Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Το Πεκίνο «απαντά» στις ΗΠΑ με δικούς του δασμούς
ΚΟΣΜΟΣ

Το Πεκίνο «απαντά» στις ΗΠΑ με δικούς του δασμούς

Στις «απειλές» για δασμούς ύψους 50 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ απαντά το Πεκίνο και κατέλαβε εξαπίνης τις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Η Κίνα απειλεί με τη σειρά τηςνα επιβάλλει δασμούς στο αργό, το φυσικό αέριο και άλλα ενεργειακά προϊόντα που εισάγει από τις ΗΠΑ, παρότι είναι στην κορυφή της λίστας των κρατών που […]

Στις «απειλές» για δασμούς ύψους 50 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ απαντά το Πεκίνο και κατέλαβε εξαπίνης τις διεθνείς αγορές πετρελαίου.

Η Κίνα απειλεί με τη σειρά τηςνα επιβάλλει δασμούς στο αργό, το φυσικό αέριο και άλλα ενεργειακά προϊόντα που εισάγει από τις ΗΠΑ, παρότι είναι στην κορυφή της λίστας των κρατών που εισάγουν αμερικανικό πετρέλαιο.

Διαβάστε ακόμα:

«Βόμβα» Τραμπ! Βάζει δασμούς 50 δισ. δολάρια

«Αυτή είναι μεγάλη υπόθεση. Η Κίνα είναι ουσιαστικά ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού των ΗΠΑ πλέον, κι επομένως αυτό είναι ζήτημα για (την αγορά) αργού, και το πράγμα θα πάρει ακόμα σοβαρότερες διαστάσεις αν μιλάμε και για διυλισμένα προϊόντα. Αυτή προφανώς είναι πολύ σημαντική εξέλιξη», τόνισε ο Ματ Σμιθ, επικεφαλής της διεύθυνσης ερευνών για τις πρώτες ύλες στην εταιρεία ClipperData.

Η Κίνα εισάγει σήμερα περίπου 363.000 βαρέλια αμερικανικού αργού την ημέρα, κάτι που σημαίνει πως μοιράζεται με τον Καναδά την πρώτη θέση στην κατάταξη των εισαγωγέων, κατά στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Εισάγει επίσης επιπλέον 200.000 βαρέλια την ημέρα άλλων ενεργειακών προϊόντων, όπως το προπάνιο.

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ: Αποχωρούν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Ουάσινγκτον εξάλλου προτρέπει άλλες κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και το Πεκίνο, να αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες αμερικανικού αργού και να μειώσουν τις προμήθειες τους από το Ιράν, αφότου ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Εάν επιβληθούν δασμοί στο αμερικανικό αργό, αυτό θα αποθαρρύνει τα κινεζικά διυλιστήρια να το αγοράζουν. Η απειλή αυτή διατυπώθηκε την ώρα που άλλες πετρελαιοεξαγωγικές χώρες, ανάμεσά τους η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, ετοιμάζονται να αυξήσουν την παραγωγή τους, ενόψει της συνόδου του ΟΠΕΚ την επόμενη εβδομάδα. Το ίδιο σκοπεύουν να κάνουν και χώρες-μη μέλη του Οργανισμού.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις