Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Εισηγήσεις και «ανοίγματα»…
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εισηγήσεις και «ανοίγματα»…

από τον Γιάννη Ντσούνο Τις εισηγήσεις που υπάρχουν στο γραφείο του για την διεύρυνση του κόμματος εξετάζει ο να είναι Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο λόγος είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται, με εντολή του αρχηγού του, σε εκλογική ετοιμότητα εδώ και αρκετούς μήνες και ήρθε η ώρα να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για τον τρόπο […]

από τον Γιάννη Ντσούνο

Τις εισηγήσεις που υπάρχουν στο γραφείο του για την διεύρυνση του κόμματος εξετάζει ο να είναι Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο λόγος είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται, με εντολή του αρχηγού του, σε εκλογική ετοιμότητα εδώ και αρκετούς μήνες και ήρθε η ώρα να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για τον τρόπο που θα κατέλθει στις επικείμενες εκλογές. Και επειδή στη ΝΔ δεν έχουν αποκλείσει το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού από τον Αλέξη Τσίπρα ακόμη και εντός του τρέχοντος έτους, οι αποφάσεις για την διεύρυνση πρέπει να ληφθούν άμεσα. Το γεγονός ότι η ΝΔ οφείλει να κάνει ένα «άνοιγμα» προς τους «όμορους» πολιτικά χώρους αποτελεί, υποστηρίζουν πολλοί, το απαραίτητο συστατικό για να επιτύχει όχι μόνο την νίκη στις εκλογές, αλλά και την αυτοδυναμία.

Οι εισηγήσεις που έχει δεχτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχουν όλες το ίδιο πρόσημο, αφού η μια έχει να κάνει με αμφίπλευρη διεύρυνση και η άλλη με ανοίγματα μόνο στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Οι υποστηρικτές της αμφίπλευρης διεύρυνσης αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να απευθυνθεί τόσο στον εκσυγχρονιστικό και μεταρρυθμιστικό χώρο, όσο και στον χώρο της Δεξιάς. Βασικό τους επιχείρημα είναι ότι η ΝΔ οφείλει να επιζητεί την αυτοδυναμία για να μην έχει καμία εξάρτηση από κανέναν ως κυβέρνηση και να μπορέσει να εφαρμόσει με τους δικούς της βουλευτές το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει.

Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι αρκετά στελέχη από τον μεσαίο χώρο είναι ικανά και δοκιμασμένα σε κυβερνητικές θέσεις τόσο από την περίοδο της συγκυβέρνησης, όσο και από την διακυβέρνηση της χώρας πριν από αυτήν. Άλλωστε η ρητορική της ΝΔ, τουλάχιστον σε επίπεδο οικονομίας, «αγγίζει» τις περισσότερες φορές την μεσαία τάξη και κατ’ επέκταση τον κεντρώο και μεσαίο χώρο, επομένως αυτή η ρητορική θα πρέπει να αποτυπωθεί και μέσω στελεχών που προέρχονται από αυτόν τον χώρο. Επιπροσθέτως, οι υποστηρικτές αυτής της τάσης εισηγούνται στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η δεξαμενή ψηφοφόρων που «ακολουθούν» τα στελέχη αυτά είναι αφενός μεγάλη, αφετέρου προέρχεται στην συντριπτική της πλειοψηφία από ψηφοφόρους που άνηκαν στον μεσαίο χώρο και μετατοπίστηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η μερίδα των ψηφοφόρων θα μετακινηθεί μέσω της διεύρυνσης προς τον μεσαίο χώρο στη ΝΔ.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η πρόταση για διεύρυνση του κόμματος μόνο προς τα δεξιά, με πιθανή μετακίνηση ακόμη και μερικών θέσεων της ΝΔ σε πιο δεξιά ρητορική. Οι υποστηρικτές αυτής της θέσης έχουν δύο βασικά επιχειρήματα: Το πρώτο είναι ότι η δεξαμενή ψηφοφόρων που βρίσκεται στα δεξιά της ΝΔ είναι εξίσου μεγάλη με αυτή των «κεντρώων» που θα ήθελαν να στηρίξουν την προσπάθεια Μητσοτάκη και ότι για τη ΝΔ είναι πολύ πιο εύκολη η προσέγγισή τους. Εδώ υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά, που πάντα επισημαίνεται: Όσοι μιλούν για διεύρυνση προς τα δεξιά του κόμματος δεν αναφέρονται σε στελέχη (είτε των ΑΝΕΛ, είτε της Χρυσής Αυγής), αλλά μόνο σε ψηφοφόρους των δύο αυτών κομμάτων, κάποιοι εκ των οποίων παραδοσιακά ανήκουν στον χώρο της ΝΔ.

Για να αντικρούσουν δε όσους υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερη η αμφίπλευρη διεύρυνση αναφέρουν ότι η «παρείσφρηση» στελεχών από το ΠΑΣΟΚ ή άλλους πολιτικούς χώρους θα «αλλοιώσει» τον χαρακτήρα της ΝΔ και ενδεχομένως και την ρητορική της. Επιπλέον, αναφέρουν ότι η εσωστρέφεια στο κόμμα θα αυξηθεί, αφού δεν είναι λίγα τα στελέχη, αλλά και οι βουλευτές ίσως, που θα δυσαρεστηθούν από την αθρόα «εισβολή» στελεχών από άλλους χώρους, που θα καταλάβουν θέσεις και αξιώματα και στην κομματική, αλλά κυρίως στην κυβερνητική πυραμίδα της ΝΔ.

Για ακόμη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να λύσει έναν γόρδιο δεσμό και μάλιστα με πολύ λεπτές ισορροπίες, που επηρεάζουν εκτός από το εσωτερικό του κόμματός του και την νίκη στις επερχόμενες εκλογές. «Η ΝΔ αναζητά την κυβερνησιμότητα, αλλά όχι με κάθε κόστος», αναφέρει στην Alpha freepress κορυφαίο γαλάζιο στέλεχος. Η πορεία προς το φθινόπωρο θα είναι καθοριστική, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δείξει σύντομα τις προθέσεις του περί διεύρυνσης και τότε θα δούμε ποιοι θα είναι περισσότεροι: Οι ευχαριστημένοι ή οι δυσαρεστημένοι!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μαρινάκης: «Ουδεμία σχέση έχω με τη ΝΔ – Απεναντίας, βοήθησα εσάς»

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις