Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Προειδοποίηση Στουρνάρα: Να εμμείνει η κυβέρνηση στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προειδοποίηση Στουρνάρα: Να εμμείνει η κυβέρνηση στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις

Να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος, ώστε να μην τρωθεί η εύθραυστη εμπιστοσύνη των επενδυτών καλεί την κυβέρνηση o Γιάννης Στουρνάρας. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνει σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι «οι αγορές περιμένουν» να δουν αν η χώρα μας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της […]

Γιάννης Στουρνάρας

Να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος, ώστε να μην τρωθεί η εύθραυστη εμπιστοσύνη των επενδυτών καλεί την κυβέρνηση o Γιάννης Στουρνάρας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνει σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι «οι αγορές περιμένουν» να δουν αν η χώρα μας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα, κι ότι θα ήταν λάθος να υποθέσει κανείς ότι η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους αρκεί για να καθησυχάσει τους επενδυτές. 

«Από τη στιγμή που θα είμαστε μόνοι μας οι αγορές θα ακολουθήσουν μια σκληρή προσέγγιση. Θέλουν να δουν πώς θα συμπεριφερθούμε μετά τις 20 Αυγούστου. Θα παρακολουθούν κάθε κίνηση της κυβέρνησης αναφορικά με τις οικονομικές πολιτικές. Αν θεωρήσουν ότι υπαναχωρούμε, θα φύγουν. Αν νιώσουν ότι εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας, θα μας δώσουν μια ευκαιρία», λέει.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι «η προειδοποίηση του κ. Στουρνάρα αντανακλά ανησυχίες πως οι Έλληνες πολιτικοί θα δεχθούν πιέσεις να αντιστρέψουν αμφιλεγόμενες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, καθώς η χώρα οδεύει προς εκλογές που αναμένεται να διενεργηθούν το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2019». Και αναφέρονται στις νέες περικοπές στις συντάξεις και τη διάσπαση της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού μέσω της πώλησης τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες.

Παράλληλα κάνουν λόγο για «βραδεία πρόοδο» στις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση που αποβλέπουν στην εξάλειψη του πελατειακού κράτους και την αύξηση της παραγωγικότητας στο Δημόσιο, ενώ μεταφέρουν την άποψη Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι«έργο σε εξέλιξη».

Στην ίδια συνέντευξη ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, όπως το χρέος της που ανέρχεται στο 178% του ΑΕΠ και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που αντιστοιχούν στο 45% των περιουσιακών στοιχείων των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών και πρέπει να μειωθούν με εντατικές πωλήσεις και άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Και καταλήγει καλώντας τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναβρεθεί σε μια τέτοια δεινή θέση: «Το ελάχιστο που αναμένεται είναι το πολιτικό σύστημα να έχει μάθει από τα λάθη του και να μην τα επαναλάβει».

Δείτε ακόμη:

Τράπεζα της Ελλάδος: «Καμπανάκι» για τα ανέφικτα πλεονάσματα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις