Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Αναδρομικά βουλευτών: Άστραψε και βρόντηξε ο Βούτσης – Επίθεση στα κόμματα
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Αναδρομικά βουλευτών: Άστραψε και βρόντηξε ο Βούτσης – Επίθεση στα κόμματα

Με έντονο τρόπο αντέδρασε ο Νίκος Βούτσης με αφορμή τις ανακοινώσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ ότι παραιτούνται οι βουλευτές των δύο κομμάτων από τα αναδρομικά τους. Ο κ. Βούτσης επιτέθηκε στα δύο κόμματα, έκανε λόγο για ανοησία, αυθαιρεσία και ακροβασία που σκοπό είχε μόνο να δημιουργήσει εντυπώσεις. «Θα μπορούσαν τα κόμματα πριν βγάλουν […]

Βούτσης-αναδρομικά-βουλευτών.jpg

Με έντονο τρόπο αντέδρασε ο Νίκος Βούτσης με αφορμή τις ανακοινώσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ ότι παραιτούνται οι βουλευτές των δύο κομμάτων από τα αναδρομικά τους.

Ο κ. Βούτσης επιτέθηκε στα δύο κόμματα, έκανε λόγο για ανοησία, αυθαιρεσία και ακροβασία που σκοπό είχε μόνο να δημιουργήσει εντυπώσεις.

«Θα μπορούσαν τα κόμματα πριν βγάλουν ανακοινώσεις να απευθυνθούν στην Βουλή και να ρωτήσουν. Είναι συστηματάκι κατά πλήρη συνεννόηση για να βγει αυτό το πράγμα, για δημιουργία εντυπώσεων.

Σιγά να μην υπάρξει κανείς που θα πει αυτοί οι καλοί άνθρωποι του παλιού πολιτικού συστήματος παραιτούνται από τα αναδρομικά και ήρθαν οι αριστεροί να τα αρπάξουν. Ανοησίες».

Ο νόμος 3691 του 2008

Μάλιστα ο κ. Βούτσης επικαλέστηκε τον νόμο 3691 του 2008 επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή για να αναφέρει ότι δεν ισχύουν τα όσα ανέφερε σήμερα ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Δηλαδή πως μπορούν οι βουλευτές να διεκδικήσουν αναδρομικά διότι εδώ και μία δεκαετία έχουν πληρώσει αποσυνδεθεί οι αποζημιώσεις των βουλευτών από εκείνες των δικαστικών.

Ανέφερε πως δεν τίθεται κανένα θέμα αναδρομικών για τους βουλευτές ως συνέπεια της τροπολογίας που ψηφίστηκε στη Βουλή και δίνει χρήματα στους δικαστικούς διότι όπως είπε η τροπολογία μιλούσε για εφάπαξ καταβολή.

Ο νόμος που ψηφίστηκε το 2008 αφορούσε τα μισθολογικά των δικαστών. Όπως ανέφερε στο άρθρο 57 παράγραφος 12, «οι διατάξεις του άρθρου αυτού δεν εφαρμόζονται σε όσους εξομοιώνονται μισθολογικά με δικαστικούς λειτουργούς η με μέλη κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους».

Η διάταξη μπήκε προκειμένου να κλείσει η συζήτηση για τη σύνδεση των μισθολογικών των δικαστών με εκείνων των βουλευτών.

Η βουλευτική αποζημίωση μειώθηκε

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι στις 18 Νοεμβρίου 2015 με απόφαση της ολομέλειας της Βουλής η βουλευτική αποζημίωση μειώθηκε κατά 10% με έναρξη ισχύος την 1 Ιανουαρίου 2016.

Ακόμη τα αναδρομικά για την περίοδο 1 Αυγούστου 2012 έως και 30 Ιουνίου 2014 που καταβλήθηκαν στους δικαστικούς κατά το ήμισυ με το νόμο 4270 του 2014 και κατά το υπόλοιπο ήμισυ θα καταβληθούν με την τροπολογία που ψηφίστηκε προχθές αποτελούν εφάπαξ χρηματικό ποσό και όχι αναπροσαρμογή των αποδοχών τους.

Η καταβολή του ποσού γίνεται αποκλειστικά και μόνο στους δικαιούχους που καθορίζει ρητά ο νόμο,ς εν προκειμένω στους δικαστικούς χωρίς να υπάρχει δυνατότητα επέκτασης σε άλλη κατηγορία.

Δείτε ακόμη:

Κυριάκος αναδρομικά

Κυριάκος για αναδρομικά: Εμείς παραιτηθήκαμε, κάντε το ίδιο

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις