Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τουρκικός… τσαμπουκάς στο Αιγαίο – Φόβοι για σκηνικό Ιμίων
ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκικός… τσαμπουκάς στο Αιγαίο – Φόβοι για σκηνικό Ιμίων

Σε… τεντωμένο σκοινί είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ύστερα από τη δήλωση – φωτιά του Τούρκου Πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντρίμ. Προκαλούν επικίνδυνα οι Τούρκοι στο Αιγαίο με φόβους ότι στήνουν σκηνικό Ιμίων. Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε την ελληνική σημαία που είχε αναρτηθεί σε βραχονησίδα. Διαβάστε ακόμα «Μυρίζει πόλεμος…» – Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε την ελληνική σημαία […]

Σε… τεντωμένο σκοινί είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ύστερα από τη δήλωση – φωτιά του Τούρκου Πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντρίμ.

Προκαλούν επικίνδυνα οι Τούρκοι στο Αιγαίο με φόβους ότι στήνουν σκηνικό Ιμίων. Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε την ελληνική σημαία που είχε αναρτηθεί σε βραχονησίδα.

Διαβάστε ακόμα

«Μυρίζει πόλεμος…» – Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε την ελληνική σημαία

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχολίασε ότι γίνονται ενέργειες στο Αιγαίο για να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή και μάλιστα μίλησε για περιστατικό τύπου Ιμίων.

Η Άγκυρα, λοιπόν, ανεβάζει το… θερμόμετρο, προκαλώντας αναστάτωση στο Μαξίμου και επαναφέροντας μνήμες από την κρίση των Ιμίων.

Την ώρα που ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, βρίσκεται στην τουρκική πρωτεύουσα για διαβουλεύσεις, ο Μπιναλί Γιλντρίμ προκαλεί με την Αθήνα να διαψεύδει τους ισχυρισμούς του.

Διαβάστε ακόμα

Η Ελλάδα απαντά στην τουρκική προκλητικότητα: «Καταδικαστέα…»

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκαν και πηγές από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δηλώνοντας ότι δεν έχει διαπιστωθεί κάτι που να επιβεβαιώνει τους τουρκικούς ισχυρισμούς.

«Σε κάθε περίπτωση, οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία των γκρίζων ζωνών, ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Θέση πήρε και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας πως «βρισκόμαστε σε έναν ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο».

Οι… αμφισβητούμενες περιοχές

Η λίστα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περιλαμβάνει 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται «αμφισβητούμενες περιοχές». Ανάμεσά τους είναι και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου συμπεριλαμβάνονται οι νησίδες Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Αγιος Μηνάς.

Διαβάστε ακόμα

Πώς σχολιάζει ο δήμαρχος Φούρνων το περιστατικό με τη σημαία

Λιμενικό: Απαγορεύει την προσέγγιση στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς» 

Την προσέγγιση στις βραχονησίδες Ανθρωποφάς και Μικρός Ανθρωποφάς, απαγορεύει, λίγες ώρες μετά τους ισχυρισμούς Γιλντιρίμ για την υποστολή της ελληνικής σημαίας από Τούρκους κομάντος, το Λιμενικό.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δημοσιογράφος του ιστοτόπου του samostimes. gr Μιχάλης Σβαρνιάς τη Δευτέρα το μεσημέρι με ιδιωτικό σκάφος επιχείρησε να προσεγγίσει τις δυο βραχονησίδες.

Αλλά, όπως δήλωσε, «είπαμε ότι κατευθυνόμαστε στις βραχονησίδες για βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση, αλλά όχι για να κατέβουμε σε αυτές. Μας ζήτησαν ευγενικά να αποχωρήσουμε από την περιοχή και ότι αυτό δεν επιτρέπεται».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις