Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Σκοπιανό: Πιέσεις από ΗΠΑ, Γερμανία και ΝΑΤΟ – Η προκλητική ταινία με Ελληνίδα ηθοποιό
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Σκοπιανό: Πιέσεις από ΗΠΑ, Γερμανία και ΝΑΤΟ – Η προκλητική ταινία με Ελληνίδα ηθοποιό

Μετά τη «βόμβα» του Μάθιου Νίμιτς που κάνει τα πάντα να πείσει τους Σκοπιανούς να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, σειρά παίρνουν και οι υπόλοιποι φανατικοί υποστηρικτές. Ο κ. Νίμιτς δεν δίστασε να αναφερθεί στον κίνδυνο να αλλάξει η κυβέρνηση στην Ελλάδα, ώστε να δείξει πως τώρα, είναι η κατάλληλη στιγμή. Την ίδια ώρα, στην […]

Μετά τη «βόμβα» του Μάθιου Νίμιτς που κάνει τα πάντα να πείσει τους Σκοπιανούς να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, σειρά παίρνουν και οι υπόλοιποι φανατικοί υποστηρικτές.

Ο κ. Νίμιτς δεν δίστασε να αναφερθεί στον κίνδυνο να αλλάξει η κυβέρνηση στην Ελλάδα, ώστε να δείξει πως τώρα, είναι η κατάλληλη στιγμή.

Την ίδια ώρα, στην εκστρατεία στήριξης του Ζόραν Ζάεφ ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών, μπήκε και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Ντόλαντ Τραμπ έστειλε μήνυμα στον Σκοπιανό πρόεδρο Ιβανόφ για την ανάγκη έγκρισης της συμφωνίας στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία με την ευκαιρία της Ημέρας Ανεξαρτησίας που εορτάζεται στα Σκόπια στις 8 Σεπτεμβρίου, χρησιμοποίησε 6 φορές τον όρο “Μακεδονία”  ενώ επεσήμανε πως τα Σκόπια «έχουν πολλά για τα οποία μπορούν να είναι υπερήφανα φέτος».

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος βρέθηκε στη γείτονα χώρα και είχε δείπνο εργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Πέμπτης, επανέλαβε ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να δεχτεί τη χώρα ως το 30ο μέλος της, μόνο όταν ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη συμφωνία της ονομασίας. «Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και ο λαός των Σκοπίων θα αποφασίσει αν θα την διαβεί», ανέφερε.

«Το μέλλον σας είναι στα δικά σας χέρια».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση του δημοψηφίσματος σε λίγες εβδομάδες. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθησή του ότι η πλειοψηφία θα στηρίξει τη συμφωνία της ονομασίας, σημειώνοντας ότι ο λαός των Σκοπίων θα πρέπει να αποφασίσει ελεύθερα. Μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία του, αν και τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 40,9% των πολιτών, ενώ το  42,2% δεν απαντά.

Το κόμμα του Ζάεφ, αλλά και οι Αλβανοί των Σκοπίων έχουν διαμορφώσει ένα συνασπισμό υπέρ του «ναι» που τον ονομάζουν «Μαζί ΓΙΑ ευρωπαϊκή “Μακεδονία”». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, το οποίο υποστήριξε ότι «η διαγραφή της ονομασίας της χώρας, η αλλαγή του Συντάγματος, η αποποίηση της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού συνιστά τραγωδία», βρίσκονται απέναντι.

Η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στα Σκόπια το Σάββατο αναμένεται να είναι πολύ θερμή με κοινή δημόσια εμφάνιση των δύο ηγετών. Μάλιστα θα είναι η πρώτη επίσκεψη Γερμανού καγκελάριου στη χώρα μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες. Σήμερα θα προηγηθεί η επίσκεψη του αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η ταινία – πρόκληση

Φωτιά στο δημοψήφισμα στα Σκόπια βάζει  η νέα ταινία με τον τίτλο «Χλευασμός του Χριστού» που εμφανίζει τα Σκόπια σαν “Μακεδονία”. 

Η κυβέρνηση Ζάεφ αποδοκίμασε την ταινία στην οποία συμπρωταγωνιστεί και  γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός.

Σε χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας ο Ιησούς φέρεται να είναι γιος του «Αλέξανδρου του Μακεδόνα»,  ο οποίος αναζητά τον νεκρό σκοπιανό πατέρα του στην αποκαλούμενη «Μακεδονία» και πεθαίνει σταυρωμένος πάνω σε μια πινακίδα!

Ο «Χλευασμός του Χριστού» βραβεύθηκε ως ταινία της «Μακεδονίας» στο φεστιβάλ του Μόντρεαλ. Συμπρωταγωνίστρια, η Ελληνίδα ηθοποιός Ιωάννα Πηλιχού.

Στην ταινία τρομοκράτες του UCK (των Αλβανόφωνων)  σκορπίζουν το θάνατο βάζοντας φωτιά

Η κυβέρνηση στα Σκόπια αποδοκίμασε την ταινία  γιατί “βάζει φωτιά” στο δημοψήφισμα.

«Το υπουργείο με τις ανακοινώσεις του ασκεί βία και τρομοκρατία σε μένα ως καλλιτέχνη και στην ταινία «Χλευασμός του Χριστού» ισχυρίζεται ο σκηνοθέτης Μπόγιατζι.

Δείτε ακόμη:

Νιμιτς

Ο Νίμιτς προειδοποιεί τους Σκοπιανούς: Δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις