Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Μια σπαρακτική ιστορία: Το χταπόδι που περιμένει να πεθάνει
PLUS

Μια σπαρακτική ιστορία: Το χταπόδι που περιμένει να πεθάνει

Συγκινεί η ιστορία του χταποδιού που ανακαλύφθηκε έξω από τις ακτές της Χαβάης τον Μάρτη, και τώρα κάπου στο βάθος του ωκεανού περιμένει τον θάνατο του. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αυτό το όμορφο πλασματάκι και το έχουν ονομάσει Κάσπερ , από την γνωστή ομώνυμη ταινία. Τέσσερα χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού, οι […]

xtapodi-kasper

Συγκινεί η ιστορία του χταποδιού που ανακαλύφθηκε έξω από τις ακτές της Χαβάης τον Μάρτη, και τώρα κάπου στο βάθος του ωκεανού περιμένει τον θάνατο του. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αυτό το όμορφο πλασματάκι και το έχουν ονομάσει Κάσπερ , από την γνωστή ομώνυμη ταινία.

Τέσσερα χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού, οι επιστήμονες παρατηρούν τις κινήσεις του Κάσπερ με ρομποτικό βαθυσκάφος και η ιστορία του συγκινεί.

Σε βάθος άνω των 4.000 μέτρων έξω από τις ακτές του Εκουαδόρ, οι ωκεανογράφοι ανακάλυψαν ότι ο Κάσπερ γεννά τα αβγά του πάνω στα στελέχη νεκρών σπόγγων στο βυθό και στη συνέχεια τυλίγει ολόκληρο το σώμα του γύρω από τον πολύτιμο σωρό και περιμένει νηστικό μέχρι να επωαστούν τα αβγά του.

Όμως αυτό, δεν είναι αρκετό για να κρατήσει το υπέροχο είδος στη ζωή. Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στην έγκριτη επιθεώρηση Current Biology, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο Κάσπερ έχει την τάση να αφήνει τα αβγά του πάνω σε κάτι πολύτιμο για τη βιομηχανία.

«Οι σπόγγοι από τους οποίους εξαρτάται το χταπόδι χρειάζονται κάτι σκληρό για να αγκιστρωθούν στη λάσπη του βυθού. Στον πάτο του Ειρηνικού, τα ιδανικά αντικείμενα είναι συχνά οι «κόνδυλοι μαγγανίου», στρογγυλές πέτρες που περιέχουν σημαντικά μέταλλα. Με την πρόοδο της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, αρκετές μεταλλευτικές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συλλογή αυτών των κονδύλων από τον πυθμένα. Οι εταιρείες ενδιαφέρονται επειδή πολλά από τα μέταλλα είναι μέταλλα “υψηλής τεχνολογίας”, χρήσιμα στην παραγωγή κινητών τηλεφώνων και άλλων σύγχρονων συσκευών» εξηγεί σε δελτίο Τύπου ο Άουτουν Πούρσερ του Ινστιτούτου «Άλφρεντ Βέγκενερ» στη Γερμανία, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

«Οι περισσότερες από τις χερσαίες πηγές αυτών των μετάλλων έχουν ήδη βρεθεί, και οι τιμές τους όλο και αυξάνονται» επισημαίνει ο ερευνητής. Αυτό όμως σημαίνει ότι τα υποθαλάσσια ορυχεία του μέλλοντος ίσως θα απειλήσουν τον βιότοπο του Κάσπερ, ζώο που αναπτύσσεται πολύ αργά. Η ανάκαμψη του πληθυσμού θα έπαιρνε πολύ χρόνο και ίσως θα ήταν αδύνατη αν αφαιρεθούν τα σκληρά συστατικά του βυθού», καταλήγει ο Πούρσερ.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να ευχηθούμε να βρει μέρος ο Κάσπερ να γεννήσει τα πολύτιμα αβγά του, για να μην μείνει πράγματι… φαντασματάκι…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις