Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Τραμπ σε Τσίπρα: “Μακάρι να ήξερα νωρίτερα τι έλεγες για μένα” (pics-vid)
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Τραμπ σε Τσίπρα: “Μακάρι να ήξερα νωρίτερα τι έλεγες για μένα” (pics-vid)

Πριν φτάσει ο Αλέξης Τσίπρας στον Λευκό Οίκο, τα αμερικανικά ΜΜΕ αναρωτιούνταν αν θα θυμηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ τι έλεγε για εκείνον ο Ελληνας πρωθυπουργός, προτού εκλεγεί πρόεδρος. Όπως αποδείχθηκε, ο μεγιστάνας δεν ήταν και πολύ διαβασμένος. Όμως, ο κ. Τσίπρας δεν απέφυγε αυτή τη συζήτηση και αναγκάστηκε να απαντήσει ενώπιον του Τραμπ για αυτό […]

Πριν φτάσει ο Αλέξης Τσίπρας στον Λευκό Οίκο, τα αμερικανικά ΜΜΕ αναρωτιούνταν αν θα θυμηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ τι έλεγε για εκείνον ο Ελληνας πρωθυπουργός, προτού εκλεγεί πρόεδρος. Όπως αποδείχθηκε, ο μεγιστάνας δεν ήταν και πολύ διαβασμένος.

Όμως, ο κ. Τσίπρας δεν απέφυγε αυτή τη συζήτηση και αναγκάστηκε να απαντήσει ενώπιον του Τραμπ για αυτό το θέμα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δηλώσει πριν από τις αμερικανικές εκλογές, αναφερόμενος σε πιθανή νίκη του Ρεπουμπλικανού «ελπίζω να μην μας βρει αυτό το κακό». Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, έπειτα από τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν άλλαξε γνώμη.

«Μακάρι να το ήξερα αυτό πριν από την ομιλία μου», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός γελούσε αμήχανα, προτού απαντήσει στην ερώτηση.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι η μεταξύ τους συνάντηση ήταν παραγωγική και πρόσθεσε «Δεν ένιωσα να απειλούμαι καμία στιγμή», ενώ σημείωσε ότι υπάρχει «γόνιμο έδαφος για να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές ώστε να συνεργαστούμε για τους κοινούς μας στόχους».

«Διαπίστωσα, από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο, ότι η προσέγγισή του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική, ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό. Είχαμε μια εξαιρετικά γόνιμη συνάντηση, δεν αισθάνθηκα ούτε στιγμή να απειλούμαι, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις όποιες διαφορές» είπε χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά, ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε στο θέμα. «Αρκετές χώρες στην αρχή ήταν ανήσυχες αλλά τώρα έχω καλές σχέσεις με τους ηγέτες όλων των χωρών με τις οποίες έχω συνεργαστεί. Ο λόγος για τον οποίο ανησυχούσαν ήταν επειδή δεν θα επιστρέψω στη χώρα μας, τις ΗΠΑ, να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από άλλες χώρες του κόσμου» είπε ο κ. Τραμπ.

«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ίσως να βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο που έχουν υπάρξει από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Σήμερα η στρατηγική μα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ελλάδα καθίσταται σήμερα ισχυρός πυλώνας ασφαλείας. Μια χώρα με δυναμική,  πολυδιάστατη πολιτική που είναι  αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και  συνεργάζεται στενά μαζί τους. Μια χώρα που διατηρεί τον διάλογο με την Τουρκία, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις προκλήσεις πολλές φορές» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αμέσως μετά ο Αμερικανός πρόεδρος πήρε τον λόγο, για να σχολιάσει ότι πολλές χώρες ήταν νευρικές όταν έγινε πρόεδρος, γιατί σκόπευε να θέσει ως προτεραιότητα τις ΗΠΑ. «Αλλά δεν θα επιτρέψουμε πλέον να εκμεταλλεύονται άλλες χώρες τις ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

«Στηρίζουμε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»  διαμήνυσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ χαρακτήρισε «εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική»  τη συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα τους. Ενθάρρυνα τον κύριο πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσα τη στήριξη μας για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος» δήλωσε συγκεκριμένα ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε επίσης την Ελλάδα  για την φιλοξενία στρατιωτών της χώρας του στη βάση της Σούδας και υπογράμμισε μάλιστα ότι «η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες».

Ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε τη  συμφωνία που επιτεύχθηκε για την αναβάθμιση των πολεμικών αεροσκαφών F16,  ευχαρίστησε για την συμβολή της χώρας στη σταθερότητα στην περιοχή της και ενθάρρυνε τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία στα θέματα ενέργειας, στον αγωγό  ΤΑΡ, στη  διασύνδεση των αγωγών αερίου με τη Βουλγαρία, όπως και στις πιθανές εξαγωγές αερίου από τις ΗΠΑ  στην Ελλάδα,«ώστε να εξασφαλίσουμε θέσεις εργασίας για τους πολίτες μας».

Πόσο θα στοιχίσει η αναβάθμιση των F16

Ο Ντ. Τραμπ, μάλιστα, διευκρίνισε άμεσα τι εννοούσε: «Συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς όπως είναι η αναβάθμιση του στόλου των F-16».

«Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πάρα πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Είμαι βέβαιος για τη στρατηγική συνεργασία και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία» απάντησε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Αμέσως μετά την συνάντηση, ο Ντόναλντ Τράμπ προσδιόρισε, μάλιστα, το ύψος της συμφωνίας αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών κάνοντας λόγο για project που θα στοιχίσει 2,4 δισ. δολάρια. Καθιστώντας, έτσι, σαφές ότι δεν πρόκειται για «ευχολόγιο» αλλά για συμφωνία που έχει ήδη κλείσει.

Οπως σημείωσε, το κόστος ενός τέτοιου προγράμματος θα αγγίξει τα 2,4 δισ. δολάρια και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε και το γεγονός ότι η χώρα μας είναι μια από τα λίγα μέλη του ΝΑΤΟ που υπερβαίνει το στόχο των αμυντικών δαπανών.

 

Ολοκληρώνεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού

Με το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το οποίο ξεκινά με τη συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ολοκληρώνεται η πενθήμερη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος το βράδυ της Τρίτης είχε συνάντηση με επιχειρηματίες, συναντάται σήμερα το απόγευμα, στις 16:30 ώρα Ελλάδος, με τον αντιπρόεδρο Πενς.

Στις 19:00 θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας με επιχειρηματίες, το οποίο παραθέτει το Business Council for International Understanding. Το σημερινό πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα και η επίσκεψή του στις ΗΠΑολοκληρώνεται με την ομιλία που θα απευθύνει στις 21:30 στο Brookings Institution.

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός θα αποχωρήσει για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις