Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Το “τραβάει” η Άγκυρα: Μην αγγίξετε «διαφιλονικούμενα νησιά» στο Αιγαίο
ΚΟΣΜΟΣ

Το “τραβάει” η Άγκυρα: Μην αγγίξετε «διαφιλονικούμενα νησιά» στο Αιγαίο

Την ώρα που το στο επίκεντρο βρίσκεται το περίπλοκο θέμα του κυπριακού, και τα μάτια των ενδιαφερόμενων χωρών είναι στραμμένα στη Γενεύη, η Τουρκία δείχνοντας θράσος, προκαλεί την Ελλάδα. Η θεωρία των γκρίζων ζωνών, έρχεται πάλι στην επιφάνεια με αφορμή την κατασκευή έργων για την κατοίκηση των 28 μικρών νησιών, χωρίς όμως αυτά να έχουν […]

newego_LARGE_t_1101_54682869_type13145

Την ώρα που το στο επίκεντρο βρίσκεται το περίπλοκο θέμα του κυπριακού, και τα μάτια των ενδιαφερόμενων χωρών είναι στραμμένα στη Γενεύη, η Τουρκία δείχνοντας θράσος, προκαλεί την Ελλάδα.

Η θεωρία των γκρίζων ζωνών, έρχεται πάλι στην επιφάνεια με αφορμή την κατασκευή έργων για την κατοίκηση των 28 μικρών νησιών, χωρίς όμως αυτά να έχουν κατονομαστεί από τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό.

imia

Το σχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας να γίνουν τα νησιά κατοικήσιμες περιοχές, προκάλεσε τις αντιδράσεις της Άγκυρας που άρχισε τις απειλές, προκειμένου να μην ξεκινήσει η Ελλάδα καμία παρέμβαση στις γκρίζες ζώνες. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, προειδοποίησε να μην προχωρήσει το υπουργείο Ναυτιλίας σε κανένα έργο σε περιοχές που δεν έχει ξεκαθαριστεί η ιδιοκτησία τους.

Η Άγκυρα δεν πρόκειται να αποδεχτεί τυχόν συνθήκες που θα προκληθούν από την ελληνική πολιτική σε «διαφιλονικούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς», λέει συγκεκριμένα.

Από την πλευρά της η Ελλάδα, απαντά μέσω αξιωματούχων πως το καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο και δεν «σηκώνει» καμία συζήτηση. 
image

Κι ενώ οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το κυπριακό απαιτούν ένα ειρηνικό κλίμα, η Τουρκία συνεχίζει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό χώρο, υπονοώντας πως δεν τους αγγίζει και δεν τους πτοεί τίποτα.

Την Πέμπτη καταγράφηκαν τέσσερις παραβάσεις του FIR Αθηνών και μία παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας, από σχηματισμό δύο οπλισμένων αεροσκαφών, τα οποία πέταξαν πάνω από το βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

oi-apeiles-tou-soultanou-na-gemisei-me-prosfuges-to-aigaio.w_hr

Στη συνέχεια, την εμφάνιση τους έκαναν και δύο ελικόπτερα, όμως όλοι αναγνωρίστηκαν και συμμορφώθηκαν βάσει των διεθνών κανόνων.

Σκούρα πάντως φαίνονται τα πράγματα στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα δείχνει μια αν μη τι άλλο προκλητική συμπεριφορά, χωρίς φρένο. Λίγο μετά την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης, έρχεται το θέμα των «γκρίζων ζωνών», ο χαρακτηρισμός των Ιμίων ως τούρκικη ιδιοκτησία και τώρα η απαγόρευση να αγγίξει το υπουργείο ελληνικά εδάφη.

Όπως όλα δείχνουν, η επόμενη ακόμα πιο μεγάλη πρόκληση, δεν θα αργήσει να έρθει.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις