Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ίμραν Χαν, ο νέος πρωθυπουργός του Πακιστάν: “Θρύλος” του κρίκετ, σφοδρός επικριτής των ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Ίμραν Χαν, ο νέος πρωθυπουργός του Πακιστάν: “Θρύλος” του κρίκετ, σφοδρός επικριτής των ΗΠΑ

Νέος πρωθυπουργός του Πακιστάν ορκίστηκε στο Ισλαμαμπάντ ο Ίμραν Χαν, ένας «θρύλος» του κρίκετ. Ο Χαν αναλαμβάνει επισήμως τα ηνία της χώρας του μετά τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουλίου. Το κοινοβούλιο του Πακιστάν εξέλεξε τον 65χρονο πρώην πρωταθλητή του κρίκετ στην πρωθυπουργία με 176 ψήφους, ενώ της Πακιστανικής Μουσουλμανικής […]

Imran Khan2

Νέος πρωθυπουργός του Πακιστάν ορκίστηκε στο Ισλαμαμπάντ ο Ίμραν Χαν, ένας «θρύλος» του κρίκετ.

Ο Χαν αναλαμβάνει επισήμως τα ηνία της χώρας του μετά τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουλίου.

Το κοινοβούλιο του Πακιστάν εξέλεξε τον 65χρονο πρώην πρωταθλητή του κρίκετ στην πρωθυπουργία με 176 ψήφους, ενώ της Πακιστανικής Μουσουλμανικής Ένωσης-Ναουάζ (PMLN), εξασφάλισε 96 ψήφους.

Ο 65χρονος Ίμραν Χαν γίνεται ο 22ος πρωθυπουργός της χώρας και αναμένεται να σχηματίσει τώρα κυβέρνηση συνασπισμού.

Το κόμμα του Χαν, το Πακιστάν Τεχρίκ-ι-Ινσάφ (PTI), κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 25 Ιουλίου, αλλά θα χρειαστεί την υποστήριξη ανεξάρτητων και μικρότερων κομμάτων επειδή δεν διαθέτει αρκετές έδρες στο κοινοβούλιο προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Υπήρξε σφοδρός επικριτής των ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι αντιμετωπίζει το «Πακιστάν ως αποθήκη». Έχει επικρίνει την αμερικανική πολιτική για τα αεροπλάνα, κάτι που πολλοί θεωρούν ότι επιδεινώνουν το πρόβλημα της τρομοκρατίας. Κάποτε υποσχέθηκε να «καταρρίψει τα αμερικανικά αεροσκάφη” εάν εκλεγεί πρωθυπουργός.

Πριν από την εκλογική νίκη του, ο Καν επιτέθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπμ για την προσπάθειά του να “ταπεινώσει και προσβάλει” τη χώρα του και επέμεινε ότι το Πακιστάν δεν θα ξαναχρησιμοποιηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως «όπλο για μίσθωση», αναφερόμενος στις δεκαετίες κατά τις οποίες το Πακιστάν συνεργάστηκε στενά με την Αμερική μετά την 9/11, ακόμη και εις βάρος του, όπως πιστεύουν ορισμένοι.

Ο Καν λίγες ημέρες πριν,  έστειλε μήνυμα υποστήριξης προς τον τουρκικό λαό και τον Ερντογάν με ένα tweet.

“Εκ μέρους του λαού του Πακιστάν και εμού, θέλω να ξέρει ο πρόεδρος Ερντογάν και ο λαός της Τουρκίας, ότι προσευχόμαστε για την επιτυχία τους στην αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, καθώς πάντοτε διαδέχθηκαν τις αντιξοότητες στην ένδοξη ιστορία τους», έγραψε ο Καν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις