Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει την Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει την Τουρκία

Μη έγκυρη και όχι σύμφωνη με τις νομικές οδούς χαρακτήρισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την φυλάκιση των δημοσιογράφων Μεχμέτ Αλτάν και Σαχίν Αλπάι, καταδικάζοντας παράλληλα την Τουρκία. Στη σχετική ανακοίνωσή του το ΕΔΑΔ σημείωσε τις «παραβιάσεις» του «δικαιώματος στην ελευθερία και στην ασφάλεια» και της «ελευθερίας της έκφρασης», που προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση […]

Μη έγκυρη και όχι σύμφωνη με τις νομικές οδούς χαρακτήρισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την φυλάκιση των δημοσιογράφων Μεχμέτ Αλτάν και Σαχίν Αλπάι, καταδικάζοντας παράλληλα την Τουρκία. Στη σχετική ανακοίνωσή του το ΕΔΑΔ σημείωσε τις «παραβιάσεις» του «δικαιώματος στην ελευθερία και στην ασφάλεια» και της «ελευθερίας της έκφρασης», που προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο ίδιο πλαίσιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σημείωσε πως το γεγονός πως η απόφαση του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο παρήγγειλε τον Ιανουάριο την απελευθέρωση υπό όρους των δύο δημοσιογράφων, απορρίφθηκε από δύο δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης, «αντίκειται στις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου και της ασφάλειας δικαίου». Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο Ιανουάριο το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο κατέληξε πως υπήρχε «παραβίαση» των δικαιωμάτων του Μεχμέτ Αλτάν και του Σαχίν Αλπάι. Ο Μεχμέτ Αλτάν, 65 ετών, είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη στις 17 Φεβρουαρίου για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης» μαζί με τον αδελφό του, τον μυθιστοριογράφο και δημοσιογράφο Αχμέτ Αλτάν. Ο Σαχίν Αλπάι, 73 ετών, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Zaman, διώκεται για άρθρα στα οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπερασπίζεται την οργάνωση του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, που οι αρχές κατηγορούν ως εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις