Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Έκθεση ντροπής για την Ελλάδα: “Οι πρόσφυγες με ειδικές ανάγκες είναι απροστάτευτοι”
ΕΛΛΑΔΑ

Έκθεση ντροπής για την Ελλάδα: “Οι πρόσφυγες με ειδικές ανάγκες είναι απροστάτευτοι”

Μια έκθεση καταπέλτης δημοσιεύτηκε από την ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch που περιγράφει την αντιμετώπιση των προσφύγων με ειδικές ανάγκες από την Ελλάδα, ως τραγική. Μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν αναπηρία ανήκουν στη λίστα με όλους τους υπόλοιπους και έτσι παραμένουν «απροστάτευτοι στις χειμωνιάτικες θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την εποχή στην Ελλάδα». Παρά τα κονδύλια […]

1127264_21_10_20160301_kt_2372_copy_sooc1456823144

Μια έκθεση καταπέλτης δημοσιεύτηκε από την ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch που περιγράφει την αντιμετώπιση των προσφύγων με ειδικές ανάγκες από την Ελλάδα, ως τραγική.

Μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν αναπηρία ανήκουν στη λίστα με όλους τους υπόλοιπους και έτσι παραμένουν «απροστάτευτοι στις χειμωνιάτικες θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την εποχή στην Ελλάδα».

Παρά τα κονδύλια που διέθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ελληνική κυβέρνηση, στον ΟΗΕ και στις ΜΚΟ, τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα, ειδικότερα στα νησιά του Αιγαίου και την ηπειρωτική χώρα.

Στην έκθεση περιγράφεται η άθλια κατάσταση μιας γυναίκας σε αναπηρικό καροτσάκι που δεν μπορούσε να κάνει μπάνιο για έναν ολόκληρο μήνα, ενώ στο σύνολο τους οι πρόσφυγες ΑΜΕΑ δεν έχουν τα βασικά, όπως στέγαση, εγκαταστάσεις υγιεινής, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και ψυχολογική στήριξη.

bd3ada4b3b3654f681bc23c2a7561ae3

«Άνθρωποι με αναπηρία δεν έχουν πρόσβαση στις στοιχειώδεις υπηρεσίες, κι ας ανήκουν στις πιο ευπαθείς ομάδες μεταξύ των προσφύγων. Οι ελληνικές αρχές, η ΕΕ και ο ΟΗΕ, καθώς και οι οργανώσεις αρωγής, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι άτομα με ειδικές ανάγκες δεν θα έρχονται σε δεύτερη μοίρα», λέει ο Σάντα Ράου Μπαρίγκα αρμόδιος για τα δικαιώματα ΑΜΕΑ στην HRW.

Οι πρόσφυγες χρειάζονται σπίτια 

Οι άνθρωποι αυτοί δεν καταγράφονται ως ΑΜΕΑ σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2017. Αυτό έχει να κάνει με την έλλειψη εκπαίδευσης των εργαζομένων αλλά και την πίεση κάτω από την οποία οι Αρχές προσπαθούν να «βάλουν τάξη» στην κατάσταση.

cc49f8fe58339a73a36a496e4b8c3389_XL

«Υπό τις παρούσες δύσκολες καιρικές συνθήκες η ελληνική κυβέρνηση με την αρωγή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα έπρεπε να δίνει προτεραιότητα στην μεταφορά προσφύγων με ειδικές ανάγκες αλλά και εγγύων, ανηλίκων και υπέργηρων που ζουν σήμερα σε σκηνές, σε προκατασκευασμένα σπίτια με παροχή ζεστού νερού. Όλοι οι πρόσφυγες που ζουν ακόμα σε σκηνές θα πρέπει να μεταφερθούν το ταχύτερο σε κατάλληλα κτήρια. Μακροπρόθεσμα οι ελληνικές αρχές θα πρέπει με στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και της ΕΕ να τερματίσουν την παραμονή προσφύγων σε καταυλισμούς και να τους προσφέρουν στέγη εκεί όπου ζει ο πληθυσμός”, ζητά η HRW.

Η ζωή στους καταυλισμούς δεν αφήνει να επουλωθεί το τραύμα των εκτοπισμένων και εντείνει κινδύνους, όπως είναι η φυσική και σεξουαλική βία, αλλά και για την υγεία προσφύγων και μεταναστών» καταλήγει η έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης.
 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις