Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Ανοίγει το αρχαίο θέατρο της Απτέρας στα Χανιά
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανοίγει το αρχαίο θέατρο της Απτέρας στα Χανιά

Έπειτα από 17 αιώνες θεατρικής σιωπής, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «ζωντανεύει» το Αρχαίο Θέατρο της Απτέρας στα Χανιά. Ανασκαμμένο και αναστηλωμένο το μοναδικό αυτό μνημείο της Κρήτης θα φιλοξενήσει την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018 στις 20:30 ραψωδία από την Οδύσσεια του Ομήρου, μέσα από τη δραματοποιημένη αφήγηση των ηθοποιών Σοφίας Χιλλ και Αντώνη Μυριαγκού, […]

Έπειτα από 17 αιώνες θεατρικής σιωπής, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «ζωντανεύει» το Αρχαίο Θέατρο της Απτέρας στα Χανιά.

Ανασκαμμένο και αναστηλωμένο το μοναδικό αυτό μνημείο της Κρήτης θα φιλοξενήσει την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018 στις 20:30 ραψωδία από την Οδύσσεια του Ομήρου, μέσα από τη δραματοποιημένη αφήγηση των ηθοποιών Σοφίας Χιλλ και Αντώνη Μυριαγκού, με τη συνοδεία μουσικής από τη λύρα του Γιώργου Καλούδη και το κανονάκι της Ρουθ Χιλλ.

Την εκδήλωση οργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Χανίων-Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ) και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης (ΔΗΠΕΘΕΚ).

Διαβάστε ακόμα:

Το πρώτο Mykonos Art Festival

Όπως αναφέρει σημείωμα των διοργανωτών, «στη ραψωδία, αντιπροσωπευτική της αντίληψης περί ατομικής ευθύνης που διέπει την Οδύσσεια, παρακολουθούμε τους ήρωες να συντρίβονται, όχι από την ανεξέλεγκτη και τυφλή τιμωρητική διάθεση των θεών αλλά από τη δική τους ανυπακοή και την υπέρβαση των ορίων – γεγονός που συνιστά πρόκληση του κλασικού ηθικού σχήματος “Ύβρις – Τίσις – Νέμεσις”, το οποίο χαρακτηρίζει την κοσμοαντίληψη των αρχαίων Ελλήνων».

Η είσοδος στην παράσταση θα είναι δωρεάν και θα γίνεται μόνο με ατομικά δελτία που θα διατίθενται τη Δευτέρα 18 Ιουνίου και τη Δευτέρα 25 Ιουνίου από τα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων. Η ώρα προσέλευσης στον αρχαιολογικό χώρο την ημέρα της παράστασης ορίστηκε από τις 19:45 έως 20:15.

Το αρχαίο θέατρο της Απτέρας βρίσκεται στην ομώνυμη αρχαία πόλη της Κρήτης, η οποία ιδρύθηκε κατά τα γεωμετρικά χρόνια και βρίσκεται έξω από τα Χανιά, στο ύψωμα Παλιόκαστρο.
Στην αρχαία πόλη της Απτέρας ανυψώθηκαν αρκετά σημαντικά δημόσια κτίρια και μνημεία, ένα εκ των οποίων ήταν το αρχαίο θέατρο.

Διαβάστε ακόμα:

Η τέχνη των φτερών και των λουλουδιών στο TWOS

Η οικοδόμησή του αρχαίου θεάτρου της Απτέρας έγινε σε δύο φάσεις: η πρώτη χρονολογείται κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και η δεύτερη τον 1ο αιώνα μ.Χ. Σε τμήματα του σκηνικού οικοδομήματος διακρίνεται μετασκευή, η οποία έγινε μετά την ολοκλήρωση του μνημείου.

Με το πέρασμα των αιώνων το θέατρο εγκαταλείφθηκε και το μεγαλύτερο μέρος του καλύφθηκε με χώμα.
Οπως αναφέρεται στη wikipedia το θέατρο έχει τη χαρακτηριστική διάρθρωση των ελληνιστικών θεάτρων, δηλαδή αποτελούνταν από κοίλο, ορχήστρα και σκηνικό οικοδόμημα. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε το ασβεστολιθικό πέτρωμα της περιοχής, από το οποίο έχουν κατασκευαστεί τα περισσότερα μνημεία της πόλης.

Διαβάστε ακόμα:

«FROZEN» στο Από Μηχανής Θέατρο

Το αρχαίο θέατρο της Απτέρας χτίστηκε πάνω σε φυσική πλαγιά και ως προς το σχήμα του ήταν λίγο μεγαλύτερο από ημικύκλιο. Το κοίλο αναφέρεται ότι χωριζόταν μέσω πέντε κάθετων κλιμάκων σε τέσσερις κερκίδες , ενώ με την ύπαρξη ενός διαζώματος διαιρούνταν σε άνω και κάτω κοίλο.

Από τις σειρές εδωλίων του σώζονται σήμερα μόνο δεκατρείς. Η κυκλική πέτρα που υπάρχει στο κέντρο ήταν η βάση της θυμέλης, του βωμού δηλαδή προς τιμήν του θεού Διονύσου. Στην ορχήστρα οδηγούσαν δύο διάδρομοι, οι πάροδοι, οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα στο κοίλο και τη σκηνή και είχαν μήκος περίπου 20 μέτρα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις