Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ο Μακρόν εξαγγέλλει την ανάγκη για έναν ευρωπαϊκό στρατό
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μακρόν εξαγγέλλει την ανάγκη για έναν ευρωπαϊκό στρατό

Η Ευρώπη δεν θα μπορεί να υπερασπισθεί τον εαυτό της χωρίς «έναν πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό».  Αυτή ήταν η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στο δίκτυο Europe 1 και στο Νίκο Αλιάγα. Στα πλαίσια αυτά έκανε αναφορά στην άνοδο του ευρωπαϊκού εθνικισμού και στην οικονομική κρίση. “Δεν θα προστατεύσουμε […]

Η Ευρώπη δεν θα μπορεί να υπερασπισθεί τον εαυτό της χωρίς «έναν πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό». 

Αυτή ήταν η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στο δίκτυο Europe 1 και στο Νίκο Αλιάγα. Στα πλαίσια αυτά έκανε αναφορά στην άνοδο του ευρωπαϊκού εθνικισμού και στην οικονομική κρίση.

“Δεν θα προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους, εάν δεν αποφασίσουμε να έχουμε έναν πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό.” 

“Απέναντι στην Ρωσία που βρίσκεται στα σύνορά μας και η οποία έχει δείξει ότι μπορεί να γίνει απειλητικη οφείλουμε να έχουμε μία Ευρώπη που αμύνεται περισσότερο μόνη, χωρίς να εξαρτάται αποκλειστικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κατά κυρίαρχο τρόπο”, εξήγησε ο πρόεδρος της Γαλλίας. 

Ο Μακρόν αναφέρθηκε, χωρίς να τις κατονομάζει, «σε αυταρχικές δυνάμεις που αναδύονται και πάλι και επανεξοπλίζονται στα όρια της Ευρώπης». 

 Ζητεί «να προστατευθούμε απέναντι στην Κίνα, την Ρωσία και ακόμη και απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», αναφερόμενος στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Διεθνή Συνθήκη για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσου Βεληνεκούς (INF).  

«Ποιος είναι το βασικό θύμα;», αναρωτήθηκε: «Η Ευρώπη και η ασφάλειά της». 

Ένα Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο θα πρέπει να συσταθεί το 2019 για να αναπτύξει τις στρατιωτικές ικανότητες των κρατών μελών και να προωθήσει την στρατηγική ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

 Το Παρίσι αναλαμβάνει επίσης την πρωτοβουλία μαζί με οκτώ Ευρωπαίους εταίρους, της δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης. Αυτή θα έχει την ικανότητα να πραγματοποιεί με ταχύτητα στρατιωτική επιχείρηση, εκκένωση περιοχής σε εμπόλεμη χώρα ή επιχειρήσεις αρωγής σε περίπτωση καταστροφής. 

Ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε έμφαση στην αμυντική ενίσχυση της Ευρώπης προς κατευνασμό του φόβου των Ευρωπαίων.

makron_aliagas

Σχετικά με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα εξέφρασε τον εντυπωσιασμό του που προκύπτει από τον παραλληλισμό με τον Μεσοπόλεμο.

“Η Ευρώπη έχει κλονιστεί από μια βαθιά οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, ας δούμε τι συνέβη στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Έχουν βυθιστεί σε μια κρίση από την οποία μόλις σήμερα ανακάμπτουν. Και σε αυτές τις χώρες, παρατηρούμε αύξηση του εθνικισμού”, προσθέτει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις