Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / «Προγραμματισμένη» η λύση στο Σκοπιανό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Προγραμματισμένη» η λύση στο Σκοπιανό

Θετική εμφανίζεται η κυβέρνηση στο όνομα που έχουν «συμφωνήσει» στις τεχνικές συζητήσεις για το Σκοπιανό, εφόσον εξασφαλίσει τη χρήση erga omnes. Από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει φύγει το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν» και συζητούνται πάλι οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί «Ανω Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» κ.λπ. Διαβάστε ακόμα: «Φρένο» από Μαξίμου για το Σκοπιανό Χθες […]

Θετική εμφανίζεται η κυβέρνηση στο όνομα που έχουν «συμφωνήσει» στις τεχνικές συζητήσεις για το Σκοπιανό, εφόσον εξασφαλίσει τη χρήση erga omnes.

Από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει φύγει το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν» και συζητούνται πάλι οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί «Ανω Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» κ.λπ.

Διαβάστε ακόμα:

«Φρένο» από Μαξίμου για το Σκοπιανό

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Νικόλα Ντιμιτρόφ είπε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου μπορεί να βρεθεί λύση, ενώ είναι πλέον παραπάνω από σαφές ότι αυτός είναι ο στόχος και των πιέσεων που ασκούνται από ΗΠΑ και Ε.Ε. Παράλληλα, το Μαξίμου αφήνει να διαρρεύσει ότι Τσίπρας και Ζάεφ είναι σε ανοικτή γραμμή.

Οι δύο πρωθυπουργοί έχουν επικοινωνήσει αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες και σύντομα θα κανονιστεί νέα συνάντηση μεταξύ τους.

Επισήμως η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι βρίσκεται τουλάχιστον ένα ακόμα νέο όνομα στο τραπέζι, πέραν αυτών που ήδη είναι γνωστά μέσα από τις προτάσεις Νίμιτς.

Στα Σκόπια ο κ. Ζάεφ εμφανίζεται να πιέζεται και να πιέζει για την επίτευξη της συμφωνίας, έχοντας σχεδόν εξαρτήσει το πολιτικό του μέλλον από την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα.

Διαβάστε ακόμα:

Κοτζιάς για Σκοπιανό: «Ο λόγος στους πρωθυπουργούς»

Ωστόσο στην Αθήνα ο κ. Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να εξαντλήση το χρονικό περιθώριο μέχρι τέλος Ιουνίου και να μην δώσει το οκ σε μια λύση νωρίτερα.

Μέσα σε αυτό το θριαμβολογικό κλίμα που δημιούργησαν οι δηλώσεις Κοτζιά – Ντιμιτρόφ από τις Βρυξέλλες εντύπωση προκάλεσε διαρροή του Μαξίμου που έγινε χθες το μεσημέρι σύμφωνα με την οποία:

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους. Ορισμένοι βιάζονται να πούνε χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι. Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις