Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δηλώσεις πολιτικών για τα σκληρά μέτρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δηλώσεις πολιτικών για τα σκληρά μέτρα

Σταθάκης ΣΥΡΙΖΑ «Δεσμευτήκαμε να κόψουμε 1,8 δισ. από συντάξεις. Υπάρχει δέσμευση για μείωση στο επίπεδο του 1% του ΑΕΠ (ήτοι 1,8 δισ.) που θα αφορά τις υψηλότερες συντάξεις, κατά κανόνα. Με το κλείσιμο της συμφωνίας γυρίζουμε σελίδα. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δείχνει τον δρόμο επιστροφής σε τροχιά ανάκαμψης. Καθήκον μας είναι η συστράτευση όλων […]

9a3c4f6d735dfe7c6e3236998f2c47b2_XL

Σταθάκης ΣΥΡΙΖΑ

stathakis

«Δεσμευτήκαμε να κόψουμε 1,8 δισ. από συντάξεις.

Υπάρχει δέσμευση για μείωση στο επίπεδο του 1% του ΑΕΠ (ήτοι 1,8 δισ.) που θα αφορά τις υψηλότερες συντάξεις, κατά κανόνα. Με το κλείσιμο της συμφωνίας γυρίζουμε σελίδα. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δείχνει τον δρόμο επιστροφής σε τροχιά ανάκαμψης. Καθήκον μας είναι η συστράτευση όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων που θέλουν να διατηρηθεί η χώρα μας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Τον Ιούλιο είναι η επόμενη μεγάλη δόση που πρέπει να αποπληρώσουμε, ενώ όλες οι υπόλοιπες είναι μικρότερες και μπορεί να αποπληρωθούν από τις δυνατότητες της οικονομίας μας. Διαμορφώσαμε μια ισορροπημένη λύση, κάτι που απογοήτευσε πολλούς, εκείνους που δεν ήθελαν να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να επανέλθει έτσι στο τραπέζι η συζήτηση για ένα Grexit, αλλά και εκείνους που ήθελαν και έβλεπαν εκλογές. Ένα και ισχυρό αντίμετρο είναι η μείωση της δαπάνης για τα φάρμακα για τους συνταξιούχους, ώστε να υπάρξει μια κλιμακωτή μείωση της συμμετοχής τους, αναλόγως του ύψους της σύνταξής τους.

Πρόκειται για ένα αντίμετρο, που μαζί με άλλες σημαντικές αλλαγές που θα γίνουν στο ΕΣΥ, θα αποτελέσουν πόλο ανακούφισης. Στην μείωση φορολόγησης, θα υπάρξουν δύο ισχυροί πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας αφορά τις οικογένειες με τις επεκτάσεις των οικογενειακών επιδομάτων, με καλύψεις που αφορούν την βρεφονηπιακή φροντίδα και τις επεκτάσεις των οικογενειακών επιδομάτων σε ευάλωτες οικογένειες. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ για τα χαμηλότερα εισοδήματα και την κατάργηση της αλληλεγγύης για εισοδήματα έως των 20.000 ευρώ ετησίως.

Αυτά αποτελούν σημαντικές τομές, πυρήνες αντιμετώπισης και έχοντας πάντα κατά νου ότι το ισοζύγιο μέτρο- αντιμέτρων θα είναι μηδενικό, καθώς οι δημοσιονομικές επιδόσεις προαναγγέλλουν ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι».

Τζαβάρας ΝΔ

720_505468_ac370ab50f-954b670b13255bdb

«Τα αντίμετρα θα είναι όντως αντίμετρα ή αντιμέτρα; Ο τόνος εδώ έχει μεγάλη διαφορά. Ενώ ο πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει ότι για κάθε ένα ευρώ δυσμενών μέτρων θα υπάρχει ένα ευρώ ευνοϊκών μέτρων, μετά την Σύνοδο της Μάλτας, οι υπουργοί είπαν πολλά και διάφορα.

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μετέτρεψε τα μηδενικά μέτρα σε μηδενικού αντίκτυπου. Τα αντίμετρα θα είναι τελικά μηδενικού χαρακτήρα, δηλαδή για κάθε συν ένα ευρώ θα υπάρχει ένα μείον ευρώ ή θα είναι μηδενικού αντικτύπου απλώς;».

Δ. Θεοχαρόπουλος Δημοκρατική Συμπαράταξη

ImageHandler

«Η κυβέρνηση ψάχνει να μοιράσει σε επιδόματα ό,τι παίρνει από φτωχούς. Αρπάζουν από τον απλό κόσμο ό,τι βρουν. Είναι η απόλυτη αδικία. Γιατί όλα αυτά; Γιατί σκοτώνουν τις συντάξεις;».

Στέλιος Κούλογλου ΣΥΡΙΖΑ 

gre1538771_23230481-thumb-large

«Τα μέτρα τα οποία θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, θα απομακρύνουν αναπόφευκτα την εκλογική και κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ».

Νίκος Παππάς ΣΥΡΙΖΑ

bb70535fbd0e63659c91aff55631bb82

«Τα μέτρα για το 2019 και το 2020 μπήκαν στο τραπέζι, επειδή κάποιες χώρες επέμεναν να συνεχίσει το ΔΝΤ να είναι μέρος του προγράμματος. Το Ταμείο, εκτός από τις δημοσιονομικές αυτές παρεμβάσεις, τις οποίες συμφωνήσαμε, βάζει και την προϋπόθεση της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Αν, λοιπόν, υπάρξει μία λύση που δεν το ικανοποιεί και αποχωρήσει -μιλάω για το υποθετικό σενάριο- φεύγουν από το τραπέζι οι λόγοι που επέβαλαν την εφαρμογή των δημοσιονομικών παρεμβάσεων το 2019 και το 2020.

Η κουβέντα για το χρέος, αυτήν τη στιγμή, αποσυνδέεται από το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων λιτότητας. Αυτός ήταν ο κίνδυνος τον οποίο βιώναμε, δηλαδή, να έρχεται το ΔΝΤ, ο υπέρμαχος της αναδιάρθρωσης του χρέους και να λέει “αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά χρειάζεται παραπάνω λιτότητα”. Το κρίσιμο είναι ότι μιλάμε για παρεμβάσεις που αφορούν το 2019 και το 2020 και θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, όλοι οι αντισυμβαλλόμενοι στη διαπραγμάτευση παραδέχονται ότι οι στόχοι του προγράμματος πιάνονται».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις