Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Σκάνε τα χείλη σας; Αιτίες και αντιμετώπιση
ΥΓΕΙΑ

Σκάνε τα χείλη σας; Αιτίες και αντιμετώπιση

Ένα από τα πιο συνηθισμένα δερματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι, είναι τα σκασμένα χείλη. Οι παράγοντες που προκαλούν την ξηρότητα των χειλιών είναι πολλοί, αλλά η αντιμετώπιση της μπορεί να γίνει εύκολα. Επειδή, αποτελούν ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματος, επηρεάζονται εύκολα από τις καιρικές συνθήκες και όχι μόνο. Προκειμένου λοιπόν να αποφύγετε […]

Ένα από τα πιο συνηθισμένα δερματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι, είναι τα σκασμένα χείλη.

Οι παράγοντες που προκαλούν την ξηρότητα των χειλιών είναι πολλοί, αλλά η αντιμετώπιση της μπορεί να γίνει εύκολα.

Επειδή, αποτελούν ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματος, επηρεάζονται εύκολα από τις καιρικές συνθήκες και όχι μόνο. Προκειμένου λοιπόν να αποφύγετε τα σκασμένα χείλη θα πρέπει να τα φροντίζετε συνεχώς.

Τι προκαλεί τα σκασμένα χείλη

Πρώτη και κύρια αιτία είναι η αφυδάτωση τόσο του οργανισμού, όσο και των χειλιών συγκεκριμένα. Αυτό μπορεί να προκαλείται από την ελλιπή κατανάλωση υγρών ή την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Επίσης, τα ξηρά χείλη μπορεί να προκληθούν από ακραίες καιρικές συνθήκες όπως το πολύ κρύο, ο έντονος αέρας και η μεγάλη ηλιοφάνεια.

Ακόμη ένας λόγος που μπορεί να σκάσουν τα χείλη είναι και οι ουσίες με τις οποίες έρχονται σε επαφή.

Μπορεί να πρόκειται για κάποιο τρόφιμο ή ποτό, όπως και για ένα συγκεκριμένο κραγιόν ή το τσιγάρο. Όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν πιθανές αιτίες για τα αφυδατωμένα χείλη.

Ιδιαίτερα το τσιγάρο κάνει το στόμα ξηρό και πολλές φορές οδηγεί στο σκάσιμο των χειλιών.

Τα ανησυχητικά σημάδια για την κατάσταση της υγείας σας

Ένας παράγοντας που ίσως σας ξαφνιάσει είναι το σάλιο.

Μπορεί να σας φαίνεται λογικό πως γλείφοντας τα χείλη σας τα ενυδατώνετε, ωστόσο το σάλιο οδηγεί σε μεγαλύτερη ξηρότητα των χειλιών ή ακόμα και στην δημιουργία εκζέματος.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η εξάτμιση του μετά από λίγο απομακρύνει τα φυσικά έλαια που υπάρχουν πάνω στα χείλη και τα κρατούν ενυδατωμένα. Γεγονός που τα κάνει να σκάσουν, να ματώσουν, να τσούζουν και να πονάνε. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με το δάγκωμα των χειλιών.

Αφυδάτωση και σκάσιμο χειλιών μπορεί να προκαλέσει και η χορήγηση φαρμάκων.

Υπάρχουν ορισμένα σκευάσματα που έχουν σαν παρενέργεια της δράσης τους την δημιουργία σκασμένων χειλιών. Διαβάστε λοιπόν τις οδηγίες τους και ανακαλύψτε αν το σκάσιμο των χειλιών σας οφείλεται σε κάποιο φάρμακο.

Φυσικές θεραπείες για ξηρά χείλη με έλαια:

1. Ελαιόλαδο: Έχει ενυδατικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η εφαρμογή μιας μικρής ποσότητας πάνω στα χείλη, κάνοντας μασάζ, 2-3 φορές την ημέρα, μπορεί να τα καταπραΰνει, να τα ενυδατώσει και να τα κάνει απαλά.

2. Αμυγδαλέλαιο: Πρόκειται για μια ακόμη φυσική θεραπεία που θα κάνει τα χείλη βελούδινα με ένα υποαλλεργικό ενυδατικό έλαιο. Απλώστε λίγο αμυγδαλέλαιο στα χείλη σας και αφήστε το να απορροφηθεί.

3. Έλαιο καρύδας: Το έλαιο αυτό θα ενυδατώσει σε βάθος τα χείλη και θα επαναφέρει την χαμένη τους υγρασία, απομακρύνοντας το σκάσιμο, το τσούξιμο και τον πόνο.

Θεραπείες με φυσικά συστατικά που αντιμετωπίζουν το σκάσιμο των χειλιών:

1. Μέλι: Για να επαναφέρετε την μαλακή όψη των χειλιών σας, χρησιμοποιήστε ένα ενυδατικό συστατικό με αντιβακτηριδιακές και επουλωτικές ιδιότητες που υπάρχει σε κάθε σπίτι.

Γιατί πρέπει να κάνετε ντους το πρωί

Ο λόγος για το μέλι. Εφαρμόζοντας το αρκετές φορές μέσα στη μέρα μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα σκασμένα χείλη. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε μια πάστα με μέλι και γλυκερίνη, να την εφαρμόσετε στα χείλη σας και να την αφήσετε να δράσει όλη τη νύχτα. Το πρωί τα χείλη σας θα είναι βελούδινα και όμορφα.

2. Φακελάκια με πράσινο τσάι: Αν σας αρέσει το πράσινο τσάι, τότε η συγκεκριμένη θεραπεία για σκασμένα χείλη είναι ιδανική για εσάς. Μην βιαστείτε να πετάξετε το φακελάκι του τσαγιού που έχετε φτιάξει για να πιείτε. Βάλτε το για 5 λεπτά ανάμεσα στα χείλη σας και βοηθήστε τα να παραμείνουν ενυδατωμένα και μαλακά.

3. Αγγούρι: Άλλο ένα ενυδατικό φυσικό συστατικό που θα κάνει τα χείλη σας απαλά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εφαρμόσετε μερικές φέτες αγγουριού πάνω στα χείλη σας για 5 λεπτά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις