Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Εμπόλεμη ζώνη το Παρίσι: Τα Κίτρινα Γιλέκα “έκαψαν” την πόλη – 100 τραυματίες, πάνω από 280 συλλήψεις
ΚΟΣΜΟΣ

Εμπόλεμη ζώνη το Παρίσι: Τα Κίτρινα Γιλέκα “έκαψαν” την πόλη – 100 τραυματίες, πάνω από 280 συλλήψεις

Πεδίο μάχης το Παρίσι Οι διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων οι οποίες έφεραν μέσα σε λίγο χρόνο βιαιοπραγίες. Ακολούθησαν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας. Η κατάσταση στο κέντρο του Παρισιού μέχρι αργά το βράδυ ήταν χαοτική. Σπασμένες βιτρίνες, καμμένα και κατεστραμμένα οχήματα, βανδαλισμοί, επιθέσεις σε σύμβολα της Γαλλίας. Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε βαν της αστυνομίας με […]

Κίτρινα Γιλέκα Παρίσι

Πεδίο μάχης το Παρίσι

Οι διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων οι οποίες έφεραν μέσα σε λίγο χρόνο βιαιοπραγίες.

Ακολούθησαν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας. Η κατάσταση στο κέντρο του Παρισιού μέχρι αργά το βράδυ ήταν χαοτική.

Σπασμένες βιτρίνες, καμμένα και κατεστραμμένα οχήματα, βανδαλισμοί, επιθέσεις σε σύμβολα της Γαλλίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για paris Yellow Vest protests Αποτέλεσμα εικόνας για paris Yellow Vest protests

Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε βαν της αστυνομίας με μεταλλικές ράβδους και έκαψαν χριστουγεννιάτικα δέντρα. Στις φλόγες παραδόθηκε και κτίριο κοντά στα Ηλύσσια Πεδία.

Πολυκαταστήματα αναγκάστηκαν να κλείσουν. Κάποια στιγμή έκλεισαν και 19 σταθμοί του μετρό.

Διαδηλωτές από την Αψίδα του Θριάμβου φώναζαν «Μακρόν παραιτήσου», και ξαπλωμένοι στην πρόσοψη του μνημείου «Τα κίτρινα γιλέκα θα θριαμβεύσουν».

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 285 συλλήψεις. Όπως μεταδίδει το Reuters, πάνω από 100 άτομα έχουν τραυματιστεί.

Αυτό είναι το τρίτο Σαββατοκύριακο αναταραχών με αφορμή τις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων οι οποίοι βγαίνουν στο δρόμο κατά του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης.

Αφορμή για τη δημιουργία των «κίτρινων γιλέκων» στάθηκε η αύξηση της τιμής των καυσίμων αλλά και η αύξηση της φορολογίας γενικότερα.

Η εξέγερση ξέσπασε στις 17 Νοεμβρίου και εξαπλώθηκε γρήγορα μέσω των μέσων μαζικής δικτύωσης.

Οι διαδηλωτές μπλόκαραν δρόμους σε όλη τη Γαλλία και εμπόδιζαν την πρόσβαση σε εμπορικά κέντρα, εργοστάσια και εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων.

Ο Εμάνουελ Μακρόν από την Αργεντινή όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της G20 δήλωσε το Σάββατο ότι το κύμα βίας και βανδαλισμών στο Παρίσι  δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο.

«Καμία αιτία δεν δικαιολογεί ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δέχονται επίθεση, ότι καταστήματα λεηλατούνται, δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια πυρπολούνται, ότι απειλούνται πεζοί ή  δημοσιογράφοι ή ότι η Αψίδα του Θριάμβου αμαυρώνεται», ανέφερε ο Μακρόν σε συνέντευξη τύπου από το Μπουένος Άιρες.

«Θα σεβαστώ τις διαφορές. Θα ακούω πάντα την αντίθετη γνώμη, αλλά ποτέ δεν θα αποδεχτώ τη βία».

Αρνούμενος να δεχτεί ερωτήσεις, κατέληξε λέγοντας ότι αυτοί που προχώρησαν σε βιαιοπραγίες απλά επιδίωκαν να διαδώσουν το χάος.

Ανέφερε ακόμη ότι θα συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο με το που επιστρέψει στο Παρίσι για να αποφασίσουν πώς θα απαντήσουν σε όλα όσα γίνονται.

«Είμαστε σε κατάσταση εξέγερσης, δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο» δήλωσε ο δήμαρχος του 8ου διαμερίσματος του Παρισιού, κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η τρίτη ημέρα εθνικής κινητοποίησης των “Κίτρινων Γιλέκων” είχε περισσότερους από 75.000 διαδηλωτές.

Η πρώτη ημέρα εθνικής δράσης που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου είχε 282.000 και η δεύτερη 106.000, από τους οποίους οι 8.000 ήταν στο Παρίσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις