Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Πώς θα προλάβετε το κρυολόγημα
ΥΓΕΙΑ

Πώς θα προλάβετε το κρυολόγημα

Νιώθετε ότι ένα κρυολόγημα βρίσκεται προ των πυλών; Αυτά είναι τα απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να το εξολοθρεύσετε πριν την εισβολή του!  Χρησιμοποιήστε υγραντήρα Τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας στους εσωτερικούς χώρους αφυδατώνουν τη ρινική κοιλότητα κι έτσι οι βλεννώδεις μεμβράνες της μύτης αδυνατούν να παγιδεύσουν και να απομακρύνουν τους μικροοργανισμούς που προκαλούν […]

Νιώθετε ότι ένα κρυολόγημα βρίσκεται προ των πυλών; Αυτά είναι τα απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να το εξολοθρεύσετε πριν την εισβολή του! 

  1. Χρησιμοποιήστε υγραντήρα

Τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας στους εσωτερικούς χώρους αφυδατώνουν τη ρινική κοιλότητα κι έτσι οι βλεννώδεις μεμβράνες της μύτης αδυνατούν να παγιδεύσουν και να απομακρύνουν τους μικροοργανισμούς που προκαλούν ιώσεις. 

  1. Εξασφαλίστε επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη ή ανεπάρκεια της εν λόγω βιταμίνης είναι πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού. Για αυτό το λόγο φροντίστε να εφοδιαστείτε! Επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D εξασφαλίζεται κυρίως μέσω της καθημερινής έκθεσης στον ήλιο (σε ποσοστό 90%) και λιγότερο μέσω της διατροφής. Σε περίπτωση που δεν καλύπτονται οι ανάγκες του οργανισμού, συνιστάται η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D. 

  1. Σωστό πλύσιμο χεριών

Είτε στο σπίτι είτε στον χώρο εργασίας σας, σίγουρα τα χέρια σας έρχονται σε επαφή με πολλές κοινόχρηστες επιφάνειες μέσα στην ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ή κάποιος συνάδελφος έχει αρρωστήσει μπορεί εύκολα να μεταφέρετε με τα χέρια σας τον ιό και στη συνέχεια να μολυνθείτε κι εσείς, ιδίως αν ακουμπήσετε ασυναίσθητα το πρόσωπό σας και ο μικροοργανισμός βρει τρόπο να «τρυπώσει» στο στόμα ή τη μύτη σας. 

  1. Βρείτε χρόνο για χαλάρωση

Το στρες αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα κι έτσι δεν έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώσει άμεσα μια λοίμωξη στο σώμα. Συγκεκριμένα, η «ορμόνη του στρες» κορτιζόλη είναι αυτή που καταστέλλει το ανοσοποιητικό και δεν το αφήνει να κάνει καλά τη… δουλειά του. Δοκιμάστε λοιπόν διάφορες δραστηριότητες, όπως ο περίπατος με τον σκύλο ή η γιόγκα, για να βρείτε ποια σας χαλαρώνει και σας βοηθά να αντιμετωπίσετε τις πιέσεις της καθημερινότητας. 

  1. Κοιμηθείτε

Ο επαρκής ύπνος παίζει ρόλο-κλειδί στην πρόληψη του κρυολογήματος και στην γρήγορη ανάρρωση από τις ιώσεις. 

  1. Καλύψτε τις ανάγκες σας σε ψευδάργυρο

Τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο ψευδάργυρος εμποδίζει την εξάπλωση των ιών. Βρίσκεται σε ποικιλία τροφών, όπως το κόκκινο κρέας, τα στρείδια και οι φακές. 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις