Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Μια πρόταση “έκπληξη” για το ελληνικό χρέος
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Μια πρόταση “έκπληξη” για το ελληνικό χρέος

Πρόταση «έκπληξη» της Γερμανίας για το ελληνικό χρέος. Την ώρα που ΔΝΤ και  θεσμοί υποστηρίζουν την επέκταση των δανείων του EFSF έως και 15 έτη, το Βερολίνο αντιπροτείνει στην Ελλάδα να επιλέξει το πόσα χρήματα θα τραβήξει από τα αδιάθετα 25 δισ. ευρώ του προγράμματος του ESM συνδέοντας το ποσό αυτό με τα χρόνια επιμήκυνσης των δανείων του […]

Πρόταση «έκπληξη» της Γερμανίας για το ελληνικό χρέος.

Την ώρα που ΔΝΤ και  θεσμοί υποστηρίζουν την επέκταση των δανείων του EFSF έως και 15 έτη, το Βερολίνο αντιπροτείνει στην Ελλάδα να επιλέξει το πόσα χρήματα θα τραβήξει από τα αδιάθετα 25 δισ. ευρώ του προγράμματος του ESM συνδέοντας το ποσό αυτό με τα χρόνια επιμήκυνσης των δανείων του EFSF.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, στη βάση της γερμανικής πρότασης για κάθε 5 δισ. ευρώ που θα λαμβάνει η Ελλάδα από τα αδιάθετα του τρέχοντος προγράμματος του ESM η «στοχοθετημένη» ελάφρυνση του χρέους θα μειώνεται κατά δύο έτη.

«Άρωμα» Ελλάδας στο τετ-α-τετ Μέρκελ και Λαγκάρντ

Αυτό απλά σημαίνει πως εάν η επέκταση της διάρκειας των δανείων του EFSF είναι 15 χρόνια και μείνουν αδιάθετα στο πρόγραμμα του ESM 25 δισ. ευρώ, στην περίπτωση που η Ελλάδα αντλήσει και τα 25 δισ. ευρώ, η συνολική επιμήκυνση των δανείων του EFSF θα μειωθεί στα πέντε έτη.

Η Γερμανία πιέζει συστηματικά σε πενταετή επέκταση των δανείων του EFSF και η πρόταση που έχει καταθέσει οδηγεί δια της πλαγίας οδού σε αυτό το αποτέλεσμα.

Η πρόταση της Γερμανίας συγκεντρώνει πολλά θετικά για την Ελλάδα διότι καθιστά βιώσιμο το ελληνικό χρέος μέσα από πολλούς συνδυασμούς χρηματοδότησης και επιμήκυνσης των ομολόγων.

ESM: Ημερομηνία «κλειδί» η 14η Ιουνίου

Για να θεωρείται βιώσιμο το χρέος οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος- δηλαδή τα χρήματα που πρέπει να δαπανά ετησίως η χώρα μας για πληρωμές χρέους- πρέπει να διατηρούνται χαμηλότερα του 15% του ΑΕΠ έως το 2040 και χαμηλότερα του 20% του ΑΕΠ έως το 2060.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις