Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Τι παθαίνω όταν εγκαταλείπω την άσκηση
ΥΓΕΙΑ

Τι παθαίνω όταν εγκαταλείπω την άσκηση

Όσοι ασχολούμαστε με τη γυμναστική, πάντα έχουμε περιόδους, που για διάφορους λόγους την εγκαταλείπουμε. Ας δούμε τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας τότε: Το πρώτο 10ήμερο ο εγκέφαλος θα αρχίσει να αλλάζει Η σχέση γυμναστικής και καλύτερης εγκεφαλικής λειτουργίας είναι αποδεδειγμένη. Δεν εννοούμε βέβαια πως θα γίνουμε βλάκες. Μια μελέτη, στην οποία έμπειροι ποδηλάτες […]

Όσοι ασχολούμαστε με τη γυμναστική, πάντα έχουμε περιόδους, που για διάφορους λόγους την εγκαταλείπουμε. Ας δούμε τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας τότε:

Το πρώτο 10ήμερο ο εγκέφαλος θα αρχίσει να αλλάζει

Η σχέση γυμναστικής και καλύτερης εγκεφαλικής λειτουργίας είναι αποδεδειγμένη. Δεν εννοούμε βέβαια πως θα γίνουμε βλάκες. Μια μελέτη, στην οποία έμπειροι ποδηλάτες σταμάτησαν να ασκούνται για δέκα ημέρες και παρατηρήθηκε μειωμένη ροή αίματος στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και τα αισθήματα. Δεν παρατηρούνται, βέβαια, αλλαγές στις γνωστικές δεξιότητες.

Σε δύο εβδομάδες η αντοχή πέφτει κατακόρυφα

Η έλλειψη γυμναστικής μειώνει τα επίπεδα του οξυγόνου που μπορεί να αξιοποιήσει ο οργανισμός μας κατά 10%. Στον πρώτο μήνα, το ποσοστό πηγαίνει στο 15%, και στους τρεις μήνες στο 20%.

Σε τέσσερις εβδομάδες η δύναμη φθίνει

Το μόνο αισιόδοξο σχετικά με αυτή την παρατήρηση είναι ότι η δύναμή μας φθίνει με πιο αργούς ρυθμούς από την αντοχή.

Σε οκτώ εβδομάδες θα έχουμε περισσότερο λίπος

Η αληθινή αλλαγή στο σώμα σας θα εμφανιστεί στις πρώτες έξι με οκτώ εβδομάδες—και επηρεάζει ακόμα και τους επαγγελματίες αθλητές. Παράλληλα με την αύξηση λίπους θα αρχίσετε να χάνετε μυϊκή μάζα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις