Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Νέα Δημοκρατία και Συνταγματολόγοι: Η επόμενη Βουλή θα ορίσει το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Δημοκρατία και Συνταγματολόγοι: Η επόμενη Βουλή θα ορίσει το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων

Με τη στήριξη επτά κορυφαίων Συνταγματολόγων, η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος για τις “καιροσκοπικές μεθοδεύσεις της”. Συνάντηση με τους Συνταγματολόγους κ. Σπύρο Βλαχόπουλο, Ξενοφώντα Κοντιάδη, Κώστα Μποτόπουλο, Πέτρο Παραρά και Φίλιππο Σπυρόπουλο, είχε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία και του […]

Νέα Δημοκρατία και Συνταγματολόγοι Η επόμενη Βουλή θα ορίσει το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων

Με τη στήριξη επτά κορυφαίων Συνταγματολόγων, η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος για τις “καιροσκοπικές μεθοδεύσεις της”.

Συνάντηση με τους Συνταγματολόγους κ. Σπύρο Βλαχόπουλο, Ξενοφώντα Κοντιάδη, Κώστα Μποτόπουλο, Πέτρο Παραρά και Φίλιππο Σπυρόπουλο, είχε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία και του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Τασούλα.

Βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν η καινοφανής θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ ότι ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος οι αποφάσεις της παρούσας βουλής δεσμεύουν την επόμενη όχι μόνον ως προς τα αναθεωρητέα άρθρα, αλλά και ως προς το περιεχόμενό τους.

Την πρωτοφανή αυτή άποψη σημειώνεται ότι υποστήριξαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενοι ότι οι διατυπώσεις που προτείνουν για κάθε αναθεωρητέο άρθρο είναι απολύτως δεσμευτικές και για την επόμενη Βουλή.

Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ σε οποιαδήποτε προηγούμενη αλλαγή του καταστατικού χάρτη.

Η γνωμάτευση των συνταγματολόγων

Οι συνταγματολόγοι, οι οποίοι τοποθετήθηκαν εκτενώς για την καινοφανή αυτή άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, ομόφωνα συμφώνησαν ότι «η επόμενη βουλή που θα είναι αναθεωρητική, καθοιονδήποτε τρόπο δεν δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων».

Επιπλέον, επισήμαναν ότι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο «στην αναθεωρητική διαδικασία παρεμβάλλονται οι εθνικές εκλογές, προκειμένου να τοποθετηθεί το εκλογικό σώμα και επί των προτάσεων των κομμάτων για τη Συνταγματική αναθεώρηση».

Υπογραμμίζεται ότι την άποψη αυτή που διαχρονικά είναι η κρατούσα, υποστήριξαν και οι δύο ακόμη γνωστοί συνταγματολόγοι.

Πρόκειται για τους κυρίους Νίκο Αλιβιζάτο και Αντώνη Μανιτάκη, οι οποίοι ήταν προσκεκλημένοι στη σημερινή σύσκεψη, αλλά δεν κατάφεραν να παρευρεθούν καθώς απουσιάζουν στο εξωτερικό.

Ωστόσο, κατέθεσαν και εκείνοι τη γνώμη τους κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας,

Κατόπιν τούτου η Νέα Δημοκρατία, μέσω ανακοίνωσής της, καλεί την κυβέρνηση να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων.

Επιπλέον, η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει “να εγκαταλείψει έστω μια φορά τις καιροσκοπικές μεθοδεύσεις της και να αντιμετωπίσει με την δέουσα σοβαρότητα την αναθεώρηση του Συντάγματος που είναι η σημαντικότερη κοινοβουλευτική διαδικασία”.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις