Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / “Χοντρά” παιχνίδια Τούρκων στα ελληνικά ύδατα: Βγάζουν όπλα, πυροβολούν, κάνουν ό.τι θέλουν (vid)
ΕΛΛΑΔΑ

“Χοντρά” παιχνίδια Τούρκων στα ελληνικά ύδατα: Βγάζουν όπλα, πυροβολούν, κάνουν ό.τι θέλουν (vid)

Ό.τι θέλουν κάνουν οι Τούρκοι στα ελληνικά ύδατα, με τους Έλληνες ψαράδες να φοβούνται πλέον για τη ζωή τους. Οι Τούρκοι, σε μια προσπάθεια να δείξουν πως κάνουν κουμάντο, δεν διστάζουν να ανοίξουν πυρ κατά των ψαράδων και μάλιστα κατά ριπάς. Το τρομακτικό περιστατικό με τους Τούρκους ψαράδες που πυροβόλησαν κατά Ελλήνων συναδέλφων τους ανοιχτά […]

ψαροβαρκες

Ό.τι θέλουν κάνουν οι Τούρκοι στα ελληνικά ύδατα, με τους Έλληνες ψαράδες να φοβούνται πλέον για τη ζωή τους. Οι Τούρκοι, σε μια προσπάθεια να δείξουν πως κάνουν κουμάντο, δεν διστάζουν να ανοίξουν πυρ κατά των ψαράδων και μάλιστα κατά ριπάς.

Το τρομακτικό περιστατικό με τους Τούρκους ψαράδες που πυροβόλησαν κατά Ελλήνων συναδέλφων τους ανοιχτά της Λέρου περιέγραψε ένας από τους αλιείς που βρέθηκαν στο σημείο το πρωί της Κυριακής.

«Γύρω στις 8:30 είδαμε δύο τουρκικά να πηγαίνουν στα εργαλεία τα δικά μας. Ενημέρωσα τον πρόεδρο των ψαράδων και πήρα το λιμεναρχείο που μου είπε “στέλνω πλωτό”. Εγώ κατευθύνθηκα προς τα εργαλεία τα δικά μου. Εκεί έπεσαν οι πυροβολισμοί. Ήταν συνολικά έξι. Δεν ήταν ευθεία βολή αλλά πυροβολισμοί έπεσαν. Οι δύο ήταν “μπαμ-μπαμ” και οι τέσσερις κατά ρυπάς» περιέγραψε ό,τι συνέβη ο Κώστας Τσίφτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι η πρώτη χρονιά που τα τουρκικά αλιευτικά έρχονται τόσο απειλητικά στις ελληνικές ακτές».

Όπως είπε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 από τις 15 Ιουλίου βγαίνουν «γύρω στα 30 σκάφη καθημερινά».

Κατά την εκτίμησή του οι Τούρκοι «θέλουν να δημιουργήσουν επεισόδιο» ενώ στην ερώτηση για το αν φοβάται τι θα συμβεί από εδώ και πέρα, ο ίδιος απαντά: «εγώ τι να φοβηθώ; ό,τι είναι να γίνει ας γίνει. Ας με βουλιάξουν, για να προστατεύσω τα εργαλεία μου θα κάνω τα πάντα».

Το ερευνητικό σκάφος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, έχει καταγράψει ανάμεσα στην Πάτμο και τους Αρκιούς, περιστατικά με τουρκικές μηχανότρατες να ψαρεύουν σε ελληνικά νερά

Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, τα τουρκικά αλιευτικά όχι μόνο παραβιάζουν την οριογραμμή, αλλά εισέρχονται βαθιά μέσα στο Αιγαίο, προσεγγίζοντας ακόμα 100 μέτρα από τα ελληνικά νησιά. Αυτές οι παραβιάσεις γίνονται, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά ακόμα και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κοντά σε τουριστικές περιοχές, όπως καταγράφηκαν τις περασμένες ημέρες από το ερευνητικό σκάφος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, ανάμεσα στην Πάτμο και τους Αρκιούς!

«Περισσότερο προκλητική από τη στάση των μεγάλων τουρκικών αλιευτικών, θεωρούμε την αδιαφορία και ανεπάρκεια των ελληνικών αρχών, δεδομένου ότι παρ’ όλες τις επανειλημμένες καταγγελίες που λαμβάνουν καθημερινά από πολίτες, αλιείς, τουριστικά σκάφη και από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, επί μία εβδομάδα δεν είναι σε θέση να απωθήσουν τα τουρκικά αλιευτικά από τα ελληνικά χωρικά ύδατα», σημειώνει το Ινστιτούτο.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι αξιοσημείωτα είναι και τα πολυάριθμα περιστατικά όπου Έλληνες ψαράδες καταγγέλλουν στις λιμενικές αρχές την παράνομη δραστηριότητα των τουρκικών αλιευτικών, αλλά τελικά καταλήγουν να είναι οι ίδιοι υπόλογοι και στόχος ελέγχων, αντί να αξιοποιούνται οι πληροφορίες που προσφέρουν για την αντιμετώπιση αυτών των παραβιάσεων από τα τουρκικά σκάφη.

Οι τουρκικές μηχανότρατες παραμένουν επί μέρες στα ελληνικά νερά και επιστρέφουν στην Τουρκία μόνο για να εκφορτώσουν την ψαριά τους. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία εποχή όπου τα αντίστοιχα ελληνικά αλιευτικά απαγορεύεται να ψαρεύουν, ενώ οι Έλληνες παράκτιοι αλιείς της περιοχής, με δυσκολία επιβιώνουν ψαρεύοντας τα ήδη υπεραλιευμένα ιχθυαποθέματα.

Σε όλες τις προσεγγίσεις προς τις παράνομες μηχανότρατες από το ερευνητικό σκάφος του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος δεχόμαστε απειλές και προσβλητικές χειρονομίες, αλλά και την αίσθηση ότι χρόνο με το χρόνο επεκτείνεται το “κεκτημένο τους δικαίωμα” να ψαρεύουν στα ελληνικά νερά.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται επικίνδυνα προηγούμενα που προβληματίζουν ιδιαίτερα, καθώς εάν οι κρατικές αρχές δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τέτοια προκλητικά περιστατικά κατά τους θερινούς μήνες, τι πρέπει να περιμένουμε όταν θα επικρατούν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα, σε ένα Αιγαίο που εγκαταλείπεται, μόλις αναχωρήσουν οι τελευταίοι επισκέπτες.

Δείτε ακόμη:

ψαροβαρακα

Τρόμος στο Αιγαίο: Τούρκοι ψαράδες άνοιξαν πυρ εναντίον Ελλήνων αλιέων

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις