Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / “Παντρέψου τον βιαστή σου”: Κατήργησε τον φρικτό νόμο ο Λίβανος
ΚΟΣΜΟΣ

“Παντρέψου τον βιαστή σου”: Κατήργησε τον φρικτό νόμο ο Λίβανος

Μετά την Ιορδανία και την Τυνησία, και ο Λίβανος κατήργησε τον απάνθρωπο νόμο «παντρέψου τον βιαστή σου», του άρθρου 522 του λιβανέζικου ποινικού κώδικα. Ο νόμος, δίνει τη δυνατότητα στους βιαστές να γλιτώνουν την τιμωρία, αρκεί να παντρεύονται τα θύματά τους. Ακτιβιστές που τάσσονται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών δήλωσαν την ευχαρίστηση τους, αλλά και […]

Activists from the Lebanese NGO Abaad (Dimensions), a resource centre for gender equality, dressed as brides and wearing injury patches hold a protest in downtown Beirut on December 6, 2016, against article 522 in the Lebanese penal code.  The article shields rapists from prosecution on the condition that they marry their victim, a phenomenon that is still practised in the country, especially among conservative families whose chief aim is to preserve the family's so-called "honour." / AFP / PATRICK BAZ        (Photo credit should read PATRICK BAZ/AFP/Getty Images)

Μετά την Ιορδανία και την Τυνησία, και ο Λίβανος κατήργησε τον απάνθρωπο νόμο «παντρέψου τον βιαστή σου», του άρθρου 522 του λιβανέζικου ποινικού κώδικα. Ο νόμος, δίνει τη δυνατότητα στους βιαστές να γλιτώνουν την τιμωρία, αρκεί να παντρεύονται τα θύματά τους.

Ακτιβιστές που τάσσονται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών δήλωσαν την ευχαρίστηση τους, αλλά και την αισιοδοξία τους πως χώρες όπως το Μπαχρέιν, το Ιράκ, το Κουβέιτ και η Συρία, θα ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα.

«Είναι σίγουρα ένα βήμα που πρέπει να εορταστεί για όλες για γυναίκες στον Λίβανο», δήλωσε τηλεφωνικά στο Thomson Reuters Foundation η Ρούλα Μάσρι, από την τοπική οργάνωση δικαιωμάτων Abaad. Η Abaad είχε πραγματοποιήσει εκστρατεία κατά του νόμου εδώ και πάνω από ένα χρόνο, αναρτώντας αφίσες με γυναίκες που φορούσαν ματωμένα και σκισμένα νυφικά. Η λεζάντα έγραφε: «Ένα λευκό φόρεμα δεν καλύπτει το βιασμό».

«Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη που έπρεπε να έχει γίνει από καιρό για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών στον Λίβανο», δήλωσε τηλεφωνικά στο Thomson Reuters Foundation ο Μπασάμ Χαουάτζα, Λιβανέζος ερευνητής στο Human Rights Watch.

«Την ίδια ώρα στον Λίβανο, υπάρχουν πολλές εξελίξεις που έχουν καθυστερήσει σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών που ακόμα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Άρα το κοινοβούλιο πρέπει να περάσει άμεσα νομοθεσία για να τερματίσει τον συζυγικό βιασμό και επίσης τον γάμο μεταξύ παιδιών, που είναι ακόμα νόμιμος στον Λίβανο», δήλωσε.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις