Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Το «Μεσογειακό παράδοξο» της βιταμίνης D
ΥΓΕΙΑ

Το «Μεσογειακό παράδοξο» της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D συνιστά ένα πολύτιμο συστατικό της διατροφής μας και έχει πολλαπλούς ρόλους στον οργανισμό. Βασική λειτουργία της, ωστόσο, είναι η απορρόφηση του ασβεστίου. Χωρίς την παρουσία της βιταμίνης D, η διαιτητική απορρόφηση ασβεστίου δεν θα ήταν επαρκής. Παράλληλα, συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθά στην ενδυνάμωση του μυϊκού ιστού, ενώ φαίνεται πως […]

Η βιταμίνη D συνιστά ένα πολύτιμο συστατικό της διατροφής μας και έχει πολλαπλούς ρόλους στον οργανισμό. Βασική λειτουργία της, ωστόσο, είναι η απορρόφηση του ασβεστίου. Χωρίς την παρουσία της βιταμίνης D, η διαιτητική απορρόφηση ασβεστίου δεν θα ήταν επαρκής. Παράλληλα, συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθά στην ενδυνάμωση του μυϊκού ιστού, ενώ φαίνεται πως δρα προστατευτικά ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Περίπου το 90% της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε το παίρνουμε από την έκθεσή μας στον ήλιο και συγκεκριμένα στη UVB ακτινοβολία του, ενώ το υπόλοιπο 10% το προσλαμβάνουμε από τις τροφές που την περιέχουν. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μία χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τα αποτελέσματα μελετών δείχνουν πως οι μεσογειακοί λαοί έχουν ανεπάρκεια της βιταμίνης και ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Αυτό ονομάζεται «Μεσογειακό παράδοξο» και αποδίδεται στη χαμηλή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη D, αλλά και στην αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο ή στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου έχουμε τα μέλη του σώματος όπου συντίθεται η βιταμίνη, όπως τα χέρια, καλυμμένα με ρούχα. Γι’ αυτό φροντίστε να βρίσκεστε καθημερινά για 15-20 λεπτά στον ήλιο στη βεράντα, τον κήπο του σπιτιού σας, ακόμη και στο δρόμο όσο περπατάτε, έχοντας το πρόσωπο και τα χέρια σας εκτεθειμένα.

Θυμηθείτε ότι όσο πιο σκουρόχρωμο δέρμα έχετε, τόσο πιο πολλή ώρα πρέπει να μείνετε κάτω από τις ακτίνες του. Ιδιαίτερα κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, όπου η έκθεσή μας στον ήλιο μειώνεται τόσο λόγω καιρού αλλά και μικρότερης διάρκειας της ημέρας, φροντίστε να αυξήσετε την κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια στη βιταμίνη. Τέτοια είναι τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα οφέλη του φασκόμηλου

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις