Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Ο γολγοθάς της οικογένειας: Τι αποφάσισε το ΣτΕ για την 18χρονη φοιτήτρια που πέθανε από ιατρικά λάθη
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ο γολγοθάς της οικογένειας: Τι αποφάσισε το ΣτΕ για την 18χρονη φοιτήτρια που πέθανε από ιατρικά λάθη

Δεν είναι πρώτη φορά που λάθη των γιατρών, κοστίζουν τη ζωή σε ανθρώπους , με τις περισσότερες φορές να ακολουθεί μια δικαστική διαμάχη της οικογένειας του θύματος με το ιατρικό προσωπικό, όπου οι ψυχικές συνέπειες είναι ανυπολόγιστες. Ένα κορίτσι μόλις 18 ετών, κατέληξε σε νοσοκομείο της Μακεδονίας, στο οποίο έσπευσε λόγω σκωληκοειδίτιδας. Έγινε εισαγωγή δύο […]

χειρουργείο

Δεν είναι πρώτη φορά που λάθη των γιατρών, κοστίζουν τη ζωή σε ανθρώπους , με τις περισσότερες φορές να ακολουθεί μια δικαστική διαμάχη της οικογένειας του θύματος με το ιατρικό προσωπικό, όπου οι ψυχικές συνέπειες είναι ανυπολόγιστες.

Ένα κορίτσι μόλις 18 ετών, κατέληξε σε νοσοκομείο της Μακεδονίας, στο οποίο έσπευσε λόγω σκωληκοειδίτιδας. Έγινε εισαγωγή δύο φορές, οι ειδικευόμενοι «εμπύρετη γαστρεντερίτιδα» και της επέτρεψαν να φύγει, όμως η κοπέλα πέθανε από «καθολική περιτονίτιδα». Όλα έγιναν τον Μάη του 2016, κατά τη διάρκεια της εξεταστικής της στο ΤΕΙ, όταν η κοπέλα πήγε στα επείγοντα σε άθλια κατάσταση, με υψηλό πυρετό, εμετό, διάρροια και αφόρητους πόνους στην κοιλιά.

Αρχικά ο γιατρός διέγνωσε σκωληκοειδίτιδα, όμως η δεύτερη ειδικευόμενη επιστήμονας ανέφερε γαστρεντερίτιδα. Μετά από Γολγοθά που πέρασε η άτυχη φοιτήτρια και πλήθος εξετάσεων, οι γιατροί συμφώνησαν πως η κοπέλα πάσχει από «εμπύρετη γαστρεντερίτιδα», και αφού της έδωσαν εξιτήριο την συμβούλεψαν τι πρέπει να προσέχει.

xeirourgos

Οι πόνοι ήταν έντονοι και η 18χρονη πήγε στο νοσοκομείο τέσσερις μέρες μετά, για να της πουν πως πάσχει από «οξεία εμπύρετη γαστρεντερίτιδα» και να την «διώξουν».

Η κατάσταση όμως είχε φτάσει στο απροχώρητο και το απόγευμα της ίδιας ημέρας η 18χρονη, συνοδευόμενη από ιδιώτη γιατρό, πήγες στο νοσοκομείο σε σοκαριστκή κατάσταση.  Όπως περιγράφεται στις δικαστικές αποφάσεις, προσήλθε «σε κατάσταση σηπτικής καταπληξίας με απροσδιόριστη αρτηριακή πίεση, χωρίς περιφερικές σφίξεις, νηματοειδή σφυγμό, ταχύπνοια, υποστατικές κηλίδες στα κάτω άκρα και δυσκολία στην ομιλία».
Υποβλήθηκε σε υπερηχογράφημα κοιλίας και αξονική τομογραφία που έδειξαν υγρό «στην περιτοναϊκή κοιλότητα, υπεζωκοτικό υγρό άμφω στο μεσοθωράκιο και ελάχιστο στο περικαρδιακό».

Nosokomeio-diadromos-giatros

Έγινε εισαγωγή στο χειρουργείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν «άφθονο πυώδες υγρό που καταλάμβανε όλη την κοιλιακή κοιλότητα, από τα διαφράγματα μέχρι τον δουγλάσειο χώρο, ενώ κάλυπτε όλα τα σπλάχνα και ήταν καθηλωμένο στην περιοχή της σκωληκοειδούς απόφυσης». Κατά τη «διάρκεια του χειρουργείου, η 18χρονη παρουσίασε δύο επεισόδια καρδιακής ανακοπής, τα οποία ανατάχθηκαν». Λίγες ώρες μετά την επέμβαση η άτυχη κοπέλα υπέκυψε από «καθολική περιτονίτιδα». Στη νεκροψία αναφέρονται ευρήματα «καθολικής περιτονίτιδας», ενώ ο «ο θάνατός της οφείλεται σε σηπτική καταπληξία».

Σύμφωνα με την Ένορκη Διοικητική Εξέταση, την ευθύνη φέρουν 7 γιατροί, από τους οποίους καταδικάστηκαν οι 4. Οι δύο κύριοι γιατροί που θα είχαν σώσει πιθανόν την κοπέλα, απουσίαζαν από τα καθήκοντα τους αδικαιολόγητα, ενώ οι υπόλοιποι έκαναν σοβαρές και «φονικές» παραλείψεις.

Παραλείψεις που όπως υποστηρίζουν οι δικαστές, «οδήγησαν στον θάνατο της ασθενούς, αφού είχαν ως αποτέλεσμα να μη διενεργηθούν άμεσα οι κατάλληλες εξετάσεις, με περαιτέρω συνέπεια τη μη έγκαιρη και ορθή διάγνωση της νόσου και τη μη έγκαιρη αντιμετώπισή της».

Οι τέσσερις γιατροί, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από 10 έως 18 μήνες, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου με την οποία υποχρεώνεται το νοσοκομείο να καταβάλει περίπου το ποσό των 560.000 ευρώ στους γονείς, στα τρία αδέλφια, στον παππού και τη γιαγιά της 18χρονης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις