Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σύμφωνο Κοτζιά: Πέντε προτάσεις για το ονοματολογικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύμφωνο Κοτζιά: Πέντε προτάσεις για το ονοματολογικό

Ο Νίκος Κοτζιάς αποκάλυψε στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ το ελληνικό σύμφωνο έχει σταλεί στα Σκόπια. «Έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την ΠΓΔΜ, όσο και με μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο […]

Ο Νίκος Κοτζιάς αποκάλυψε στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ το ελληνικό σύμφωνο έχει σταλεί στα Σκόπια.

«Έχουμε φτιάξει ένα κείμενο που είναι το σύνολο των προτάσεών μας όσον αφορά και τα προβλήματα που έχουμε ανοικτά με την ΠΓΔΜ, όσο και με μια μελλοντική ατζέντα συνεργασίας που να φέρει κέρδη και στις δύο πλευρές. Αυτήν την ατζέντα την έχω στείλει εδώ και πολλές ημέρες στα Σκόπια», είπε χαρακτηριστικά.

Το σύμφωνο περιλαμβάνει πέντε προτάσεις για το ονοματολογικό, με επικρατέστερο το Gorna Makedonija.

Κατά πληροφορίες περιλαμβάνει και μια απαράβατη ελληνική «κόκκινη γραμμή».

Ντιμιτρόφ: Κάποιοι Έλληνες αυτοπροδιορίζονται ως Μακεδόνες- Δεν έχουν το απόλυτο δικαίωμα (vid)

Ο κ. Κοτζιάς την Πέμπτη αναμένεται να μεταβεί στα Σκόπια σε μια επίσκεψη που θεωρείται ίσως ως η πιο κρίσιμη.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δηλώνει αισιόδοξος για λύση στο ζήτημα της ονομασίας, αρκεί, όπως σημειώνει, «να είναι αξιοπρεπής και να σέβεται τα θέματα της ταυτότητας».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τόσο η επίσκεψη Κοτζιά, όσο και οι συναντήσεις υπό τον Αμερικανό διπλωμάτη, συνιστούν ευκαιρία να πλησιάσουν οι δύο πλευρές πιο κοντά στην επίλυση του ζητήματος.

Απειλές θανάτου και ισόβιων δεσμών με φόντο τη Μακεδονία

«Πιστεύω ότι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση και είμαι αισιόδοξος αν σε αυτό λάβουμε υπόψη ότι η λύση θα είναι αξιοπρεπής και θα σέβεται θέματα που άπτονται της ταυτότητας.

Για μένα είναι σημαντικό πώς αυτό θα το υποδεχθεί η ελληνική κοινή γνώμη και αν θα είναι αποδεκτό από τους ελληνικούς θεσμούς.

Πιστεύω ότι και για τους Έλληνες πολιτικούς και για τον πρωθυπουργό Τσίπρα είναι σημαντικό πως αυτό θα γίνει αποδεκτό εδώ, από τους πολίτες της Μακεδονίας, αλλά και πώς θα περάσει από τους θεσμικά όργανα της χώρας μας», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις