Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / «Κλείδωσε» η συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλείδωσε» η συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση

«Κλείδωσε» η συμφωνία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Συμφωνία επιτεύχθηκε στα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Όσο αφορά στα εργασιακά, οι κλαδικές συμβάσεις θα επεκτείνονται, εφόσον οι επιχειρήσεις που υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση, απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου. Διαβάστε ακόμα: […]

«Κλείδωσε» η συμφωνία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Συμφωνία επιτεύχθηκε στα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όσο αφορά στα εργασιακά, οι κλαδικές συμβάσεις θα επεκτείνονται, εφόσον οι επιχειρήσεις που υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση, απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου.

Διαβάστε ακόμα: Έτσι προσαρμόζονται ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές αξίες

Αυτό το ποσοστό θα πιστοποιείται, μέσω της αξιοποίησης των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», ενώ θα επεκτείνονται και οι διαιτητικές αποφάσεις που ισοδυναμούν με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Για το καθεστώς μεσολάβησης και διαιτησίας, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της διαδικασίας μεσολάβησης με παράλληλη διατήρηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία στην κατεύθυνση των όσων ίσχυαν υπό το καθεστώς του ν. 1876/90.

Επίσης, ορίστηκε ότι η διαιτητική απόφαση θα πρέπει στο εξής να αιτιολογείται ειδικά και ως προς το στοιχείο της αγοραστικής δύναμης του μισθού, γεγονός το οποίο ενισχύει τη θέση των εργαζομένων.

Όσο αφορά στην κοινωνική ασφάλιση, η συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όπου διαπιστώθηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα.

Διαβάστε ακόμα: Πώς «βλέπουν» οι… έξω το κλείσιμο της συμφωνίας

Όσο αφορά στην κοινωνική αλληλεγγύη, συμφωνήθηκαν οι παράμετροι για το επίδομα στέγασης, που θα δοθεί το 2019 σε πάνω από 1.300.000 πολίτες, για τη στήριξη των νέων ζευγαριών και των νοικοκυριών με παιδιά και θα ξεκινάει από τα 70 ευρώ, το μήνα.

Όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου, η υλοποίηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) έχει κριθεί απολύτως επιτυχημένη και το πρόγραμμα παύει να αποτελεί αντικείμενο οποιασδήποτε παρακολούθησης από τους θεσμούς.

Το επιτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης αναπηρίας επεκτείνεται σε τουλάχιστον δύο ακόμη περιοχές (Θεσσαλονίκη, Πάτρα), την ώρα που ο νέος τρόπος διαχείρισης των αιτημάτων σταδιακά επεκτείνεται σε όλη τη χώρα.

Η ανακοίνωση των θεσμών για την επίτευξη της συμφωνίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές για ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων.

«Η αποστολή των θεσμών ολοκληρώθηκε στην Αθήνα.

Επιτεύχθηκε συμφωνία, σε υπηρεσιακό επίπεδο, ως προς μία απαραίτητη δέσμη μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η 4η αξιολόγηση του προγράμματος του ΕΜΣ. Η σημερινή συμφωνία θα παρουσιαστεί στη σύνοδο του Eurogroup στις 24 Μαΐου 2018.

Οι Ελληνικές αρχές σκοπεύουν να προχωρήσουν στην ταχύτερη δυνατή υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων, πριν από τη σύνοδο του Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018. Για το σκοπό αυτό, η εντατική συνεργασία των θεσμών με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστεί και στις επόμενες εβδομάδες».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις