Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Νέος χαμός με τις συντάξεις…
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος χαμός με τις συντάξεις…

Όλα ξεκίνησαν με το νέο πόλεμο των συντάξεων, όταν το ΑΠΕ σε ρεπορτάζ του έγραφε: «Βιώσιμο θεωρούν οι Θεσμοί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του. Αυτό […]

Όλα ξεκίνησαν με το νέο πόλεμο των συντάξεων, όταν το ΑΠΕ σε ρεπορτάζ του έγραφε: «Βιώσιμο θεωρούν οι Θεσμοί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του. Αυτό αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης».

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ, η οποία τόνισε: «Η Νέα Δημοκρατία διαψεύδει με ανακοίνωσή της το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο σε σημερινό του δημοσίευμα, αναφέρει ότι… οι Θεσμοί “δεν μιλούν πλέον για αναβολή του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου, αλλά για ακύρωσή του” και ότι για αυτό έχουν ενημερωθεί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης». Συγκεκριμένα, η Πειραιώς στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «με αφορμή άλλο ένα ανακριβές δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το μέτρο της νέα περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019. Το μέτρο που δεν υπήρχε καν στο 3ο αχρείαστο Μνημόνιο, ψηφίστηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η ΝΔ κατέθεσε και τροπολογία προ διμήνου για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές, την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου δυστυχώς απέρριψε. Τις ξεκάθαρες αυτές θέσεις της η ΝΔ τις επανέλαβε και στη συνάντηση της Τρίτης 11.09.2018 που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι δεν αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους. Έκτοτε καμία άλλη συνάντηση ή ενημέρωση δεν υπήρξε στην αξιωματική αντιπολίτευση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους Θεσμούς. Με αυτά τα δεδομένα καλούμε την διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης».

Το ΑΠΕ

Στο μεταξύ το ΑΠΕ τόνιζε: «Σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων (του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) φέρεται να αποδέχθηκαν ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό (όπως έως πρόσφατα επέμενε το Ταμείο). Επιπροσθέτως, αναφέρουν οι ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι θεσμοί θεωρούν πως το θέμα με τις συντάξεις ίσως αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που μαζί με τη διεθνή συγκυρία (Τουρκία- Ιταλία) λειτουργεί ενισχυτικά στα spreads και παρεμποδίζει την προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι εκεί θα δοθεί το “πράσινο φως” για την ακύρωση του μέτρου, πόσω μάλλον εάν υπάρχει η θετική εισήγηση των θεσμών για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό. Παράλληλα τον Νοέμβριο θα δημοσιοποιηθεί και η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, για την πορεία της οικονομίας και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Σημειώνεται ότι την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, το οποίο θα σταλεί στην Κομισιόν στις 15 του ίδιου μήνα στο πλαίσιο του “Ευρωπαϊκού Εξαμήνου”. Το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού θα κατατεθεί τον Νοέμβριο και, εφόσον δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα απουσιάζει από αυτό η μείωση των συντάξεων και θα χρειάζεται μια απλή νομοθετική πρωτοβουλία για την ακύρωση του μέτρου».

Το Κίνημα Αλλαγής

«Το δημοσίευμα του Α.Π.Ε. περί “ενημέρωσης των κομμάτων” από τους Θεσμούς, ότι δεν θα ισχύσει η περικοπή των συντάξεων την 1/012019, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τουλάχιστον όσον αφορά το Κίνημα Αλλαγής. Η αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής με εντολή της Φώφης Γεννηματά, πρότεινε κατά την συνάντηση με τους Θεσμούς στις 11/09/2018 την αλλαγή του Νόμου Κατρούγκαλου και την κατάργηση της διάταξης για την περικοπή των συντάξεων την 1/01/2019. Διάταξη την οποία προβλέπει ο Νόμος που ψήφισαν ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Εξ άλλου το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει σχετική Πρόταση Νόμου. Οι εκπρόσωπου των Θεσμών μας ενημέρωσαν ότι δεν έχουν λάβει καμία σχετική πρόταση από την Κυβέρνηση. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM δεν τοποθετήθηκαν στο θέμα αυτό, ο δε εκπρόσωπος της Ε.Ε., διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις θα παρθούν από το Eurogroup. Καλούμε το Α.Π.Ε. να αποκαταστήσει το ταχύτερο δυνατόν την αλήθεια. Όσον μας αφορά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε να αλλάξει συνολικά ο Νόμος Κατρούγκαλου, που μετατρέπει τόσο τις παλιές όσο και τις νέες συντάξεις σε φιλοδωρήματα».

Κύκλοι της αντιπολίτευσης

Ο αρμόδιος τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Βρούτσης τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι η πορεία του ασφαλιστικού επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν καταστροφική και ότι η κα Αχτσιόγλου απέφυγε σήμερα για άλλη μία φορά να αναλάβει τις ευθύνες της. Ο κ. Βρούτσης κάνει λόγο για πορεία η οποία οδήγησε σε 21 μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών, 1,9 εκατ. νυν συνταξιούχους σε απόλυτη αβεβαιότητα για το αν θα μειωθούν και άλλο οι συντάξεις τους, 35% μειώσεις στις κύριες συντάξεις και 45% στις επικουρικές για τους νέους συνταξιούχους.  Σημειώνει πως αντί να απολογηθεί για όλα αυτά, η υπουργός Εργασίας, κατά την προσφιλή της τακτική, προτίμησε να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία, διαστρεβλώνοντας το σχέδιό της για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. «Χρειάστηκαν τριάμισι χρόνια για να αντιληφθεί η κυβέρνηση το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε συνταξιούχους και εργαζομένους ο νόμος Κατρούγκαλου, προαναγγέλλοντας την αναθεώρηση ορισμένων πτυχών του. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να περιμένει τίποτε από αυτή την κυβέρνηση. Η μόνη υπηρεσία που μπορεί πλέον να προσφέρει είναι να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει ο κ Βρούτσης.

Νέες αψιμαχίες

Νέοι διαξιφισμοί ανάμεσα σε κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία για τις συντάξεις. Για νέα «μισόλογα» όσον αφορά την προοπτική περικοπής των συντάξεων από την αρχή του επόμενου έτους κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία τον πρωθυπουργό. Η αξιωματική αντιπολίτευση εύχεται στον Αλέξη Τσίπρα να πείσει τους εταίρους πως δεν χρειάζεται κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, όμως υπογραμμίζει πως δεν θα χρειαζόταν καμία διαπραγμάτευση για τις συντάξεις εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «δεν είχε βάλει τη χώρα σε τέταρτο άτυπο Μνημόνιο». Η ΝΔ κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να απολογηθεί στους συνταξιούχους 70 ετών και άνω για την δήλωση που έκανε κατά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ότι τυχόν περικοπή των συντάξεων σε αυτές τις ηλικίες δεν συνιστά μακροπρόθεσμη ή διαθρωτική λύση.

«Η ΝΔ έχει στηρίξει την πολιτική της ύπαρξη στην εμμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περικοπή των συντάξεων», απάντησαν κυβερνητικές πηγές. Η κόντρα ήλθε με αφορμή μετάδοση της συνέντευξης του κ. Τσίπρα στο Euronews, όπου επανέλαβε την αισιοδοξία του ότι η Αθήνα μπορεί να πείσει τους Ευρωπαίους για μη περικοπή των συντάξεων εάν αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει ούτως ή άλλως τους δημοσιονομικούς στόχους. “Αν πετύχουμε τους στόχους, στο βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα μέτρο, το οποίο και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό είναι, αλλά και μη διαρθρωτικό είναι”», είπε ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας την πολιτική γραμμή που έχει υιοθετήσει από την ΔΕΘ».

Το υπουργείο Οικονομικών

Το οικονομικό επιτελείο κατά την κυβέρνηση , έθεσε στους συνομιλητές του το ζήτημα της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων, παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:

  1. Η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, αλλά δημοσιονομικό.
  2. Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και παράλληλα να υλοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων.
  3. Η μη περικοπή των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς) δεν επηρεάζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες.

Και για το θέμα αυτό η ελληνική πλευρά κατέθεσε στοιχεία και πίνακες σύμφωνα με τα οποία εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα.

Κατά την διάρκεια των συζητήσεων, μεταξύ άλλων:

  • επιβεβαιώθηκε σύγκλιση -με ελάχιστες αποκλίσεις- ως προς το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.
  • συζητήθηκε η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων
  • συμφωνήθηκε η διαδικασία μέσω της οποίας θα επιτευχθεί σύγκλιση ως προς το δημοσιονομικό χώρο του 2019.
  • η ελληνική πλευρά ενημέρωσε για την διαδικασία εφαρμογής της αύξησης του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία θα ακολουθήσει η έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας τον μήνα Νοέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΙΤΣΙΛΗΣ-ΑΑΔΕ.jpg

Η ΑΑΔΕ βγάζει τους «φοροράμπο» – Στο στόχαστρο χιλιάδες δικογραφίες

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις