Κυπριακό: «Σκληρό πόκερ» στις συνομιλίες της Γενεύης

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Κυπριακό: «Σκληρό πόκερ» στις συνομιλίες της Γενεύης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νίκος Καραμάνογλου

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 7.00 το απόγευμα, ο δεύτερος κρίσιμος γύρος των συνομιλιών στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό. Στη Διάσκεψη συμμετέχουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων Νίκος Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, οι υπουργοί εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων Νίκος Κοτζιάς, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον, η ΕΕ μέσα από την παρουσία του Ζαν Κλοντ […]

12.01.2017 | 22:52

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 7.00 το απόγευμα, ο δεύτερος κρίσιμος γύρος των συνομιλιών στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Στη Διάσκεψη συμμετέχουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων Νίκος Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, οι υπουργοί εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων Νίκος Κοτζιάς, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον, η ΕΕ μέσα από την παρουσία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Κοτζιάς: “Θα υπάρξει μια κοινή ανακοίνωση στην οποία θα σημειώνεται ότι υπήρξαν θετικά βήματα για την επίλυση του κυπριακού”

Λίγο πριν την έναρξη της δεύτερης συνεδρίασης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών,Νίκος Κοτζιάς, ανέφερε πως την Πέμπτη το βράδυ αναμένεται να υπάρξει μια κοινή ανακοίνωση στην οποία θα σημειώνεται ότι υπήρξαν θετικά βήματα για την επίλυση του κυπριακού. Ταυτόχρονα, θα αναφέρεται ότι συγκροτούνται ομάδες εργασίας με ειδικούς, οι οποίοι θα ετοιμάσουν κατάλογο με ερωτήσεις για νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών (πιθανόν στις 23 Ιανουαρίου), που θα γίνει με βάση αυτά τα ερωτήματα.

Πάντως, άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται να κατατεθεί συμβιβαστική φόρμουλα για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας από τα Ηνωμένη Έθνη, μια φόρμουλα η οποία θα συνιστά ένα πολιτικό πλαίσιο λύσης το οποίο θα μπορούσε να εξειδικευτεί αργότερα, τουτέστιν σε δεύτερη φάση.

Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών κ. Άιντε: «Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά για να γεφυρωθούν οι διαφορές»

 

Οι διαφορές αφορούν τα δυο βασικά επιμέρους θέματα του κεφαλαίου της ασφάλειας, δηλαδή του μέλλοντος των ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο και του συστήματος εγγυήσεων και δικαιώματος μονομερούς επέμβασης, είπε και πρόσθεσε: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα θέλουν τα τουρκικά και τα ελληνικά στρατεύματα να μειωθούν σταδιακά και θεωρούν σημαντικό να υπάρχει ημερομηνία εξόδου».

Όμως, οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία υποστηρίζουν «τουλάχιστον ως αρχική θέση» ότι η παρουσία των στρατευμάτων θα πρέπει να συνεχιστεί, έστω σε μικρότερο αριθμό. «Αναζητούμε τρόπους γεφύρωσης αυτών των απόψεων», είπε. Αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων, τόνισε δε ότι «υπάρχουν κάποιες ιδέες που συζητούνται για μία νέα αντίληψη (‘concept’) που δεν θα αποσυνδέσει την Κύπρο από τους γείτονές της, αλλά (θα εντάσσεται) σε ένα εντελώς νέο πλαίσιο του 21ου αιώνα».

Exit mobile version