Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Τσακαλώτος: “Να σταματήσει το ΔΝΤ να είναι με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Τσακαλώτος: “Να σταματήσει το ΔΝΤ να είναι με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω”

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετέχει ή να μη συμμετέχει σε αυτό, αλλά πρόσθεσε πως «είναι πολύ δύσκολο να δουλέψουμε με έναν οργανισμό που έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω» από […]

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετέχει ή να μη συμμετέχει σε αυτό, αλλά πρόσθεσε πως «είναι πολύ δύσκολο να δουλέψουμε με έναν οργανισμό που έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω» από αυτό.

Μιλώντας από το βήμα του Πανεπιστημίου George Washington, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι το ΔΝΤ πρέπει να σταματήσει αυτό το “παιχνίδι” , καθώς καθιστά δύσκολη την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου, που είναι η καθαρή έξοδος στις αγορές.

«Η θέση μας είναι πολύ απλή και την έχω πει πολλές φορές δημοσίως», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Μπορούμε να δουλέψουμε με το Ταμείο εντός του προγράμματος, μπορούμε να συνεργαστούμε με το ΔΝΤ εκτός του προγράμματος, αυτό που είναι πολύ δύσκολο είναι να εργαστούμε με έναν οργανισμό που είναι με το ένα πόδι μέσα και το ένα πόδι έξω».
«Αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα στην αγορά για το ρόλο του Ταμείου. Και νομίζω πως πρέπει να το κλείσουμε αυτό το θέμα. Το ΔΝΤ ακολουθεί το πρόγραμμα από τον Ιούλιο του 2015 και έχουμε φθάσει στον Οκτώβριο του 2017. Είναι πολύ καιρός. Νομίζουμε πως πρέπει να πάρουν μια απόφαση για το εάν οι Ευρωπαίοι κάνουν αρκετά για το χρέος και για το εάν εμείς κάνουμε αρκετά για τις μεταρρυθμίσεις.  Χρειαζόμαστε σαφήνεια. Οι αγορές χρειάζονται σαφήνεια. Και αυτό θα θέσω στην Κριστίν Λαγκάρντ στη συζήτηση μας το Σάββατο».
Σχετικά με την ανακοίνωση του Eurogroup, που έγινε στην παρουσία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε., είπε πως θεωρεί ότι τέθηκαν οι βάσεις για την έξοδο της χώρας από το Πρόγραμμα.
«Σύμφωνα με την άποψη μας το τελευταίο Eurogroup ήταν καθοριστικό, καθώς η τελευταία παράγραφος του ανακοινωθέντος, έλεγε πως το συμβούλιο είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της και να κτίσει «μαξιλάρια» ασφαλείας για να είναι σε θέση να εξέλθει του προγράμματος».

Σύμφωνα με αναρτήσεις Ελλήνων ανταποκριτών στις ΗΠΑ στο Twitter, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στην οποία συμμετείχε ο κ. Τσακαλώτος στο Elliot School of International Affairs με θέμα το πού πάει η Ευρώπη, ο υπουργός είπε επίσης χαρακτηριστικά πως πρόσφατα «υποστήριξα στο Eurogroup ότι πρέπει να αλλάξουμε τους κανόνες ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες και δεν γέλασε κανένας γι’ αυτό», κάτι που ο ίδιος έκρινε πως αποτελεί μια ένδειξη πως «προχωράμε».

Ακόμη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αντιλαμβάνεται πως υπάρχει θέμα με την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Ο υπουργός θα έχει συνάντηση το Σάββατο με την κυρία Λαγκάρντ και στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Διεύθυνσης Πολ Τόμσεν και την επικεφαλής της Αποστολής Ντάλια Βελκουλέσκου. Τα στελέχη των Θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις