Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Ελαφρύνσεις εισφορών για μη μισθωτούς ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ελαφρύνσεις εισφορών για μη μισθωτούς ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας

Στην ελάφρυνση των εισφορών για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, συνολικά για 250.000 μη μισθωτούς, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, έχοντας κερδίσει το στοίχημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού αλλά και χάρη στην καλή πορεία των δημόσιων οικονομικών, η κυβέρνηση προχωρά στο επόμενο βήμα για χιλιάδες μη μισθωτούς, ψαλιδίζοντας τις ασφαλιστικές […]

Στην ελάφρυνση των εισφορών για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, συνολικά για 250.000 μη μισθωτούς, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, έχοντας κερδίσει το στοίχημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού αλλά και χάρη στην καλή πορεία των δημόσιων οικονομικών, η κυβέρνηση προχωρά στο επόμενο βήμα για χιλιάδες μη μισθωτούς, ψαλιδίζοντας τις ασφαλιστικές τους εισφορές:

Συγκεκριμένα, από την 1/1/2019, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά για την κύρια σύνταξη (117,2 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και 74 ευρώ για αγρότες):

– Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μειώνεται κατά 33,3%, από 20% που είναι σήμερα στο 13,33% (όσο δηλαδή η εργοδοτική εισφορά στην περίπτωση των μισθωτών).

– Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%, στο 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019.

– Επιπλέον, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται στην ελάχιστη βάση υπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, η εισφορά δεν θα ξεπερνά το ελάχιστο που ισχύει σήμερα των 64,5 ευρώ/μήνα.

Πρόκειται για μια ακόμα παρέμβαση που θα ελαφρύνει ουσιαστικά τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και θα αυξήσει το πραγματικά διαθέσιμο εισόδημά τους, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Δείτε ακόμη:

ΕΝΣΤΟΛΟΙ
Αναδρομικά μέχρι… 28.000 ευρώ σε ένστολους, εκπαιδευτικούς και γιατρούς του ΕΣΥ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις