Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Τουρκία: Η οικονομία παραλύει, οι Τούρκοι παραληρούν – Σπάνε κινητά, καίνε δολάρια, βρίζουν (vids)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Η οικονομία παραλύει, οι Τούρκοι παραληρούν – Σπάνε κινητά, καίνε δολάρια, βρίζουν (vids)

Σε ψυχρό πόλεμο βρίσκονται πλέον Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες Μετά τις απειλές για κυρώσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή την κράτηση του πάστορα Ρίτσαρντ Μπράνσον από τις τουρκικές αρχές, οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στο χειρότερο σημείο της ιστορίας. Τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε ότι η […]

Τουρκικές σημαίες

Σε ψυχρό πόλεμο βρίσκονται πλέον Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες

Μετά τις απειλές για κυρώσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή την κράτηση του πάστορα Ρίτσαρντ Μπράνσον από τις τουρκικές αρχές, οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στο χειρότερο σημείο της ιστορίας.

Τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε ότι η Τουρκία δεν παραδόθηκε και δεν θα παραδοθεί, κάνοντας λόγο για «οικονομικό πραξικόπημα» των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας, Τούρκοι έκαιγαν και κομμάτιαζαν δολάρια δημοσίως.

Στα βίντεο φαίνονται πολίτες να βάζουν φωτιά και να καίνε αμερικανικά δολάρια, ενώ σε άλλο βίντεο, ένας άντρας έχει πάρει μία σπάθα και κομματιάζει με μανία δολάρια.

Εκτός από τα αμερικανικά δολάρια, οι Τούρκοι πολίτες καταστρέφουν αμερικανικά προϊόντα και ιδιαίτερα ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς και κινητά τηλέφωνα.

Νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε «απαντήσει» στην Ουάσιγκτον, λέγοντας πως «σήμερα κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να μας απειλήσουν μέσω της οικονομίας, μέσω των επιτοκίων, του συναλλάγματος, των επενδύσεων και του πληθωρισμού. Εμείς τους λέμε: είδαμε τα παιχνίδια σας και σας προκαλούμε», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν προχώρησε σε αυτήν την τοποθέτηση μια μέρα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από τους οίκους Moody’s και Standard & Poor’s.

Οι οίκοι αξιολόγησης επικαλέστηκαν την αστάθεια της λίρας και προέβλεψαν ύφεση στην τουρκική οικονομία την επόμενη χρονιά. Την ίδια ώρα, από τις αρχές του έτους η λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Το Βερολίνο παρακολουθώντας την κατάσταση προτρέπει τον Τούρκο πρόεδρο να απευθυνθεί για βοήθεια στο ΔΝΤ, ενώ οικονομικοί αναλυτές κάνουν λόγο για μια τεράστια κρίση που βρίσκεται προ των πυλών.

Δείτε ακόμη:

Ερντογαν σε αφισα

Guardian: «Ο αλαζόνας Ερντογάν, δεν έμαθε τίποτα από τους αρχαίους Έλληνες»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις