Πολλά έχουν γραφτεί για το στοματικό σεξ και τα οφέλη του, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει ένα θέμα ταμπού για τις περισσότερες των γυναικών. Σύμφωνα με έρευνα του κρατικού πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Archives of Sexual Behavior, το στοματικό σεξ έχει σπουδαία οφέλη για την σωματική αλλά και την ψυχική υγεία […]
Πολλά έχουν γραφτεί για το στοματικό σεξ και τα οφέλη του, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει ένα θέμα ταμπού για τις περισσότερες των γυναικών.
Σύμφωνα με έρευνα του κρατικού πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Archives of Sexual Behavior, το στοματικό σεξ έχει σπουδαία οφέλη για την σωματική αλλά και την ψυχική υγεία των γυναικών.
Τα στοιχεία βασίστηκαν στα αποτελέσματα 293 γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα, με όσες είχαν στο πρόγραμμα τους το στοματικό σεξ να είναι πιο ευτυχισμένες από τις άλλες. Για την ακρίβεια, είχαν περισσότερη διάθεση για σεξ, λιγότερα νεύρα και τα προβλήματα στη ζωή τους ήταν ελάχιστα. Πολύ σημαντικό είναι πως αμέσως μετά το στοματικό σεξ, ο ύπνος ήταν βαθύς και ποιοτικός όπως οι ίδιες οι γυναίκες ανέφεραν στους ερευνητές.
Αυτό οφείλεται όπως λένε οι ειδικοί, στο περιεχόμενο του σπέρματος. Το σπέρμα περιέχει χημικές ουσίες, οι οποίες αυξάνουν την παραγωγή της σεροτονίνης, ορμόνη που ευθύνεται για την ευτυχία.
Η αϋπνία και η κατάθλιψη είναι από τις πρώτες παθήσεις που μπορούν να καταπολεμηθούν από το σπέρμα, λόγω του ότι αυτό περιέχει:
· Κορτιζόλη: Πρόκειται για την ορμόνη που ευθύνεται για την εκδήλωση των συναισθημάτων αγάπης και συντροφικότητας
· Σερετονίνη: Ορμόνη που ανεβάζει τη ψυχολογική διάθεση
· Θυροτροπίνη: Ορμόνη η οποία ”χτυπά” την κατάθλιψη
· Μελατονίνη: Συμβάλλει στον ποιοτικό ύπνο
Ωστόσο τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, που ολοκληρώθηκε πάνω από δέκα χρόνια πριν, έχουν αμφισβητηθεί πολύ έντονα. Η έρευνα έγινε σε έναν μικρό αριθμό φοιτητριών και εξέταζε τα καταθλιπτικά συμπτώματα σε γυναίκες που χρησιμοποιούν προφυλακτικό και σε άλλες που δεν το προτιμούν.
Σύμφωνα με τους μελετητές, όσες απέφευγαν το προφυλακτικό δεν παρουσίαζαν συμπτώματα κατάθλιψης ενώ όσες χρησιμοποιούσαν πάντα εμφάνιζαν αρκετά.
Οι φοιτήτριες απάντησαν μέσω ενός ανώνυμου ερωτηματολογίου, ενώ οι ειδικοί στάθηκαν αποκλειστικά στα συμπτώματα κατάθλιψης που μπορεί να εμφανιστούν, ανάλογα με τη χρήση ή όχι προφυλακτικού.
Οι παράμετροι αυτές, καθώς και το γεγονός ότι πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση κατάθλιψης και σεξουαλικής συμπεριφοράς, κάνουν τους ειδικούς να αμφισβητούν την πρώτη έρευνα.
Η θεωρία πως το σπέρμα περιέχει αντικαταθλιπτικές ουσίες δεν υποστηρίζεται πια από πολλούς επιστήμονες.