Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Θρίλερ για αγρίους: Επιχειρηματίες, χρηματισμοί και μηνύσεις με φόντο τη Μακεδονία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρίλερ για αγρίους: Επιχειρηματίες, χρηματισμοί και μηνύσεις με φόντο τη Μακεδονία

Θρίλερ για γερά νεύρα το ζήτημα του Σκοπιανού Οι καταγγελίες του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και η πρόσφατη απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας, αρχίζουν να αναδεικνύουν πολύ σκοτεινές πλευρές του ζητήματος. Δήλωση «βόμβα» από τον Ζάεφ – Καταγγέλει εμπλοκή Ελλήνων επιχειρηματιών Ο Ζάεφ κατήγγειλε πως η κυβέρνησή του […]

Θρίλερ για γερά νεύρα το ζήτημα του Σκοπιανού

Οι καταγγελίες του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και η πρόσφατη απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας, αρχίζουν να αναδεικνύουν πολύ σκοτεινές πλευρές του ζητήματος.

Δήλωση «βόμβα» από τον Ζάεφ – Καταγγέλει εμπλοκή Ελλήνων επιχειρηματιών

Ο Ζάεφ κατήγγειλε πως η κυβέρνησή του έλαβε πολλαπλές αναφορές ότι Έλληνες επιχειρηματίες που διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να διαπράξουν βίαιες ενέργειες ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αρνήθηκε να κατονομάσει τα πρόσωπα που είναι πίσω από αυτές τις πληρωμές, αναφέροντας ότι πρόκειται για έρευνα που είναι σε εξέλιξη, ενώ έκανε λόγο και για ευαίσθητες διπλωματικές σχέσεις αναφορικά με την προσπάθεια της χώρας του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Συνέχεια στις καταγγελίες του Ζόραν Ζάεφ ότι Έλληνας επιχειρηματίας δωροδόκησε πολίτες στην ΠΓΔΜ για να προκαλέσουν αναταραχή και να εμποδίσουν την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, δίνει ο ιστότοπος Buzzfeed.

Σκοπιανό: «Δουλεύουν» τον Έλληνα με υπογραφές «φαντάσματα» – Πόσοι ακόμη θα διαψεύσουν;

Αναφέρει πως πρόκειται για τον ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Κατά τους ερευνητές της ιστοσελίδας που επικαλούνται έγγραφα του υπουργείου Εσωτερικών των Σκοπίων, ο κ. Σαββίδης φέρεται να μετέφερε κεφάλαια στην ΠΓΔΜ σε μια σειρά από πληρωμές.

Κάποια μεταφέρθηκαν σε μετρητά και πέρασαν παράνομα από τα ελληνικά σύνορα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και άλλες μέθοδοι που δεν διευκρινίζονται. Αστυνομικές πηγές που επικαλείται το Buzzfeed αναφέρουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο όμιλος επιχειρήσεων του ομογενή επιχειρηματία και μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ προχώρησε σε διάψευση.Έκανε, μάλιστα, λόγο για «απολύτως ψευδές και άκρως συκοφαντικό δημοσίευμα» και προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη, με κατάθεση μήνυσης και αγωγής, κατά του συγκεκριμένου μέσου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ομίλου Σαββίδη:

«Καθιστούμε σαφές σε όλους τους τόνους πως ο επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχει με τα όσα αναφέρονται στο απολύτως ψευδές και άκρως συκοφαντικό δημοσίευμα. Για το λόγο αυτό, τις αμέσως επόμενες ώρες και αξιοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, θα προβούμε στην κατάθεση μήνυσης και αγωγής εναντίον του μέσου, καθώς και των συντακτών του ανυπόστατου αυτού δημοσιεύματος».

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ μιλούσε για πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στη διαδικασία.

«Ίσως γίνουμε στόχος για τη Ρωσία, δεν ξέρω αλλά οι πολίτες μας σε ποσοστό άνω του 80% είναι υπέρ του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση είναι υπέρ του ΝΑΤΟ».

Πράγματι, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ξεκάθαρα τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ εισήχθη, όπως είπε, «με το ζόρι» στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις βαθαίνουν το χάσμα και αυξάνουν τις εντάσεις στην Ευρώπη.

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας: Ο Ποπόφ, ο Γκαμπαερίδης και το ταξίδι

Και όλα αυτά τη στιγμή που η συνάντηση των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ στο Ελσίνκι οδηγεί σε αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των δύο μεγάλων δυνάμεων. Αθήνα και Σκόπια μοιάζουν να «τρέχουν» στις ίδιες ράγες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχοντας ως στόχο την επικύρωσή της. Παρ’ όλη την ταύτιση όμως, τα εμπόδια είναι πολλά και ενώ το όφελος του Ζόραν Ζάεφ είναι εμφανές, δεν ισχύει το ίδιο και για την Ελλάδα.

Ο Ζάεφ βλέπει ότι οι πολίτες των Σκοπίων σε ποσοστά άνω του 70% δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις προοπτικές της Συμφωνίας, ενώ αντιθέτως οι Έλληνες την κρίνουν αρνητικά με αντίστοιχα ποσοστά.

Σοβαρά επεισόδια στα Σκόπια μεταξύ σλαβόφωνων και αλβανόφωνων

Το τελευταίο πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ντεμπάρ, όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο και συγκεκριμένα στην οδό της 8ης Σεπτεμβρίου όταν τρεις σλαβόφωνοι δέχθηκαν επίθεση από πέντε συντοπίτες τους. Σλάβοι και Αλβανοί βρίσκονται στα μαχαίρια εξαιτίας ενός νεκρού στα Σκόπια. Το κλίμα εθνοτικών συγκρούσεων, πάντως, μπορεί να αποδειχθεί επωφελές για τον Ζάεφ εν όψει του δημοψηφίσματος. Να πείσει, δηλαδή, Σλάβους που δεν θέλουν να αλλάξει το όνομα της χώρας τους ότι εάν δεν εξασφαλιστεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην ΕΕ, η ΠΓΔΜ θα κινδυνεύσει με διάλυση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις