Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Ιδιαίτερα σκληρό το πλαίσιο της εποπτείας μετά την έξοδο
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ιδιαίτερα σκληρό το πλαίσιο της εποπτείας μετά την έξοδο

Ιδιαίτερα σκληρό το πλαίσιο της εποπτείας μετά την έξοδο Το μνημόνιο θα αποτελέσει παρελθόν, όπως επιμένει η κυβέρνηση, όμως αυτό που συνοδεύει την καθαρή έξοδο, χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη πίεση των θεσμών. Το σχέδιο των δανειστών, φέρνει στο προσκήνιο ένα πλαίσιο αυστηρής μεταμνημονιακής εποπτείας με τριμηνιαίες αξιολογήσεις, τήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ακόμη και νέα μέτρα. Η Κομισιόν στην τελευταία συνεδρίαση του […]

Ιδιαίτερα σκληρό το πλαίσιο της εποπτείας μετά την έξοδο

Το μνημόνιο θα αποτελέσει παρελθόν, όπως επιμένει η κυβέρνηση, όμως αυτό που συνοδεύει την καθαρή έξοδο, χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη πίεση των θεσμών.

Το σχέδιο των δανειστών, φέρνει στο προσκήνιο ένα πλαίσιο αυστηρής μεταμνημονιακής εποπτείας με τριμηνιαίες αξιολογήσεις, τήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτωνακόμη και νέα μέτρα.

Η Κομισιόν στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup υπέβαλε σχέδιο «ενισχυμένης εποπτείας», διαγράφοντας οριστικά κάθε αφήγημα για καθαρή έξοδο ή για ήπια επιτήρηση, όπως συνέβη για παράδειγμα στην Πορτογαλία ή την Κύπρο.

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης στο… τραπέζι

Ο Κανονισμός 472/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, περιγράφει τις συνθήκες ενισχυμένης εποπτείας. Βάσει αυτού:

Η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να θέσει υπό ενισχυμένη εποπτεία ένα κράτος – μέλος το οποίο αντιμετωπίζει ή απειλείται από σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική του σταθερότητα, που ενδέχεται να έχουν δυσμενείς δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλα κράτη – μέλη της ζώνης του ευρώ.

Πρώτη κατοικία: Απλοποιείται ο Νόμος Κατσέλη

Κάθε έξι μήνες, η Επιτροπή αποφασίζει αν θα παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία επί του εν λόγω κράτους – μέλους.

Το κράτος – μέλος, ορίζει το άρθρο 3, που υπόκειται σε ενισχυμένη εποπτεία, ύστερα από διαβούλευση και σε συνεργασία με την Επιτροπή – η οποία ενεργεί σε συνεννόηση με την ΕΚΤ, τις εποπτικές Αρχές και όπου είναι σκόπιμο με το ΔΝΤ – εγκρίνει μέτρα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των πηγών των δυσκολιών.

Η Επιτροπή, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές, και όταν είναι σκόπιμο το ΔΝΤ, πραγματοποιεί τακτικές αποστολές επιθεώρησης στο κράτος – μέλος που υπόκειται σε ενισχυμένη εποπτεία προκειμένου να επαληθεύσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά στην εφαρμογή των μέτρων.

Επανυπολογισμός συντάξεων: Πόσο «ψαλιδίζονται»

Η Επιτροπή κοινοποιεί ανά τρίμηνο την εκτίμησή της στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία εξετάζει ειδικότερα αν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα.

Αν η Επιτροπή διαπιστώσει, με βάση τις αποστολές επιθεώρησης, ότι χρειάζονται περαιτέρω μέτρα, το Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία μπορεί να συστήσει στο κράτος – μέλος να λάβει προληπτικά διορθωτικά μέτρα ή να καταρτίσει σχέδιο προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις