Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

01

Ιουνίου 2023

alphafreepress.gr / PLUS / “Τrovants”: Τα τρομακτικά βράχια που “ζωντανεύουν” και μετακινούνται (pic-vid)
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

“Τrovants”: Τα τρομακτικά βράχια που “ζωντανεύουν” και μετακινούνται (pic-vid)

Είναι ένα από τα πιο παράξενα μυστήρια της φύσης, καθώς αυτά τα βράχια ζωντανεύουν και μετακινούνται όταν καταλάβουν τη βροχή. Για την ακρίβεια, τα «trovants» αναπτύσσονται όταν έρθουν σε επαφή με το νερό και σε μερικές περιπτώσεις μετακινούνται μόνοι τους από το ένα σημείο στο άλλο. Το σχήμα τους είναι σφαιρικό, αποτελούνται από έναν πέτρινο […]

k-016-1024x768

Είναι ένα από τα πιο παράξενα μυστήρια της φύσης, καθώς αυτά τα βράχια ζωντανεύουν και μετακινούνται όταν καταλάβουν τη βροχή.

trovants1

Για την ακρίβεια, τα «trovants» αναπτύσσονται όταν έρθουν σε επαφή με το νερό και σε μερικές περιπτώσεις μετακινούνται μόνοι τους από το ένα σημείο στο άλλο.

Το σχήμα τους είναι σφαιρικό, αποτελούνται από έναν πέτρινο πυρήνα με εξωτερικό κέλυφος άμμου και αν κοπούν στο εσωτερικό τους διακρίνονται δαχτυλίδια σαν αυτά που υπάρχουν στους κορμούς των δέντρων.

trovants2 trovants5

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παράξενη συμπεριφορά των «ζωντανών» βράχων, οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε ανόργανα άλατα και όταν η επιφάνεια έρχεται σε επαφή με το νερό τα ορυκτά εξαπλώνονται και κάνουν την άμμο να επεκταθεί.

trovants4

Τα «trovants» «ζουν» σε ένα μικρό ρουμανικό χωριό, το Costesti και η λέξη trovant σημαίνει “τσιμέντο & άμμος”.

Προστατεύονται από την UNESCO εδώ και 13 χρόνια, ενώ η ίδια η περιοχή αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις