Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αντιδράσεις για το σύνθημα σε στρατόπεδο της Μυτιλήνης – Βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις για το σύνθημα σε στρατόπεδο της Μυτιλήνης – Βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση

Αντιδράσεις και ερωτήματα για το σύνθημα που γράφτηκε στην είσοδο του στρατοπέδου στο Μανταμάδο Πρόκειται για ρήση του στρατάρχη της Βέρμαχτ Μάνσταϊν. «Η αυτοπεποίθηση των απλών στρατιωτών εξαρτάται απόλυτα από την δύναμη του χαρακτήρα του διοικητή τους.» Την πηγή του συνθήματος εντόπισε φαντάρος, βγήκε στην αναφορά και διαμαρτυρήθηκε. Λίγο μετά το σύνθημα σβήστηκε. Όμως στο θέμα […]

Αντιδράσεις και ερωτήματα για το σύνθημα που γράφτηκε στην είσοδο του στρατοπέδου στο Μανταμάδο

Πρόκειται για ρήση του στρατάρχη της Βέρμαχτ Μάνσταϊν.

«Η αυτοπεποίθηση των απλών στρατιωτών εξαρτάται απόλυτα από την δύναμη του χαρακτήρα του διοικητή τους.» Την πηγή του συνθήματος εντόπισε φαντάρος, βγήκε στην αναφορά και διαμαρτυρήθηκε.

Λίγο μετά το σύνθημα σβήστηκε.

Όμως στο θέμα επιμένει το ΚΚΕ, που δεν θέλει η υπόθεση να ξεχαστεί. Και θέτει το ερώτημα αν έχουν δοθεί και τι οδηγίες στους διοικητές των στρατοπέδων και αν έχει γίνει έλεγχος στα άλλα στρατόπεδα.

ΕΔΕ για το ναζιστικό σύνθημα σε στρατόπεδο της Μυτιλήνης;

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, Θανάσης Παφίλης και Λιάνα Κανέλλη κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή

Ερωτούν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας αν «θα πάρει μέτρα η κυβέρνηση για να σταματήσουν τέτοιου είδους φαινόμενα και ενέργειες μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις;».

«Μετά από διαμαρτυρίες στρατευμένων το σύνθημα σβήστηκε. Ωστόσο η αναγραφή κειμένου ναζιστή, αποτελεί πρόκληση για τους φαντάρους, αλλά και στα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που προέρχονται από φτωχά λαϊκά στρώματα» σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για αυτή την κατάσταση. Τέτοιου είδους ενέργειες δεν είναι άσχετες με τη γενικότερη στάση της κυβέρνησης, η οποία προσκαλεί αντιπροσωπείες της Χρυσής Αυγής σε εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Μόνον οργή και αγανάκτηση προκαλεί η αχαρακτήριστη ενέργεια του διοικητή του στρατοπέδου του Μανταμάδου Λέσβου να αναρτήσει στο στρατόπεδο απόφθεγμα του χιτλερικού στρατηγού Έριχ φον Μάνσταϊν.

Και είναι άξιος συγχαρητηρίων ο στρατιώτης που βγήκε στην αναφορά διαμαρτυρόμενος και οδήγησε τον διοικητή να κατεβάσει την φασιστική επιγραφή». Αυτό δήλωσε ο περιφερειακός σύμβουλος Β. Αιγαίου του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, για την αναγραφή ναζιστικού ρητού σε στρατόπεδο στη Λέσβο.

«Τα ερωτήματα που τίθενται είναι αμείλικτα: Ποιες κατευθύνσεις έχουν δοθεί για τέτοιου είδους ζητήματα από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και από την πολιτική ηγεσία τους.

Έχει γίνει έλεγχος στις υπόλοιπες στρατιωτικές μονάδες; Υπάρχει εικόνα σχετικά με τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστικών μορφωμάτων και τι μέτρα πρόκειται να ληφθούν για την αντιμετώπισή της;» κατέληξε ο κ. Κόρακας.

Αναμένεται να διαταχθεί ΕΔΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ενημερώθηκε για το συμβάν, είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος και αναμένεται να διαταχθεί ΕΔΕ με σκοπό να αναζητηθούν οι ευθύνες.

Ποιος ήταν ο Έριχ φον Μάνσταϊν

Ο Έριχ φον Μάνσταϊν γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1887 και υπηρέτησε τον Γερμανικό στρατό ως αξιωματικός για 39 χρόνια. Ήταν Γερμανός στρατάρχης κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ένας από τους κύριους ηγέτες της Βέρμαχτ.

Το 1949 δικάστηκε στο Αμβούργο για εγκλήματα πολέμου και καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκιση για μη προστασία αμάχου πληθυσμού και για χρήση τακτικών «καμμένης γης».

Αφέθηκε όμως ελεύθερος 4 χρόνια μετά και έγινε στρατιωτικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Δυτικής Γερμανίας. Πέθανε το 1973 από εγκεφαλικό επεισόδιο και κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις