Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / “Χοντρό” επεισόδιο: Επιχείρησαν να βυθίσουν το ελληνικό σκάφος στα Ίμια
ΕΛΛΑΔΑ

“Χοντρό” επεισόδιο: Επιχείρησαν να βυθίσουν το ελληνικό σκάφος στα Ίμια

Θερμό επεισόδιο έστησαν οι Τούρκοι στα Ίμια ένα τέταρτο πριν τα μεσάνυχτα. O καπετάνιος του σκάφους Umut στόχευε το περιπολικό στη μέση και την τελευταία στιγμή ο καπετάνιος του “Γαύδος” απέφυγε χειρότερη σύγκρουση. Η πορεία του τουρκικού σκάφους δείχνει ότι όχι απλά πλησίασε στα Ίμια αλλά έφτασε σχεδόν ως την Κάλυμνο. Από τα μέχρι τώρα […]

Θερμό επεισόδιο έστησαν οι Τούρκοι στα Ίμια ένα τέταρτο πριν τα μεσάνυχτα.

O καπετάνιος του σκάφους Umut στόχευε το περιπολικό στη μέση και την τελευταία στιγμή ο καπετάνιος του “Γαύδος” απέφυγε χειρότερη σύγκρουση.

Η πορεία του τουρκικού σκάφους δείχνει ότι όχι απλά πλησίασε στα Ίμια αλλά έφτασε σχεδόν ως την Κάλυμνο.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι τα δύο πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής είχαν στήσει καρτέρι στο πλοίο του Λιμενικού με τον κωδικό «090», ένα πλοίο που θεωρείται η ναυαρχίδα του Λιμενικού Σώματος, καθώς αποκτήθηκε πριν από δύο χρόνια και θεωρείται μια ναυτική μονάδα υψηλών δυνατοτήτων.

Η αποκάλυψη ότι δύο πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής, με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε πλοία μεγαλύτερα των κανονιοφόρων που διαθέτει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, προσπάθησαν να κόψουν στη μέση το πλοίο «090» του Λιμενικού Σώματος έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην Αθήνα.

«Αν δεν έκανα ελιγμό θα με βούλιαζαν» φέρεται να είπε κατά πληροφορίες ο κυβερνήτης του πλοίου του Λιμενικού.

Ο Τούρκος καπετάνιος με μεγάλη ταχύτητα κινήθηκε έχοντας βάλει πλώρη στοχεύοντας στο κέντρο το ελληνικού σκάφους το οποίο είναι μικρότερα (58 μέτρα μήκος) και κατασκευασμένο από κράμα αλουμινίου.

Την τελευταία στιγμή ο Έλληνας καπετάνιος δίνοντας εντολή για πρόσω ολοταχώς και με κατάλληλο ελιγμό απέφυγε εν μέρει την κίνηση του Τούρκου, ωστόσο η ζημιά έγινε. Με την πλώρη του το τουρκικό σκάφος «βρήκε» το ελληνικό περιπολικό κοντά στην πρύμνη, προκαλώντας εκτεταμένη ζημιά.

Το σκάφος αφού κατέπλευσε στη Γαύδο, μετά το επεισόδιο, κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί για επισκευές στον Πειραιά.

«Επιθετική ενέργεια των Τούρκων»

«Το τουρκικό σκάφος προσπάθησε να εμβολίσει το δικό μας, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ο κ. Σαντορινιός είπε ακόμα ότι το σκάφος μας έπαθε υλικές ζημιές αλλά δεν έχει τραυματισθεί κανείς.

«Η τουρκική ακταιωρός, με τον τρόπο που κινήθηκε, κινήθηκε πέραν των συνόρων και παραβίασε τους κανόνες ναυσιπλοϊας», είπε ακόμα και πρόσθεσε:

«Ήταν μια επιθετική ενέργεια. Εμείς, ως λιμενικό σώμα και ως κυβέρνηση διαφυλάσσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Μας προβληματίζει η επιθετικότητα των τούρκων. Υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είμαστε ψύχραιμοι και συνετοί», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις