Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Σκληρή αντίδραση Βαρουφάκη, στην ομολογία πως τα μνημόνια έσωσαν τις τράπεζες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή αντίδραση Βαρουφάκη, στην ομολογία πως τα μνημόνια έσωσαν τις τράπεζες

Την οργισμένη αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη προκάλεσε η ομολογία του αποχωρούντος προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι τα προγράμματα διάσωσης ουσιαστικά έσωσαν τις τράπεζες και όχι τις χώρες που βρίσκονταν σε κρίση. Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή κατά πόσο συμφωνεί με τον Όλι Ρεν ότι το πρώτο πρόγραμμα της […]

Την οργισμένη αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη προκάλεσε η ομολογία του αποχωρούντος προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι τα προγράμματα διάσωσης ουσιαστικά έσωσαν τις τράπεζες και όχι τις χώρες που βρίσκονταν σε κρίση.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή κατά πόσο συμφωνεί με τον Όλι Ρεν ότι το πρώτο πρόγραμμα της Ελλάδας έγινε για να στηριχτούν οι τράπεζες, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι στην αρχή της κρίσης «σε όλες τις χώρες το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν οι τράπεζες».

«Είχαμε τραπεζική κρίση, δημοσιονομική κρίση και χρησιμοποιήσαμε πολλά από τα χρήματα του φορολογούμενου, με λάθος τρόπο κατά την γνώμη μου, για να σώσουμε τις τράπεζες και ο κόσμος που επέκρινε τα πρώτα χρόνια λέγοντας πως όλα έγιναν για τις τράπεζες, έχει κάποιο δίκαιο» είπε χαρακτηριστικά ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup.

«Με υψηλότερες προδιαγραφές, με καλύτερη εποπτεία, με ένα πλαίσιο εξυγίανσης διάσωσης όταν οι τράπεζες έχουν απώλειες. Ακριβώς για να μην ξαναβρεθούμε σε αυτήν την κατάσταση», πρόσθεσε.

Με μια σειρά tweets, ο κ. Βαρουφάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση σε όσους του ασκούσαν κριτική στο παρελθόν, την ώρα που ο Ολλανδός πολιτικός ουσιαστικά παραδέχθηκε αυτά που ο ίδιος έλεγε από το 2010.

Συγκεκριμένα, έγραψε: «Καμία άφεση στον βαστάζο του Σόιμπλε για την κατόπιν εορτής “ομολογία” του πως έλεγα την αλήθεια από το 2010 ότι η Διάσωση αφούσε ΜΟΝΟ τις ξένες τράπεζες», προσθέτοντας: «Κιχ από την Τρόικα Εσωτερικού τώρα που ο Γερούν παραδέχτηκε ότι είχα δίκιο να φωνάζω από το 2010 πως διέσωζαν τις ξένες τράπεζες χαντακώνοντας την Ελλάδα» και κλείνοντας: «Κιχ απο τους Βάστα Γερούν που με λοιδωρούσαν για ομόλογα με ρήτρα μεγέθυνσης που πρότεινα στο Eurogroup, τώρα που τα προτείνει ο… Γερούν».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις