Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Όσκαρ 2019: Καλύτερη ταινία της χρονιάς το “Πράσινο Βιβλίο”
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όσκαρ 2019: Καλύτερη ταινία της χρονιάς το “Πράσινο Βιβλίο”

Όσκαρ 2019: Το Όσκαρ 2019 για την Καλύτερη Ταινία της χρονιάς κέρδισε η ταινία Πράσινο Βιβλίο – Μια ταινία με βαθιά αντιρατσιστικό περιεχόμενο  Όσκαρ 2019: Μετά την βράβευση τους στις Χρυσές Σφαίρες, οι Νικ Βαλελόνγκα, Μπράιαν Κάρι και Πίτερ Φαρέλι κέρδισαν το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, για το «Πράσινο Βιβλίο». Τρία Όσκαρ στο “Green Book” -Όσκαρ καλύτερης ταινίας: Πράσινο Βιβλίο (Green […]

Όσκαρ-2019-καλύτερη-ταινία-Πράσινο-Βιβλίο.jpg

Όσκαρ 2019: Το Όσκαρ 2019 για την Καλύτερη Ταινία της χρονιάς κέρδισε η ταινία Πράσινο Βιβλίο – Μια ταινία με βαθιά αντιρατσιστικό περιεχόμενο 

Όσκαρ 2019: Μετά την βράβευση τους στις Χρυσές Σφαίρες, οι Νικ Βαλελόνγκα, Μπράιαν Κάρι και Πίτερ Φαρέλι κέρδισαν το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, για το «Πράσινο Βιβλίο».

Τρία Όσκαρ στο “Green Book”

-Όσκαρ καλύτερης ταινίας: Πράσινο Βιβλίο (Green Book) του Πίτερ Φαρέλι.

-Πρωτότυπο Σενάριο: “Το Πράσινο Βιβλίο (Green Book)”

Β’ Αντρικός Ρόλος – Μαχερσάλα Άλι, “Το Πράσινο Βιβλίο”

Αποτέλεσμα εικόνας για GREEN BOOK MOVIE

Το Όσκαρ 2019 Β’ Αντρικού Ρόλου κέρδισε ο Μαχερσάλα Αλί, για την ερμηνεία του στην ταινία.

Το δεύτερο Όσκαρ στην καριέρα του μέχρι σήμερα, μετά το Moonlight του 2016 για το οποίο είχε κερδίσει το ίδιο βραβείο. Την ίδια περίοδο, ο Άλι παίζει στο True Detective. Ο ίδιος ευχαρίστησε τη γιαγιά του.

Υποψήφιες ταινίες ήταν οι: 

«Ένα Αστέρι Γεννιέται»
«Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία»
«Ρόμα»
«BlacKkKlansman: H Παρείσφρηση»
«Πράσινο Βιβλίο»
«Η Ευνοούμενη»
«Black Panther»
«Bohemian Rhapsody»

Αποτέλεσμα εικόνας για GREEN BOOK MOVIE

Όσκαρ 2019: Το “Πράσινο Βιβλίο”

Αποσπώντας το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο, όπου έκανε πρεμιέρα, το «Πράσινο Βιβλίο» έγινε αυτομάτως ένα από τα οσκαρικά φαβορί της χρονιάς

Το σενάριο του «Πράσινου Βιβλίου» βασίζεται στα όσα έζησε στις αρχές των ’60s ο πρώην πορτιέρης και μπράβος Τόνι Βαλελόνγκα, όταν χρειάστηκε να εκτελέσει χρέη οδηγού στην περιοδεία του διάσημου τότε Αφροαμερικανού πιανίστα Ντον Σίρλεϊ.

Ο ιταλικής καταγωγής Τόνι ήταν επίσης επιφορτισμένος με την προστασία του Σίρλεϊ, καθώς η τουρνέ περνούσε από τις μεγαλύτερες πόλεις του ακραία ρατσιστικού αμερικανικού Νότου, εκεί όπου η σωματική του ακεραιότητα βρισκόταν σε κίνδυνο.

Δίπλα στον κορυφαίο βιρτουόζο Ντον Σίρλεϊ, ο οποίος επέμενε να τον αποκαλούν «δόκτωρ», ο λαϊκός Ιταλοαμερικανός Βαλελόνγκα έμοιαζε παράταιρος. Στην πραγματικότητα όμως οι αποστάσεις που τους χώριζαν δεν ήταν τόσο μεγάλες.

Οι δυο τους κουβαλούσαν τη «ρετσινιά» του ξένου σε μια φοβική Αμερική, η οποία ήταν απρόθυμη να αποδεχτεί ως ισότιμα μέλη άτομα με δια­φορετικές ρίζες.

Συνθήκη ακόμη χειρότερη για κάποιον όπως ο δρ Σίρλεϊ, που είχε την «ατυχία» να έχει μαύρο δέρμα, το οποίο στις περισσότερες νότιες πολιτείες των ΗΠΑ του ’60 ήταν πρακτικά παράνομο.

Αποτέλεσμα εικόνας για GREEN BOOK MOVIE

Το αληθινό πράσινο βιβλίο

Με βάση τους διαβόητους νόμους του Τζιμ Κρόου, ένα σώμα αποφάσεων που θεσμοθετούσε το συστημικό ρατσισμό επιβάλλοντας καθεστώς απαρτχάιντ, οι Αφροαμερικανοί ήταν υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν «εγκαταστάσεις και παροχές για έγχρωμους», όπως μέσα μεταφοράς και ξενοδοχεία, τα οποία ήταν εσκεμμένα υποχρηματοδοτούμενα και κακοσυντηρημένα.

Τα ταξίδια, λοιπόν, ήταν τότε για τους Αφροαμερικανούς μια επίπονη διαδικασία, για τον επιπλέον λόγο ότι πολλά εστιατόρια και βενζινάδικα αρνούνταν να τους εξυπηρετήσουν.

Με στόχο τη διευκόλυνση των μη λευκών ταξιδιωτών, κυκλοφορούσε σε ετήσια βάση το «Πράσινο Βιβλίο», ένα εγχειρίδιο με τις φιλικές προς τους Αφροαμερικανούς εγκαταστάσεις.

Αυτό το βιβλίο κρατούσε ο Βαλελόνγκα όταν έβαζε μπρος το αυτοκίνητο του δρα Σίρλεϊ.

Αποτέλεσμα εικόνας για GREEN BOOK MOVIE

«Το Πράσινο Βιβλίο» (Green Book)
ΗΠΑ, 2018
Σκηνοθεσία: Πίτερ Φαρέλι
Πρωταγωνιστούν: Βίγκο Μόρτενσεν, Μαχερσάλα Αλι, Λίντα Καρντελίνι

Μια αληθινή αντιρατσιστική ιστορία:

Δείτε ακόμη: 

Όσκαρ 2019: Οι νικητές, οι λαμπερές εμφανίσεις και τα κλάματα της Lady Gaga

Όσκαρ 2019: Χρυσό αγαλματίδιο στην Ολίβια Κόλμαν για το «The Favourite»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις