Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΡΕΠΟΡΤΑΖ / Οι «Άγγελοι» που βάζουν τέλος στην κακοποίηση των σκύλων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι «Άγγελοι» που βάζουν τέλος στην κακοποίηση των σκύλων

της Κωνσταντίνας Γιαννακοπούλου Όλο και περισσότερα είναι τα περιστατικά κακοποίησης ζώων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς οι καταγγελίες διαδέχονται η μία την άλλη. Όπως αποδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία, για μια μερίδα του πληθυσμού η κακοποίηση των ζώων (αδέσποτων και μη) δεν είναι πλέον ανεκτή και κοινωνικά αποδεκτή. Ένας από αυτούς τους ανθρώπους που […]

angels7

της Κωνσταντίνας Γιαννακοπούλου

Όλο και περισσότερα είναι τα περιστατικά κακοποίησης ζώων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς οι καταγγελίες διαδέχονται η μία την άλλη. Όπως αποδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία, για μια μερίδα του πληθυσμού η κακοποίηση των ζώων (αδέσποτων και μη) δεν είναι πλέον ανεκτή και κοινωνικά αποδεκτή. Ένας από αυτούς τους ανθρώπους που δεν μπορούσε να ανεχτεί άλλο τον βασανισμό τους και αποφάσισε να αναλάβει δράση, όπως ο ίδιος δηλώνει, είναι ο Παναγιώτης Μήλας, εμπνευστής της «Ομάδα Αντιμετώπισης Κακοποίησης Σκύλων – Angels». Η ομάδα, που μετρά μόλις δύο μήνες ζωής, κατάφερε να γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητή στον κόσμο μέσα από τη δράση της, ενώ χιλιάδες είναι εκείνοι που ακολουθούν και στηρίζουν την σελίδα των Angels στο facebook.

angels2

Οι Angels των σκύλων

Πρόκειται για τους επίγειους αγγέλους των σκύλων, όπως καταμαρτυρεί και το όνομά τους. Τί κι αν η όψη του Παναγιώτη μόνο άγγελο δεν θυμίζει και το γιγαντόσωμο κορμί και το καλυμμένο με τατουάζ πρόσωπό του προκαλούν φόβο στη θέα του; Η ευαισθησία και η αγάπη που δείχνει σε αυτά τα απροστάτευτα πλάσματα έκαναν τον κόσμο να τον αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή. Όπως αφηγείται ο ίδιος σχετικά: «Είχα βαρεθεί να ακούω για περιστατικά κακοποιήσεων, στα οποία οι δράστες όχι μόνο δεν είχαν φόβο, αλλά ήταν και οι μάγκες της γειτονιάς που κανείς δεν τολμούσε να τα βάλει μαζί τους». Έτσι αποφάσισε αντί να περιμένει την λύση εξ ουρανού να αρχίσει να δρα, φτιάχνοντας μια εθελοντική ομάδα για την αντιμετώπιση της κακοποίησης των σκύλων. «Αυτή τη στιγμή η ομάδα μας αριθμεί 8 μέλη και περίπου 500 εθελοντές, ενώ διαρκώς έρχονται νέοι άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν. Έχουμε σαν αρχή να μην δεχόμαστε χρήματα, παρά μόνο φαγητό, φάρμακα ή αν θέλει κάποιος να πληρώσει απευθείας τον κτηνίατρο που μπορεί να αναλάβει την περίθαλψη ενός ζώου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

angels4

«Σπείραμε τον φόβο σε αυτούς που κακοποιούν»

Έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης και ευαισθητοποίησης του κόσμου επέλεξε η ομάδα Angels, όπως μας λέει ο Παναγιώτης: «Αποφασίσαμε να δείχνουμε στον κόσμο αυτό που κάνουμε μέσα από βίντεο στη σελίδα μας στο facebook, έτσι ώστε να γίνουν όλοι μέρος αυτής της δράσης και να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι ακριβώς συμβαίνει. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τεράστια». Ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της ομάδας μέσα στον σύντομο χρόνο λειτουργίας της είναι ότι έκανε τους βασανιστές των ζώων να νιώθουν φόβο: «Όταν μαθαίνουν ότι κάποιος που ζει στην περιοχή τους πλήρωσε πρόστιμο για κακοποίηση ζώου 30.000 ευρώ και συνειδητοποιούν ότι αυτό λοιπόν δεν είναι κάτι μακρινό, δεν συμβαίνει σε κάποιο άλλο κράτος, αυτόματα καταλαβαίνουν ότι ο νόμος λειτουργεί και φοβούνται».

paravaseis-nomon-zooktonias pinakas 2

Η φιλοζωία και η φιλανθρωπία δεν πρέπει να διαχωρίζονται

Όπως υποστηρίζει ο Παναγιώτης, δεν πρέπει να υπάρχουν στερεότυπα και είναι λάθος οι άνθρωποι να διχάζονται σε φιλόζωους και φιλάνθρωπους: «Πολλές φορές ακούω από ανθρώπους να μου λένε τι τα θέλεις τα σκυλιά και τα γατιά; Δεν πας να ταΐσεις κανέναν άνθρωπο; Και συνήθως αυτοί που τα λένε δεν φροντίζουν ούτε ζώα, ούτε ανθρώπους. Εμείς προσπαθούμε ως ομάδα με πράξεις να δείξουμε ότι αυτά τα δύο είναι το ίδιο πράγμα και ότι όποιος έχει μέσα του ψυχή για να μαζέψει και να φροντίσει ένα αδέσποτο ζωάκι, θα δώσει τροφή και σε έναν άνθρωπο που πεινάει».

Σε ερώτηση για το αν οι υφιστάμενες κυρώσεις, που επιβάλλει ο νόμος σε όσους κακοποιούν τα ζώα, είναι αρκετά αυστηρές, απαντά: «Το γεγονός ότι δεν υπάρχει πραγματική φυλάκιση, αυτομάτως υποβαθμίζει την ενέργεια, κάνοντάς την να μην θεωρείται κακούργημα. Σχεδόν σε όλες τις χώρες η κακοποίηση των ζώων θεωρείται κακούργημα, ενώ εδώ κάποιος όχι μόνο δεν θα εκτίσει την ποινή του, αλλά θα την εξαγοράσει κιόλας». Τέλος ο δημιουργός της ομάδας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους στόχους της ομάδας: «Στόχος μας δεν είναι να κυνηγάμε αυτούς που κάνουν εγκλήματα , αλλά να μην έχουμε να κυνηγήσουμε κανένα».

Οι νέοι στόχοι της ομάδας

«Είναι σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος την νέα κατεύθυνση και τον νέο σκοπό της ομάδας, που ξεπερνά τα όρια της αντιμετώπισης της κακοποίησης σκύλων και αποκτά πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις», όπως μας επισημαίνει ο ίδιος. «Στόχος μας είναι να αποτελέσουμε πρότυπα για τη νεολαία και να φέρουμε τα παιδιά κοντά στη φιλοζωία. Ο άνθρωπος που αγαπά τα ζώα είναι πιο ευαίσθητος και προς τους συνανθρώπους του και προς το περιβάλλον. Θέλουμε να φτιάξουμε μια Ελλάδα, την οποία θα είμαστε περήφανοι να παραδώσουμε στα παιδιά μας».

Όσοι χρειάζονται την βοήθειά τους ή όσοι επιθυμούν να προσφέρουν τη δική τους βοήθεια, μπορούν να επικοινωνούν με τους Angels στη σελίδα τους στο facebook: Angels Team Athens.

pinakas 1

Στον δρόμο προς τη Δικαιοσύνη

Ο Νόμος 4039/2012 για την προστασία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων άνοιξε τον δρόμο για να φτάνουν στη Δικαιοσύνη υποθέσεις κακοποίησης, επιβάλλοντας μάλιστα στους δράστες ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα. Το αδίκημα της κακοποίησης ζώου επιφέρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικό διοικητικό πρόστιμο έως και 30.000 ευρώ. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι ποινές έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα ή είναι εξαγοράσιμες. Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν για το αδίκημα κακοποίησης ζώων, προκειμένου οι υποθέσεις να οδηγηθούν στις δικαστικές αίθουσες, από το 2009 έως τα τέλη Οκτωβρίου του 2015 έφτασαν σχεδόν τις 2.330. Μόνο τους πρώτους 10 μήνες του 2015 καταγράφηκαν 767 τέτοιες δικογραφίες.

zooktonies pinakas 3

Τα στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας

Σύμφωνα με το από 07/10/2016 Δελτίο Τύπου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., το πρώτο εννιάμηνο του 2016 σχηματίσθηκαν πάνω από 940 δικογραφίες σχετικά με κακοποίηση, βασανισμό ή θανάτωση ζώων, καθώς επίσης συνελήφθησαν 156 άτομα για ανάλογες παραβάσεις και 553 άτομα κατηγορήθηκαν (Α.Ε.Α., 2016). Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι Αστυνομικές Υπηρεσίες κλήθηκαν να διαχειριστούν 1.060 καταγγελίες και επελήφθησαν σε 1.000 (Α.Ε.Α., 2016).

Οι περισσότερες καταγγελίες κακοποίησης είναι για σκύλους

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του pet-abuse.com, τα ζώα για τα οποία αναφέρεται συχνότερα κακοποίηση είναι οι σκύλοι με ποσοστό 65% και ακολουθούν οι γάτες με 20%.

Ζωοκτονίες στην Ελλάδα

Από το 1990 καταγράφονται αριθμητικά δεδομένα σχετικά με παραβάσεις της εκάστοτε νομοθεσίας για τη ζωοκτονία. Οι παραβάσεις των ζωοκτονιών παρουσιάζουν μία συνεχή ανοδική τάση, ξεκινώντας σε μερικές δεκάδες τα πρώτα 19 χρόνια και μόλις τα τελευταία 8 χρόνια αυξάνονται ραγδαία σε ετήσια βάση, ειδικά τα τελευταία 4 χρόνια (2013-2016). Όμως, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι η ανοδική τάση οφείλεται μόνο στην αύξηση των ζωοκτονιών, αλλά ίσως οφείλεται και στην αυστηρότητα των νομοθεσιών με την πάροδο των χρόνων και στην αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης των πολιτών να αναφέρουν ή να καταγγέλλουν στην Αστυνομία ανάλογα περιστατικά.

Η χαρτογράφηση της ζωοκτονίας ανά γεωγραφικό διαμέρισμα

Οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις ζωοκτονίας, όπως καταγράφηκαν τα τελευταία δύο χρόνια (2015-2015) φαίνεται στην πλειονότητά τους να εντοπίζονται στην Αττική (32%) και την Κεντρική Μακεδονία (17%), ίσως διότι σε αυτά γεωγραφικά διαμερίσματα βρίσκονται τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Ελλάδας, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, όπου υφίσταται περισσότερη οργάνωση και δεκτικότητα στην καταγραφή των περιπτώσεων από τις αστυνομικές αρχές, αλλά και μεγαλύτερη ζωοφιλική κινητοποίηση για την αναφορά τους και την ανάληψη δράσης από τους πολίτες.

 

πηγή γραφημάτων: Βαγγέλης Δρίβας www.e-psychology.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις