Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / «Όχι» από τις τράπεζες στην πλήρη κατάργηση των capital controls
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

«Όχι» από τις τράπεζες στην πλήρη κατάργηση των capital controls

“Όχι” λένε οι ελληνικές συστημικές τράπεζες στο ενδεχόμενο πλήρους κατάργησης των capital controls. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», σε συνάντηση που είχαν οι τραπεζίτες με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ανέφεραν πως οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες. Στη συζήτηση, θέμα της οποίας ήταν ο οδικός χάρτης για την κατάργηση των περιορισμών […]

capital-controls.jpg

“Όχι” λένε οι ελληνικές συστημικές τράπεζες στο ενδεχόμενο πλήρους κατάργησης των capital controls.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», σε συνάντηση που είχαν οι τραπεζίτες με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ανέφεραν πως οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες.

Στη συζήτηση, θέμα της οποίας ήταν ο οδικός χάρτης για την κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών εμφανίστηκαν ανήσυχοι μπροστά στην προοπτική της πλήρους απόσυρσης του μέτρου.

Ειδικότερα για τον τρίτο πυλώνα, που έχει να κάνει με τη μεταφορά κεφαλαίων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, ήταν κατηγορηματικοί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρά το γεγονός πως οι καταθέσεις αυξήθηκαν το 2018, οι τραπεζίτες εκτιμούν πως η τυχόν άρση των capital controls και η ανακοπή αυτής της τάσης λόγω πολιτικής αβεβαιότητας, θα ήταν δύσκολο να αναστραφεί.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών συμφώνησαν πως πρέπει να συνεχιστεί η σταδιακή άρση των περιορισμών, αλλά εξέφρασαν την ανησυχία τους μπροστά στην προοπτική μιας άμεσης πλήρους απόσυρσης των μέτρων.

Θετικοί σε διάλογο

Αιτία για όλα αυτά, κυρίως η αβεβαιότητα που μπορεί να δημιουργηθεί λόγω των εκλογών, κρίνοντας ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για μία τέτοια κίνηση.

Παρά την αύξηση των καταθέσεων που καταγράφηκε το 2018, οι επικεφαλής υπογράμμισαν ότι η τυχόν άρση των περιορισμών και η ανακοπή αυτής της τάσης λόγων πολιτικής αβεβαιότητας θα ήταν δύσκολο να αναστραφεί.

Ωστόσο, εμφανίστηκαν θετικοί στη συνέχιση του διαλόγου για το ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι ένα ουσιαστικό βήμα για την περαιτέρω άρση των capital controls έγινε το καλοκαίρι του 2018 με την αύξηση του ορίου ανάληψης μετρητών από τα τραπεζικά καταστήματα ή τα ATM στις 5.000 ευρώ τον μήνα.

Παράλληλα, στις 10.000 ευρώ έχει αυξηθεί το όριο για ταξίδια στο εξωτερικό. Ουσιαστικό βήμα αποτέλεσε επίσης η δυνατότητα στα φυσικά πρόσωπα να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε τράπεζα του εσωτερικού.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις