένας απόστρατος στρατιωτικός, ένας Ελβετός και δύο ακόμη Έλληνες, που […]

20.01.2017 | 21:48

Του Πέτρου Καρσιώτη

Παρουσιάζονταν μέσω διαφημιστικής ιστοσελίδας περίπου ως παράρτημα της κεντρικής τράπεζας της… Ελβετίας και μέσω offshore εταιριών εγγυόντουσαν σίγουρη τοποθέτηση χρημάτων των επενδυτών και υψηλές αποδόσεις!

Όμως, αντί αυτών των τόσο θελκτικών για τις τοποθετήσεις σημαντικών κεφαλαίων, απεδείχθη καραμπινάτη απάτη στην οποία εμπλέκονται ένας απόστρατος στρατιωτικός, ένας Ελβετός και δύο ακόμη Έλληνες, που διέθεταν «γραφεία» σε Κολωνάκι και Κηφισιά.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ, συνελήφθη 58χρονος ημεδαπός, μέλος εγκληματικής οργάνωσης διεθνικού χαρακτήρα, η οποία μέσω της σύστασης εξωχώριων (offshore) εταιρειών και με το πρόσχημα της αποκόμισης υψηλών αποδόσεων, εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες-επενδυτές

Αναζητούνται  τρία  επιπλέον μέλη της οργάνωσης. Από την μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάστηκαν τρεις υποθέσεις απάτης με τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης να υπερβαίνουν τα 562.000-δολάρια ΗΠΑ και τις 100.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για διερεύνηση υπόθεσης κακουργηματικής απάτης, που διενήργησε  το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας, προέκυψε ότι τον Μάρτιο του 2009, οι κατηγορούμενοι, προέβησαν από κοινού, στη σύσταση εξωχώριας (offshore) «επενδυτικής εταιρείας» με έδρα στη Νέα Ζηλανδία και μισθωμένα γραφεία στην Ελλάδα.

Στα γραφεία, τα οποία αρχικά στεγάζονταν στο Κολωνάκι και στη συνέχεια στην Κηφισιά, η εγκληματική οργάνωση πραγματοποιούσε συναντήσεις με τους υποψήφιους επενδυτές – θύματα.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης , σύμφωνα με την Αστυνομία: 

  1. Παρουσιάζονταν ως οικονομικοί, επενδυτικοί σύμβουλοι, αναλυτές, ειδήμονες στις επενδύσεις, επικαλούμενοι εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις.
  2.  Προωθούσαν, διαφήμιζαν τις εταιρικές δομές ως «κολοσσούς» με διεθνές κύρος και εμβέλεια
  3. Υπόσχονταν μεγάλα κέρδη και συνεχείς κερδοφόρες αποδόσεις.
  4. Διαβεβαίωναν τα θύματά τους ότι το κεφάλαιό τους είναι απολύτως εγγυημένο και μη υποκείμενο σε αυξομειώσεις.
  5. Εξέδιδαν τίτλους (πιστοποιητικά) μετοχών, τις οποίες μοίραζαν στους επενδυτές, ως επιβεβαιωτικές των υποτιθέμενων κεφαλαίων που τους αναλογούσαν, πείθοντας τους με τον τρόπο αυτό, αφενός ότι τα χρήματα τους υπάρχουν, αφετέρου ότι είναι ασφαλή.

 

Exit mobile version