Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / “Βάφτιζαν” τις πατάτες Ελληνικές και τις διοχέτευαν στην αγορά σε υψηλότερες τιμές
ΕΛΛΑΔΑ

“Βάφτιζαν” τις πατάτες Ελληνικές και τις διοχέτευαν στην αγορά σε υψηλότερες τιμές

Του Πέτρου Καρσιώτη Με κομπίνα και απάτη, βάφτιζαν ελληνικές, πατάτες από την ευρωπαϊκή κοινότητα, τις βουτούσαν στο χώμα για να προσομοιάζουν στα μάτια των αγοραστών ως φρέσκιες-ντόπιες και τις πουλούσαν χονδρικώς αρχικά σε υψηλότερες τιμές! Με παράλληλες έρευνες και επιχειρήσεις σε εταιρίες στην Αττική και στην Πελοπόννησο, η Οικονομική Αστυνομία, σχημάτισε δικογραφία, όπως ανακοίνωσε, σε […]

PAT

Του Πέτρου Καρσιώτη

Με κομπίνα και απάτη, βάφτιζαν ελληνικές, πατάτες από την ευρωπαϊκή κοινότητα, τις βουτούσαν στο χώμα για να προσομοιάζουν στα μάτια των αγοραστών ως φρέσκιες-ντόπιες και τις πουλούσαν χονδρικώς αρχικά σε υψηλότερες τιμές!

Με παράλληλες έρευνες και επιχειρήσεις σε εταιρίες στην Αττική και στην Πελοπόννησο, η Οικονομική Αστυνομία, σχημάτισε δικογραφία, όπως ανακοίνωσε, σε βάρος 5 μελών εγκληματικής οργάνωσης, που διέθεταν προς πώληση μεγάλες ποσότητες πατάτας, κοινοτικής προέλευσης, απατηλά δηλούμενο κατ’ εξακολούθηση ως προϊόν εγχώριας παραγωγής, καθώς επίσης και για έκδοση και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Τα μέλη της οργάνωσης κατηγορούνται για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης κατ’ εξακολούθηση, της διακεκριμένης έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Μετά τις επιχειρήσεις σε Αττικής και Πελοπόννησο,  επακολούθησε διασταυρωτικός έλεγχος των οικονομικών δεδομένων της εμπορικής δραστηριότητας τεσσάρων επιχειρήσεων, που εμπλέκονται στην υπόθεση,  για τα έτη 2014 και 2015.

Η  εγκληματική οργάνωση πίσω από την… πατάτα,  δραστηριοποιούνταν, λέει η Οικονομική Αστυνομία,  από το 2014, με ιεραρχική δομή και διακριτή δράση, ενώ το ρόλο των αρχηγικών μελών είχαν δύο Έλληνες, χονδρέμποροι αγροτικών προϊόντων.

Η εν λόγω εταιρεία  των χονδρεμπόρων, χρησιμοποιούνταν ως «όχημα» για την «ελληνοποίηση» του προϊόντος

Οι υπεύθυνοι  προέβαιναν στην έκδοση εικονικών παραστατικών, στα οποία το προϊόν δηλώνονταν ως εγχώριας παραγωγής.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, σημειώνει η Οικονομική Αστυνομία,  τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν και στην επεξεργασία του προϊόντος ώστε αυτό να προσομοιάζει εξωτερικά με αυτό της εγχώριας παραγωγής, βουτώντας τις πατάτες στο χώμα, αφού από άλλες χώρες της ΕΕ, όπως Γαλλία ή Κύπρο έρχονται εντελώς καθαρές!

Στο εγκληματικό δίκτυο περιλαμβάνονται ακόμα τρεις Έλληνες (δυο άνδρες και γυναίκα), οι οποίοι μέσω των εμπορικών επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονταν, προέβαιναν στην έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτες συναλλαγές με λήπτη την εταιρεία, που άνηκε στα αρχηγικά μέλη.

Με τον τρόπο αυτό παραπλανούσαν κατ’ εξακολούθηση το καταναλωτικό κοινό που αγόραζε με ψευδή πεποίθηση το προϊόν ως εγχώριας παραγωγής, καταβάλλοντας αντίτιμο σημαντικά υψηλότερο από την εμπορική του αξία.

Κατά το Α’ τρίμηνο του έτους 2015, χρονικό διάστημα για το οποίο πραγματοποιήθηκε ποσοτικός έλεγχος, διαπιστώθηκε ότι με τη χρήση συνολικά 497 εικονικών τιμολογίων, αξίας 111.139,79 ευρώ, διατέθηκαν στην αγορά 282 τόνοι και 427 κιλά πατάτας κοινοτικής προέλευσης, απατηλά δηλούμενο ως εγχώριας παραγωγής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις